Dupla pénzzel csábítják az orvosokat

Holnaptól lehet pályázni az akár 20 millió forintos támogatásra. A cél a betöltetlen körzetek feltöltése.

Kuslits Szonja
2017. 03. 08. 13:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holnaptól ismét pályázhatnak a háziorvosok a praxisvásárlási és a letelepedési támogatásra, ráadásul utóbbi esetében a tavalyi összeg dupláját kaphatják a nyertes pályázók – közölte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár egy mai sajtótájékoztatón.

Kiderült, ha a nyertes pályázó olyan, tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen praxist vállal, ahol 12 hónapnál régebben nincs állandó háziorvos, az az eddigi 6 helyett már 12 millió forintot kap. Az új kiírás szerint 14 millió forint jár majd annak, aki két éve betöltetlen körzetet nyert el, 36 hónapja üres körzetnél 16, míg legalább 4 éve betöltetlen szolgálat esetében 18 millió forintot kaphat a nyertes orvos. Aki legalább 60 hónapja üres praxisban vállal munkát, annak 20 millió forint jár.

A támogatással együtt azonban emelkedett a praxisban kötelezően töltendő idő is, míg korábban 4 év volt az elvárás, addig ezt idén 6 évre emelik. Ennyi időt kell minimum a körzetben dolgozni annak, aki elnyeri a támogatást.

Végre hivatalos az is, hogy az alapellátó fogorvosok is részesülhetnek a támogatásból. Ahogy arról korábban lapunknak Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke beszámolt – 2017-ben már a fogorvosok is igényelhetik a letelepedési támogatást. Ennek fényében nagy szükség van a pályázati keretösszeg 500 millió forintos bővítésére, amit szintén bejelentett az államtitkár, hiszen korábban a fogorvosok nem igényelhették a támogatást. A keretösszeg egyébként 2017-ben 1 milliárd 250 millió forint.

A 2014 óta elérhető pályázat keretösszegét eddig soha nem sikerült teljes egészében felhasználni: 2015-ben a 750 millió forintos keretösszegből mindössze 471 milliót használtak fel, 2014-ben pedig az 500 milliós forrásból 41 háziorvosi praxist töltöttek be, a nyertes orvosok összesen 273 millió forint támogatást kaptak, így a rendelkezésre álló keret több mint 40 százaléka megmaradt.

Ónodi-Szűcs Zoltán a sajtótájékoztatón kitért arra is: nem csak Magyarországon okoz problémát, hogy egyes településeken régóta nincs háziorvos, hasonló problémákkal küzd az összes visegrádi ország és Európa más országaiban is nehézséget okoz a praxisok feltöltése.

Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója a tájékoztatón arról beszélt: a pályázatokat október 15-ig adhatják be a háziorvosok, a részletes feltételekről pedig az egészségbiztosító honlapján lehet tájékozódni.

Az országban egyébként a legfrissebb adatok szerint jelenleg 287 tartósan betöltetlen háziorvosi és 234 fogorvosi körzet van. A támogatás bevezetése óta eddig 90-en nyertek letelepedési, 108-an pedig praxisvásárlási támogatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.