Lex CEU: szerződéses kiskaput emleget a kormány

Kitart a kormány a külföldi egyetemek működését korlátozó javaslat mellett, de a CEU-ról hajlandóak egyeztetni.

MN
2017. 03. 29. 19:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem látja indokoltnak a kormány, miért kellene visszavonnia a külföldi egyetemek magyarországi működéséről szóló törvénymódosító javaslatot – jelentette be az Emmi, azután, hogy a Palkovics László oktatási államtitkár szerdán este Michael Ignatieffel, a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektorával tárgyalt.

A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Palkovics azzal érvelt, hogy a kormány célja a külföldi egyetemek magyarországi működésének rendezése – az pedig vitán felül áll, hogy a területen számos szabálytalanságra derült fény, az erről szóló jelentés tényszerű.

A javaslat  csak olyan egyetemek fenntartását engedélyezné, amik az anyaországban is fenntartanak oktatási intézményt. Ez  többek között teljesen ellehetetlenítené a Budapesten működő, nemzetközileg elismert CEU-t is, amit nem mellesleg a kormány által gyakran ostorozott Soros György amerikai üzletember alapított.

 Az egyetem által felvetett problémákra ugyanakkor Palkovics László egyfajta kiskaput említett: a kormány kész nemzetközi megállapodást kötni az Egyesült Államok kormányával a CEU és a másik három érintett amerikai intézmény ügyében – nyitottak a tárgyalásra, ezekre egy teljes év áll rendelkezésre.

Ignatieff rektor felvetésére – miszerint ilyen szerződést a szövetségi kormány nem, csak New York állam kormánya köthet az egyetem vonatkozásában –  az államtitkár azt állította: erre is nyitott a kormány. Palkovics szerint egy ilyen nemzetközi megállapodásban a felek minden nyitott kérdésre megoldást találhatnak, a magyar kormány számára éppen az a fontos, hogy a nemzetközi státusú egyetemek működtetésében az érintett államok szerepet vállaljanak, az esetleges problémákra közösen találjanak megoldást, ami jelenleg nem áll fenn.

Kitért arra is: az érintett egyetemek magyarországi tevékenységét a származási országok hatóságai nem követik figyelemmel, és a szabálytalanságok részben éppen erre vezethetőek vissza: a magyar hatóságoknak nincs joghatóságuk a külföldi képzésekre, a külföldi hatóságok pedig nem figyelnek oda ezekre.

Michael Ignatieff ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a tervezett felsőoktatási törvénymódosítás súlyosan sérti az egyetem érdekeit, mert a működésének feltételévé teszi a jövőben egy nemzetközi szerződés megkötését. Ez a rektor félelme szerint el fogja lehetetleníteni az amerikai diplomák kiadását, illetve csorbítani fogja az egyetemi autonómiát, az akadémiai szabadság ügyét. A rektor megerősítette, hogy az egyetem a jövőjét Budapesten, Magyarországon képzeli el, ezért kérte a törvénytervezet visszavonását.

Palkovics László oktatási államtitkár szerdai bejelentése alapján a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A Közép-európai Egyetem (CEU) diszkriminatívnak tartja a kormány által kedden benyújtott törvénymódosítást; az intézmény rektora közölte: nem zárják be az egyetemet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.