Ötpárti egyeztetést akar a Jobbik

A Belügyminisztériumot kérik arra, hogy tartsanak egyeztetést az igazságügyi tárca titkos megfigyelésre vonatkozó tervezetéről.

Markotay Csaba
2017. 03. 20. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötpárti egyeztetést szorgalmaz a Jobbik az Igazságügyi Minisztérium több törvényt is módosító javaslatcsomagjáról, amely szerint már a bűncselekmény elkövetésének legkisebb gyanújára sem lesz szükség ahhoz, hogy valakit lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját. Az ellenzéki párt szóvivője, Mirkóczki Ádám azt mondta, ők támogatnak minden olyan javaslatot, amely szakmai alapon az ország biztonságát erősíti, de olyat nem, amely lehetőséget adhat a politikai visszaélésre a „még regnáló” Fidesz-kormánynak.

Liberális nem

Felháborítónak nevezte a Magyar Liberális Pártot vezető Fodor Gábor is, hogy a kormány tervei szerint ezután minden gyanú nélkül le lehetne hallgatni bárkit. Szerinte ez újfent a szabadságjogok semmibevétele a kabinet részéről. Márpedig – mint mondta – a bűnözők ellen nem így kell harcolni, nem abból kell kiindulni, hogy mindenki potenciális bűnöző az országban, hanem az embereket öntudatos polgárnak kell tekinteni. A szavazáskor Fodor Gábor nem fogja támogatni ezt a javaslatot. (K. M.)

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy korábban minden, a titkos információgyűjtést érintő tervezetről volt egyeztetés a parlamenti pártok között, éppen azért, hogy konszenzust próbáljanak teremteni ezekben az ügyekben. Nemcsak azért, mert kétharmados szabályokról van szó, hanem azért is, mert a társadalom szempontjából kiemelten érzékeny kérdést érintenek. „Nem lehet megspórolni az ötpárti egyeztetést”, ennek az ügynek nem szabad a pártok közötti csatározások részének lennie – hangsúlyozta Mirkóczki, hozzátéve, hogy bár az Igazságügyi Minisztérium tervezetéről van szó, a Belügyminisztériumot kérik arra, tartsanak az ügyben ötpárti megbeszélést.

Az igazságügyi tárca a készülő új, a büntetőeljárásról szóló törvényhez kapcsolódóan tartja szükségesnek a rendőrségi, a nemzetbiztonsági, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról és az ügyészségről szóló törvények bizonyos rendelkezéseinek összehangolását, illetve módosítását. Miután lapunk beszámolt a több törvényt is módosító tervezetről, Völner Pál, a minisztérium államtitkára azt mondta, hogy továbbra is csak bűncselekmény gyanúja alapján lehet majd lehallgatni az állampolgárokat. Ennek azonban némiképp ellentmond a kormány által még nem tárgyalt tervezet indoklása. Eszerint ugyanis „a bűnügyi célú titkos információgyűjtés büntetőeljárási törvénybe integrálása miatt vált szükségessé a nyomozást megelőző új eljárási szakasz, az előkészítő eljárás, egyfajta előzetes felderítés, amelynek célja a bűncselekmény gyanújának megállapítása vagy kizárása”. A szöveg ráadásul nem zárja ki az előzetes felderítés eszköztárából a rejtett (titkos) módszereket.

Az új törvény, ha elfogadják, így lehetőséget teremtene a bűncselekmények gyanújának megállapítása előtt végezhető felderítésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.