Lejárt a kilakoltatási moratórium: „lakásavatóval” tüntettek

Az LMP törvénnyel akadályozná meg a bérlakások kijátszását önkormányzati képviselőknek.

Horváth Csaba László
2017. 03. 01. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai napon lejárt a téli kilakoltatási moratórium; az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen tartott tüntetést Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Budapesten A Város Mindenkié csoport. A civil szervezet tagjai a fővárosban a IX. kerületi önkormányzat előtt tiltakoztak, Ferencvárosról ugyanis nemrég lapunk írta meg, hogy a fideszes önkormányzati képviselők fillérekért jutottak felújított önkormányzati ingatlanokhoz. A Lakásavató címmel tartott demonstráción a résztvevők kartontáblákra rajzolva sorakoztatták fel az érintett kormánypárti politikusokat, s azt, hogy „piaci alapon” mennyiért kaptak lakást. 

Mészáros László, a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselője például egy 63 négyzetméteres felújított lakást bérel havonta 68 ezer forintért, noha hasonló méretű és állapotú ingatlanokat körülbelül háromszoros áron lehet kivenni. A szintén fideszes Görgényi Máté a nagymamája nevén pályázva jutott egy 104 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz havonta 118 ezer forintért. Veres László, az előző önkormányzati ciklus fideszes képviselője már meg is vásárolhatta az önkormányzattól azt a bérlakást, amelyben lakott. A 90 négyzetméteres ingatlant 9,6 millió forintért vehette meg. Szintén kirívóan olcsón, mindössze 8,7 millió forintért jutott egy 72 négyzetméteres lakáshoz a korábbi fideszes alpolgármester, Formanek Gyula lánya. Az olcsón osztogatott ingatlanok miatt egyébként azóta már a rendőrség nyomoz.

A Város Mindenkié csoport tagjai akciójukkal a politikusok és az önkormányzatok figyelmét kívánták felhívni a lakhatási válságra és arra, hogy ezreket fenyeget az utcára kerülés veszélye. Egyben követelték, hogy az önkormányzati bérlakásokba csak valóban rászoruló emberek költözhessenek. Továbbá hogy a meglévő lakásállomány egészét szociális alapon adják ki, beleértve az üresen álló ingatlanokat is. De azt is el szeretné érni a civil szervezet, hogy ne lehessen több önkormányzati lakást eladni, csak úgy, ha pótolják azokat. 

A kilakoltatási moratórium lejárta miatt az LMP is sajtótájékoztatót tartott a IX. kerületben. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, hogy az LMP törvénnyel akadályozná meg a bérlakások kijátszását önkormányzati képviselőknek. Mint mondta, egy olyan törvényjavaslatot nyújtanak be, ami gátat vetne a bérlakásokkal való visszaéléseknek. Törvénybe iktatnák, hogy aki a vagyonpolitikai döntéseket meghozza vagy azokban részt vesz, az se maga, se családtagja, se cége számára ne szerezhesse meg a vagyont. A politikus hozzátette, az LMP javaslatot tesz arra is, hogy az alaptörvénybe bekerüljön a lakhatáshoz való jog. Schmuck Erzsébet továbbá azt is szorgalmazta, hogy az állam indítson bérlakásprogramot, illetve hogy a magáncsőd rendszerét úgy alakítsák át, hogy az sok ezer, kisebb adóssággal rendelkező adósnak is elérhető legyen.

Jancsó Andrea, az ellenzéki párt ferencvárosi képviselője pedig arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban megjelent információk rámutattak, hogy tarthatatlan a IX. kerületi bérlakásprogram. Ezért javaslatot tett arra, hogy a kerület vezetése törölje el a lakások értékesítésekor alkalmazott 50 százalékos kedvezményt, állítsa vissza a minőségi bérlakáscsere lehetőségét. Valamint azt is szorgalmazza, hogy Ferencváros hozzon létre egy pályázati alapot, amelynek forrásaiból a lerobbant önkormányzati lakások bérlői önerő hozzátételével felújíthassák az ingatlant.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.