Kanyaró: újabb kórházi dolgozó betegedett meg

Már 13 esetről tudnak a hatóságok, Szegeden ütötte fel fejét a kór.

MTI
2017. 03. 08. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) főigazgató-főorvosa a műsorban elmondta, hogy a Szegedi Tudományegyetem egy egészségügyi dolgozója betegedett meg. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetemen kezelnek egy, korábban Makón megfertőződött beteget is.

A szakember hangsúlyozta, hogy a Szegedi Tudományegyetemen nem alakult ki járvány, a makói kórházban pedig kontroll alatt tartják a megbetegedéseket.

A kanyaró – amely rendkívül fertőző, járványos megbetegedés – kezdeti tünetei, a kiütések megjelenése előtt nagyon hasonlít az influenzára – ismertette Oroszi Beatrix.

A kiütések megjelenése előtt a beteg már négy nappal fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnését követően még négy napig tart. Ha valaki átesett a kanyarón, akkor élete végéig védett lesz a betegséggel szemben.

Lázár János kedd este egy királyhegyesi lakossági fórumon közölte, vélelmezhetően romániai forrású a makói kórházban kimutatott kanyarófertőzés.

Mint mondta, Romániában több mint 3 ezer kanyarómegbetegedés történt 2016 eleje óta. Feltehetően a makói kórházban elláttak egy romániai beteget, aki akaratán kívül áthozta a fertőzést Magyarországra.

Lázár János a fórum után a Hír TV-nek arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a makói kórházban jó néhány fejlesztés történt, ott rendezett és normális körülmények között zajlik a gyógyítás, tehát nem arról van szó, hogy bármiféle hibát követtek volna el az ottani orvosok.

Póta György az M1 csatornán arról beszélt, 1969 és 1989 között csak egy oltást adtak a gyerekeknek, azt gondolták, hogy ha ezt valaki egyszer megkapja, az élete végéig elég. Később azonban kiderült, hogy szinte minden ilyen esetben szükség van egy második oltásra is ahhoz, hogy kialakuljon az életre szóló védettség. Az 1989-ben születettek ezért már két oltást kaptak.

A témáról a Hír TV-nek Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos is beszélt. A Magyarország élőben keddi adásában elmondta, a makói az első eset, hogy a járványügyi hálózat nem tudta időben észrevenni és megállítani a kanyarófertőzést. Ezért fordulhatott elő, hogy a csongrádi város kórházának dolgozói lázasan jártak be dolgozni és adták tovább a fertőzést – mondta.

Az ÁNTSZ korábbi vezetője szerint hibát követ el a kormány azzal, hogy átszervezi a tisztiorvosi szolgálatot és feldarabolja az Országos Epidemiológiai Központot, ennek jelei már az idei influenzajárvány alatt megmutatkoztak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség más országaira is átterjedhet a romániai kanyarójárvány – közölte szerdán a román média.

Az ECDC honlapján megjelent figyelmeztetés szerint szeptembertől február közepéig több mint háromezer megbetegedést regisztráltak Romániában, ahol az oltási kampány ellenére folyamatosan nő a kanyarós esetek száma. A svédországi székhelyű szervezet szerint nagy a valószínűsége, hogy a romániai járvány átlépi az országhatárokat.

Adriana Pistol, a romániai országos közegészségügyi intézet (INSP) igazgatója úgy vélte, hogy az ECDC által kiadott európai tájékoztatás nem csak Romániának szóló figyelmeztetés, hanem mindenkinek szól azzal a céllal, hogy – a járvány megelőzésének egyedüli ellenszereként – erősítsék meg az oltási kampányt.

Mint mondta, a romániai háromezer megbetegedésen kívül Európa-szerte már most további mintegy négyezer kanyarós esetről tudnak. „Nem csak Romániában van kanyaró, az igaz, hogy itt van a legtöbb eset” – mondta az INSP igazgatója.

A román egészségügyi minisztérium a „felelőtlen oltásellenes kampányt” teszi felelőssé a járványért. Romániában ugyanis a 2003-as betegjogi törvényre alapozva egyre több szülő megtagadja a védőoltások beadatását gyermekének abban a meggyőződésben, hogy sok oltás nagyobb kockázattal jár, mint amekkora valószínűsége van a fertőzésnek a megelőzni próbált betegséggel.

A kanyaró elleni vakcina beadását 2014-ben kezdték tömegesen megtagadni Romániában egyes televíziós személyiségek és az ortodox egyházhoz közel álló alapítványok által indított ellenkampány hatására. A kanyaró ellen beoltott gyerekek aránya egy év alatt 97-ről 80 százalék alá csökkent Romániában. Az ortodox egyház egyébként hivatalosan cáfolta, hogy áldását adta volna a vakcinaellenes kampányhoz.

A bukaresti szaktárca a járvány megfékezése érdekében csökkentette az olthatóság alsó határát, így már a 9 hónapos csecsemők is beolthatók. Eddig minimum egyéves korban kaphattak kanyaróellenes vakcinát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.