„Nem Mészáros Lőrinchez kerül a fóti kastély”

Szakértők szerint súlyos megrázkódtatást jelenthet a különleges nevelési igényű gyerekeknek a költözés.

Lőrincz Tamás
2017. 03. 24. 9:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Feleségemmel közösen vetettük fel a Miniszterelnökségnél, hogy szeretnénk megmenteni a Károlyi-hagyatékot és -kastélyt. Akkor azt válaszolták, hogy kapunk ehhez segítséget, de a pontos részletekbe nem avattak be minket – mondta a Magyar Nemzetnek Károlyi László gróf, akit a fóti kastély és a körülötte elterülő többhektáros terület sorsáról kérdeztünk. Elmondása szerint a sajtóból értesültek arról is, hogy a kormány kiüríti a kastélypark gyermekvárosként ismertté vált részét. Czibere Károly ugyanis idén januárban bejelentette, hogy két éven belül Hatvanba kerül át a 24 férőhelyes, tartósan beteg, fogyatékkal élő vagy három évnél fiatalabb gyerekeket gondozó részleg, míg Zalaegerszegre és Kalocsára helyezik a speciális gondozást nyújtó osztályt.

– Nem mi kértük a terület kiürítését, mi csak át akartuk adni az utókornak azt a nemzeti kincset, ami a családunké volt. Terveink szerint a kastélyban múzeum jönne létre, a Károlyiak mellett pedig a határon túliak – így a székelyek, csángók – bemutatásával foglalkozó rész is helyet kapna – fogalmazott a gróf. Állítása szerint a felújításra költhető 500 millió forintnyi állami támogatást már megítélték nekik, de a sok papírmunka miatt egyelőre nem férnek hozzá. Károlyi László és felesége egyébként jelenleg is a kastély egy részében lakik, ettől az épülettől pedig teljesen függetlenül működik a gyermekeket ellátó rész.

– Szó sincs arról, hogy Mészáros Lőrinc vagy bárki más kezébe kerülne a kastély. Az épületen belüli felújítási munkák a mi terveink alapján haladnak. Eddig még csak az egyik emelet terveit hagyták jóvá, ez a szint a berendezéssel együtt várhatóan már áprilisban készen lesz – mondta Károlyi László. A gróf kiemelte, hogy a kastély körüli park területén olyan idős személyek is élnek, akik korábban a gyermekváros dolgozói voltak. Ők gyakran 70-80 éves emberek, egyfajta szolgálati lakásként kapták még a rendszerváltás előtt a lakásukat. – Semmiképpen sem szeretném, ha ezeknek az embereknek költözniük kellene, de úgy tudom, nem is kell majd elhagyniuk az otthonukat – mondta.

Lapunk információi szerint egyébként a kilakoltatás nem is lenne egyszerű. A területen élő több tucat lakóval ugyanis korábban olyan lakhatási szerződést kötöttek, amelyben kikötötték: költöztetés esetén néhány kilométeres körzeten belül kell cserelakást biztosítani, amelynek ráadásul hasonló tulajdonságokkal kell bírnia.

Károlyi László arról is beszélt, hogy már alig élnek a kastélypark területén gondozottak, a speciális és különleges igényű gyerekek átköltöztetését pedig nem ők kezdeményezték. A gróf és felesége az elmúlt évtizedekben rendszeresen támogatta az árvákat, több alapítványon keresztül is segítettek rajtuk. Állítása szerint amikor a Czibere-féle sajtótájékoztató után a gyerekek sorsáról érdeklődött, mindenhonnan azt az ígéretet kapta, hogy megfelelő körülmények közé kerülnek majd.

A lapunknak nyilatkozó gyermekvédelmi szakértők szerint azonban éppen a költözéssel lehet gond, ez ugyanis komoly megrázkódtatást jelenthet nekik. A gyermekvárosként ismertté vált területen ugyanis speciális, valamint különleges nevelési igényű gyerekek élnek, akiket sokkal jobban megvisel a változás.

– A gyerek nem áru, hogy csak áttegyük egyik helyről a másikra – fakadt ki egy korábbi kuratóriumi ülésen Appel György, a Fóti Gyermekközpont Növendékeiért Alapítvány elnöke. Szerinte a döntés teljesen átgondolatlan, a különleges nevelést igénylő osztályon ugyanis olyan beteg, fogyatékossággal élő, végtaghiányos vagy szervátültetett gyerekeket is nevelnek, akik sokkal jobban kötődnek környezetükhöz és nevelőikhez is. – A kormány azzal indokolta a döntést, hogy a korszerűtlen, nagy intézmények helyett lakásotthonokba helyezik át a gyerekeket. Ez a törekvés teljesen rendjén is van, csak az a gond, hogy a kastélyban egyáltalán nincsenek gyerekek, ők ugyanis már speciális igényekhez szabott, családiház-szerű lakásokban élnek a kastély mellett – fogalmazott az elnök. Tömegnevelésről tehát szó sincs. Hasonlóan látja a helyzetet Molnár László gyermekvédelmi szakember, aki szerint teljesen irreális azt várni a nevelőktől, hogy átköltözzenek az ország másik részébe. Budapest környékén ráadásul hiány van jól képzett szakemberekből, ennek megfelelően szinte biztos, hogy találnak közelebb is állást, a gyerekeknek pedig új nevelőket kell majd megszokniuk. – A gyerekek egészségügyi ellátása is veszélybe kerül, miután leendő otthonuk messzebb lesz a legjobb ellátást nyújtó budapesti intézményektől. Ezeknek a gyerekeknek rendszeresen kell orvoshoz, kontrollvizsgálatra járniuk. Mindenféle pontos terv nélkül, rapid módon döntöttek a kiürítésről, az érintettekkel pedig egyáltalán nem egyeztettek – fogalmazott Molnár László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.