Megoldás nincs, tüntetés lesz a római-parti gát miatt

A főpolgármester nem ment el a Római-partról rendezett vitára, a dühös helyi lakók viszont meglátogatnák.

MNO
2017. 03. 07. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több százan jöttek el hétfőn a Békásmegyeri Közösségi Házba, ahol szenvedélyes, bekiabálásokkal tarkított vita zajlott a római-parti védműről – a vízpartra tervezett mobilgát mellett a főváros részéről Nagy László, a Műszaki Egyetem docense érvelt, a helyi lakók viszont a Nánási út–Királyok útja nyomvonalra szeretnének gátat.

Többen attól tartanak, hogy a beruházás miatt 600-800 fát is ki kellene vágni majd a Római-parton, mások az ügyeskedőket emlegették, akik korábban házat, üdülőt építettek az árterületen, most pedig saját ízlésük szerint alakítanák a helyi viszonyokat. 

Nagy László elismerte, a Nánási út–Királyok útja nyomvonalon is meg lehetne építeni a védművet, ehhez ugyanakkor meg kellene duplázni a lakossági közművek helyi rendszerét is, ráadásul szerinte ez nagyobb természeti beavatkozással járna. A beruházás így összesen bruttó 25,5 milliárd forintba kerülne – szemben a vízpartra tervezett mobilgáttal, melynek költségét a szakértő csak 18 milliárdosra becsülte. 

A közösségi házban összegyűlt lakók többsége ellenségesen fogadta a vízparti gát dicséretét, bekiabálások kísérték azt is, amikor a Tér-Team Kft. vezető tervezője bemutatta a Római-part víz menti, 2,8 méteres mobil telepítésű védmű terveit.

A tiltakozók rossz néven vették, hogy Tarlós István főpolgármester nem jött el a fórumra, egyik helyettese, Szeneczey Balázs képviselte a Városházát. Szenecezy hangsúlyozta, semmiképpen sem maradhat jelenlegi állapotában a Római-part, ezért a Fővárosi Közgyűlés tavasszal hoz végleges döntést.

A főpolgármester-helyettes szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az MTA és az Országos Vízügyi Főigazgatóság is a vízpart melletti védművet javasolja – igaz, azt is elismerte, hogy a Nánási út–Királyok útja melletti nyomvonalról még részletes tanulmány sem született, ezt is meg kell tehát vizsgálni. A vitáról beszámoló MTI szerint gátépítésre egyébként 10 milliárdos uniós támogatást kapott Budapest, a költségek fennmaradó részét a főváros állja majd.

A helyi lakóközösséget finoman szólva sem győzte meg a fórumon bemutatott néhány látványterv, kifogásolták, hogy a civil véleményeket korábban nem hallgatták meg, és követelték, hogy a főváros hozza nyilvánosságra a témában született elemzéseket, tanulmányokat. Szeneczey azt ígérte, a Műegyetem összehasonlító elemzése és tanulmánya elérhető lesz az egyetem honlapján.

Az eseményen szót kért Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja és Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció fővárosi képviselője is. Mindketten egy „valódi társadalmi vita” lefolytatását és a döntés későbbre elhalasztását kérték – a lakók közül volt, aki népszavazás kiírását is emlegette az Index beszámolója szerint, de az ötlet visszhang nélkül maradt.

A csillaghegyi lakók közül sokan eredménytelennek érzik a hétfői fórumot is. A Maradjanak a FÁK a Rómain!-egyesület március 27-ére tüntetést szervez, hogy ezzel tiltakozzanak a part mellé telepített mobilgát terve ellen. Mivel Tarlós István nem ment el hozzájuk, ők látogatnák meg a főpolgármestert, a demonstrációt a Városháza előtt szeretnék megtartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.