Atomlobbi a Nemzeti Választási Bizottságban?

Szél Bernadett az NVB kiszivárgott határozattervezete ügyében mondott határozott véleményt.

Markotay Csaba
2017. 03. 21. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság elnöke, Patyi András számára az atomlobbi tollba mondta, hogy mit kell mondania, illetve a nukleáris lobbi betette a lábát az NVB-be, ha igazak azok az érvek, amely alapján kedd délután a választási bizottság a paksi bővítéssel kapcsolatos népszavazási kérdések elutasítására készül. Ezt mondta délelőtti parlamenti tájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP társelnöke, aki úgy fogalmazott: várja, hogy kacsa-e az ügyben megjelent sajtóhír.

A Népszava számolt be a Patyi András bizottsági elnök által jegyzett határozattervezetekről, amelyek a különböző kérdéseket alapvetően két indokra hivatkozva utasítja el: a kérdések egyértelműségének hiányára, valamint a nemzetközi egyezménybe ütközésre. A lap szerint a testület minden valószínűség szerint megtagadja a Paks II. ügyében beadott, öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését. A lap azt írta, a Patyi András által jegyzett határozattervezetekből kiderülhet: az illetékes választási szervek szó szerint használják a kormányzati retorikát, csak hogy mindenáron megakadályozzák a népszavazást az atomberuházás ügyében.

Azt a kérdést például, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy a jelenleg üzemelő atomerőművi blokkok kapacitásánál nagyobb összesített áramtermelő kapacitással Magyarországon atomerőművek ne legyenek üzembe helyezhetőek?” – az NVB ma várhatóan azért nem fogja hitelesíteni, mert az az NVB-elnök szerint alkotmányosan „tiltott tárgykört érint”, valamint nem felel meg a „népszavazási egyértelműség követelményének”. Mindezt az NVB-elnök egy olyan hosszas, az atomenergia-ügy szakmai részleteit, sőt, még a paksi atomerőmű blokkjainak kapacitását, működését és megawatt-teljesítményét is elemző indokláscunamival igyekezne erősíteni, amelyből pusztán az válhat egyértelművé: vagy egy illetékes kormányzati szerv diktálta az NVB-határozattervezeteket, vagy hozzáférést engedélyeztek a dokumentum készítője számára olyan adatokhoz, amelyeket eddig titkosított a kabinet a paksi beruházást ügyében – írta a lap.

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett szerint egyébként a paksi bővítés több okból is nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Például jelentősen növekedhet a terrorfenyegetettség a centralizációval, vagyis azzal, ha a magyar áramtermelés csaknem 60 százaléka egy helyszínen összpontosul. De a társelnök szerint az orosz függőség ugyanilyen kockázat, hiszen hosszú távon a gazdasági erőfölény akár politikai erőfölénnyé is alakulhat. Nemzetbiztonsági kockázatként említette továbbá a korrupciós kockázatot is, és szavai szerint a „korrupciós felár” egy ilyen beruházásnál akár 15 százalék is lehet. „A Fidesz-kormány az életéért küzd a paksi bővítéssel, mert a korrupciós pénzek nélkül nem tudják fenntartani a hatalmukat” – fogalmazott Szél Bernadett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.