Felháborító különbségek a védőnők fizetésében

Csaknem ötszáz védőnő fordult az ombudsmanhoz, mivel sokuk lényegesen kevesebbet keres társainál.

Kuslits Szonja
2017. 03. 20. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Védőnők Egyesületének elnöke, valamint csaknem ötszáz védőnő fordult beadvánnyal az alapvető jogok biztosához, mivel vannak, akik lényegesen kevesebbet keresnek társaiknál. A jelenleg hatályos jogi szabályozás szerint ugyanis az alapellátáshoz sorolt védőnők nem tartoznak a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá, így jövedelmük lényegesen kevesebb, mint a szakellátásban dolgozóké – derült ki az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményéből.

Kiderült, hogy a biztoshoz forduló diplomás védőnők – azonos tartalmú levelükben – részletes számításokkal mutatták be a szakellátásban és az alapellátásban dolgozók bére közötti különbséget és egyesével mutatták ki a fizetésüket. Ez alapján a pályakezdő védőnő fizetése alig haladja meg a minimálbér összegét, de a hosszabb ideje a pályán lévő védőnők fizetése – még a pótlékokkal együtt is – alig éri el a bruttó 161 ezer forintot, azaz a középfokú végzettségűek számára előírt garantált bérminimumot.

Székely László ombudsman a hozzá beérkezett beadványok alapján tájékoztatást kért az emberi erőforrások miniszterétől a védőnők bérhelyzetéről. Arra a kérdésre is választ vár, hogy tervezik-e jogszabály-módosítással vagy egyéb módon rendezni az alapellátásban dolgozó védőnők helyzetét, előmenetelét, juttatásait.

A hivatal közleményében kitért arra is: az alapjogi biztos hasonló tartalmú beadvány alapján korábban már vizsgálta a védőnők helyzetét, és akkor kiadott átfogó jelentésében felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy kezdeményezze a védőnői ellátás finanszírozásáról szóló jogszabály módosítását.

Nem csak az ombudsman, az LMP közleményben hívta fel a figyelmet a védőnők eltérő fizetésére. Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kereseti adatai is mutatják, hogy hiába a két számjegyű béremelkedés, az átlagfizetések mögött óriási különbségek húzódnak meg, és a védőnőknél is súlyos bérfeszültség várható. Az alapellátásban dolgozó védőnők és a kórházban vagy a szakellátásban dolgozó védőnők fizetése között ugyanis hamarosan 50-60 ezer forint különbség lesz.

A pénzügyi-biztosítási és az infokommunikációs szektorban dolgozók egyébként átlagosan négyszer többet keresnek, mint a legalulfizetettebb szociális dolgozók. Szél Bernadett szerint a védőnők nem éreznek semmit a béremelkedésből, az LMP ezért javaslatot nyújt be a bérrendezésére, mely szerint az egészségügyi szakdolgozói bértáblát a védőnőkre is ki kellene terjeszteni. A frakcióvezető úgy véli, új bértáblára és bérkiegészítési rendszerre van szükség. – A védőnők bérkiegészítésére szánt 2 milliárd forint csupán pár ezer forinttal növelte csak a bérüket – közölte Szél Bernadett.

Tavaly nyár óta több alkalommal is napirend volt a védőnők bérrendezése, ahogy arról korábban már beszámoltunk, júniusban óriási felháborodást keltett, hogy legalább 60 ezer forinttal lesz alacsonyabb a védőnők kezdő fizetése, mint az egészségügyi szakdolgozóké, mivel az ígéretekkel ellentétben első körben nem érintette őket a kormány 100 milliárdos egészségügyi béremelése. Majd őket is bevonták, de közben kiderült, hogy sokan mégsem kapták meg a nekik járó pénzt, csupán annak töredékét, volt, hogy mindössze 12 százalékát. Végül egy kormányrendelet-módosítással ezt is orvosolta a kormány, miután a probléma óriási sajtóvisszhangot kapott.

Egyre kevesebb védőnő

A KSH szerint 2000-ben még 4500 területi védőnői állás volt az országban, 2005-től ez a szám már csak 4000 körül mozog. Az állások csökkenésének oka lehet, hogy szinte soha nem sikerült betölteni őket, 3-500 mindig üresen maradt. A helyzet azonban az állások számának csökkentésével sem javult, az elmúlt tíz évben ugyanis a KSH szerint minden évben körülbelül 3700 területi védőnő dolgozott az országban. (K.Sz.)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.