Nem segítenek a külföldön dolgozóknak

Nem könnyítenek a levélszavazáson, a külföldön dolgozó magyaroknak marad az utazgatás. Újra jönnek a kamupártok is.

Markotay Csaba
2017. 03. 28. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő egy évben nem nyúl sem a választási eljárási, sem a választójogi törvényhez a Fidesz, mivel az utóbbi időszakban tartott ötpárti egyeztetéseken nem sikerült megszerezni az ellenzéki támogatást két javaslatukhoz – mondta Kósa Lajos. Mint fogalmazott, a választási eljárási törvény egyeztetését ezzel lezártnak tekintik, ellenzéki támogatás hiányában nem is nyújtják be a kétharmados többséget igénylő változtatást, a következő időszak ezzel kapcsolatos egyeztetésein pedig nem vesznek részt.

A Fidesz két javaslatot szeretett volna átvinni még a választások előtt. Az egyik a külhoniak levélben szavazását könnyítette volna. A párt frakcióvezetője ennek kapcsán azzal érvelt, hogy a külföldön élő, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárok esetében bonyolult volt az eddigi adategyeztetési eljárás. (A külhoniak levélben szavazhatnak, a voksukat tartalmazó borítékot egy másik borítékba kell tenni, amelyben az azonosításukhoz szükséges adatok szerepelnek. Ha az adatok egyeznek a hazai nyilvántartással, a szavazatot tartalmazó borítékot külön kezelik és bontják fel, hogy a szavazás titkossága ne sérüljön.) Kósa Lajos emlékeztetett arra, hogy a 2014-es választáson a levélszavazatok csaknem húsz százaléka érvénytelen volt, mert az adatok nem egyeztek. Példaként említette, hogy az anyja neve kategóriát sok helyen nem a leánykori névként tartják nyilván, mint itthon, hanem az éppen aktuális – mondjuk férjezett – névként adják meg. Ugyanígy a közterület jellegénél az út, utca, tér megadása is eltér egyes országokban, ami szintén sok esetben érvénytelenséget okozott.

Noha a felmérések szerint a határon túliak nagy többsége a Fideszt támogatja, épp fordított a helyzet a külföldön dolgozó, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarokkal, akik csak személyesen a külképviseleteken szavazhatnak. Emiatt sokan nem is regisztrálnak a külképviseleti névjegyzékbe, hiszen akár több száz kilométert is kell utazniuk, hogy a voksukat leadják. Korábban több ellenzéki párt, például a Jobbik is a levélszavazás kiterjesztését akarta elérni erre a körre, csakhogy ezt a Fidesz nem támogatja. Kósa Lajos ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a külföldön dolgozók esetében 1990 óta nem lehetséges a levélben szavazás, és szerinte jó, ha a választási rendszer „stabil”.

Mindez azt is jelenti, hogy a jövő évi választáson a külföldön dolgozó magyaroknak ugyanolyan nehezített pályával kell megküzdeniük, ahogy eddig. Arra a felvetésre pedig, hogy a levélben szavazás könnyítése nyilván a Fidesznek hozna pluszmandátumokat, Kósa Lajos azt mondta, a kettős állampolgársági 2004-es népszavazás óta az MSZP és Gyurcsány Ferenc a legtöbb helyen szitokszó lett a határon túli magyarok körében, emiatt „kampányolni a következő ötven évben” nem is nagyon érdemes nekik ebben a körben.

A másik fideszes javaslat a kamupártok visszaszorítását célozta volna, de a kétharmados támogatás ebben a kérdésben sincs meg. (Jelenleg a kampányfinanszírozási szabályok szerint az egyéni jelölteknek kell csak visszafizetniük az államtól kapott támogatást, ha 2 százalékos eredményt nem érnek el. Az a párt viszont, amely listát tud állítani, több százmillió forintot kap az államtól, amellyel nem kell elszámolnia.) Kósa Lajos közlése szerint a Fidesz által javasolt változtatás a pártoknál 0,5 százalékos eredménynél húzta volna meg a limitet, amely fölött már nem kellett volna a támogatást visszafizetni, a szocialisták azonban 2 százalékot akartak. A Fidesz frakcióvezetője a kisebb limit mellett azzal érvelt, hogy így azoknak a pártoknak is lenne érdemi esélyük, amelyek mögött nincs gazdasági erő, „nincsenek oligarchák”, a politikai cél nélküli kamupártok viszont már nem tudnának elindulni az olcsó pénz reményében.

Kósa Lajos szerint a 2 százalékos limit felvetette volna az Együttnél, a PM-nél, a DK-nál és a Liberálisoknál is a támogatások visszafizetését, de mint fogalmazott, a baloldalt úgyis majd a választók tisztítják meg. Bár a frakcióvezető az Együttet és a DK-t is említette, ezek a pártok a felmérések szerint fölötte vannak a tervezett 2 százalékos határnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.