Tasnádi Péter: „Nevetséges az egész eljárás”

Tasnádi Péter szerint rendőrökkel összejátszó maffiózók miatt került újra bajba.

Fekete Gy. Attila
2017. 03. 28. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem vásároltam lopott autót, nem volt soha a birtokomban egy percig sem az a luxusgépkocsi, amellyel összefüggésben orgazdasággal gyanúsítanak. Nevetséges az egész eljárás – mondta lapunknak Tasnádi Péter, akit okirat-hamisítással is gyanúsít a Budapesti Nyomozó Ügyészség, s ezért – bár az ügyészség az előzetes letartóztatására tett indítványt – a bíróság házi őrizetbe helyezte. Tasnádi szerint egy rendőrökkel összejátszó maffiózókból álló őrző-védő szervezet miatt került újra pácba, de semmi köze az egészhez, csak segíteni akart, hogy egy ellopott autót visszakaphasson a gazdája.

Az ügyészség szerint Tasnádi és társa megszereztek egy kocsit, amelyet ismeretlenek loptak el egy óbudai parkolóból még február 2-ára virradó éjjel, majd megvételre kínálták eredeti tulajdonosának. Három és fél millió forintot kértek az autóért, aztán 500 ezerrel is beérték volna, de végül csak 250 ezret kaptak. Több részletet az ügyről nem árult el, és arról sem beszélnek, hogy miért a fő szabályként rendőrök és más hivatásosok bűnügyeiben illetékes Budapesti Nyomozó Ügyészség jár el Tasnádival szemben. Társa – akinek szombaton előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság – információink szerint nem rendőr, hanem egy ismert autótolvaj.

Tasnádi Péter a rendszerváltás utáni alvilág egyik emblematikus alakja és nagy öregje.

Amikor alig fél éve az utolsó büntetéséből szabadult, a bulvárlapoknak azt mondta: vidéken fog élni, kisnyugdíjasként. Papíron így is tett. – Azért gyanúsítanak okirat-hamisítással, mert nem ott élek életvitelszerűen, ahová be vagyok jelentve – mondta. – Aligha én vagyok az egyetlen. Nem tudom, ez miért akkora bűn, amikor minden hivatalos levelemet átvettem. Az egész csak arra volt jó, hogy az orgazdaság mellett legyen még valami, amit a terhemre róhatnak, mert akkor biztosan letartóztatnak – mondta a Magyar Nemzetnek.

Információnk szerint a nyomozási bíró azért hagyta az ügyészi indítvány ellenére szabadlábon Tasnádit, mert egy, a Nemzeti Védelmi Szolgálat által lehallgatott telefonbeszélgetésből kiderült: Tasnádi március 22-én Izraelből telefonon beszélt egy büntetőbíróval, akinek megígérte, hogy hazajön egy régi ügyének múlt csütörtökre tervezett perújítási tárgyalására.

Tasnádit a kilencvenes évek első maffiaperében önbíráskodásért, testi sértésért és zsarolásért ítélték el. Négy és fél évet kapott.

Később egy szakértői vélemény azonban a belátási képességét korlátozó betegséget állapított meg nála, emiatt a büntetését a felére csökkentették. Csakhogy a hatóságok szerint Tasnádi vesztegetéssel jutott a szerintük hamis szakértői véleményhez, hárommillió forintot fizetett egy ügyvéd közvetítésével az igazságügyi elmeszakértőnek.

Az ügyészség emiatt perújítást kezdeményezett a „maffiaperben”, hogy Tasnádi mégiscsak kapja meg a négy és fél évet. Amit egyébként már leült.

Végül a perújítást felfüggesztették, amíg a hárommilliós vesztegetési ügyet le nem zárják – melyben viszont felmentették Tasnádit és társait. Múlt kedden folytatódott volna a perújítási eljárás, amelyben – Tasnádi megérzése szerint – semmi esélye nem lett volna az ügyészségnek. Szerinte azért indult ellene orgazdaságért eljárás, hogy ne lehessen jelen, amikor a bíróság neki ad igazat.

Magát az autós ügyet is másképp látja, mint az ügyészség. És szerinte nyomós oka van annak, hogy az ügyészségi nyomozók járnak el benne. Tasnádi az előzeteséről döntő tárgyaláson elhangzottakra és az általa látott iratokra hivatkozva állítja, az Óbudáról ellopott luxusautó tulajdonosa megbízott egy őrző-védő céget, hogy kutassák fel a járművet. Az őrző-védők között több ismert, „kemény” alvilági figura is részt vett az autó keresésében. – Közülük valaki felhívott egy, a Nemzeti Nyomozó Irodánál dolgozó rendőrt, hogy segítsen a feltételezett tolvaj címét kideríteni, a rendőr pedig felhívott egy másikat – magyarázza Tasnádi. Szerinte a két rendőr valamelyikét tarthatta megfigyelés alatt a Nemzeti Védelmi Szolgálat, így kerültek ők a képbe.

Tasnádi elmondta, gyanúsított-társa kereste meg azzal, hogy tudja, hol van a keresett autó, és megfelelő összegért természetesen át is adja a tulajdonosnak vagy az ő képviselőinek. Az őrző-védők azonban „izomból” akarták megoldani a dolgot. Tasnádi elmondása szerint félmillió forintot kapott volna (végül csak 250 ezret kapott), ha közvetít az őrző-védők és az autó helyét ismerő megbízója között. Végül Esztergomban át is adták az autót az őrző-védőknek. Azaz adták volna, mert az átadáson megjelentek a Terrorelhárítási Központ és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

Mindez egy hónappal Tasnádi múlt heti repülőtéri őrizetbe vétele előtt történt. Nem tudni, mire vártak a rendőrök és az ügyészek. Ha lehallgatták a telefonbeszélgetéseket, tudhatták, ki mit tett, és azt is, hogy Tasnádi Izraelbe készül. Akkor ezek szerint az orruk előtt hagyta el az országot, utóbb mégis a szökés veszélyére tekintettel kérték a letartóztatását. Ez azonban a bírónak így sok volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.