Juhász közös listával utasítaná el „a 2010 előtti világot”

Az Együtt elnöke összefogna az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal.

MN
2017. 03. 28. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös választási listát és jelölteket szeretne az LMP-vel, a Párbeszéddel, a Momentummal és a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal Juhász Péter. Az Együtt elnöke az Indexnek adott interjújában elmondta, az új pólusnak nevezett összefogásba minden ellenzékit bevenne, aki szemben áll a 2010 előtti baloldali világgal, tehát az MSZP, a DK és a Liberálisok pártja ebbe nem fér bele.

Hozzátette: Botka László részese lehet ennek, ha kilép az MSZP-ből. „Nehéz együttműködni azzal a szocialista párttal, amelyik Dunakeszin kifütyüli a korrupciót feltáró jelöltünket, vagy amelynek zuglói tagjai megzavarják a helyi sajtótájékoztatónkat. Botka Lászlóval semmi bajom, de van egy nagy kolonc a nyakában: az MSZP. Az MSZP–DK világgal szemben fel kell építenünk az új világot.”

Mint mondta, az a terve, hogy közös lista legyen közös jelöltekkel. „És így tudjuk koordinálni a jelöltjeinket a régi pólus jelöltjeivel az egyéni választókerületekben. Hiszen az ellenzék közös érdeke, hogy egy jelölt álljon szembe a Fideszével szemben. Persze arra kevés ráhatásom van, hogy az MSZP–DK pólus végül milyen felállásban indul.”

Arra a kérdésre, hogy miként választanák ki a jelölteket az új pólusnak nevezett körben, az Együtt elnöke azt válaszolta, előválasztással, bár lesz, ahol egyértelmű a jelölt. „Például, hogy hazabeszéljek, senki nem kérdőjelezheti meg, hogy Ferencvárosban Baranyi Kriszta a legjobb, legaktívabb, leghitelesebb jelölt, vagy Szekszárdon az LMP-s Hadházy Ákos. De ahol több jó jelölt van, jöhet az előválasztás. Aztán az MSZP-s és DK-s jelöltekkel szemben is jöhetne az előválasztás, bár ők kevésbé nyitottak erre.”

Juhász Péter szerint egy tízes skálán hatos erősségű esélye van annak, hogy létrejön egy ilyen közös lista.

„Minden pártvezetőnek el kell gondolkodni, hogy a párt vagy a nemzet érdeke fontosabb. De félreértés ne essék, ha nem lesz a pártokkal új pólus, minden párt ki fog esni a parlamentből, kivéve az Együttet, amely meg fogja szervezni az új pólust pártok nélkül is civilekkel” – szögezte le.

Juhász Péter az interjúban mindezek mellett azt mondta:

Később a Momentum és az LMP is jelezte az Indexnek, hogy nem kérnek az új pólusból, és ebből a szövetségből. Hajnal Miklós szóvivő azt mondta, „a Momentum az emberekkel szövetkezik, nem a pártokkal”, és „nem lehet szó ilyen jellegű összefogásról, ezt már többször egyértelművé tettük”.

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja pedig közölte, hogy „Juhász Péter is hatalomtechnikázik egy évvel a választások előtt”. Az LMP szerint Orbán Viktor érdeke az, hogy az ellenzék listákról, mandátumukról és technikákról beszéljen, nem pedig arról, milyen Magyarországot ajánl a választóknak. Az LMP kongresszusi határozatban döntött az önálló indulásról, vagyis nem kíván senkivel közösen indulni. „De minden párt és szervezet támogatását várjuk, hogy segítsen megakadályozni a paksi bővítést” – mondta Ungár. Hozzátette: az LMP szakpolitikai kérdésekben szívesen egyeztet bármely ellenzéki parttal, mandátumokról nem.

A 444 megkérdezte a Kétfarkú Kutya Pártot, akik azt mondták, előbb működnének együtt a Szíriuszi Sörpárttal vagy a Ganümédeszi Galaktokolinalista Párttal, mint Juhász Péterrel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.