Újra közgyűlés elé megy az olimpiaügy

A Fővárosi Választási Bizottság megállapította, hogy legalább 151 239 hiteles aláírása van a Momentumnak.

Markotay Csaba
2017. 03. 07. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Határozatban mondta ki ma a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) az olimpiaellenes aláírásgyűjtés eredményességét. Az egyhangúlag elfogadott határozatból az derül ki, hogy a Fővárosi Választási Iroda a leadott 266 151 szignóból 172 672 aláírást ellenőrzött, és ennek mintegy 12 százaléka volt érvénytelen. Azért csak ennyit ellenőriztek, mert a népszavazási törvény szerint „az aláírások tételes ellenőrzését addig kell folytatni, amíg bizonyossá nem válik, hogy az érvényes aláírások száma a választópolgárok helyi népszavazási kezdeményezéséhez szükséges számát eléri vagy alatta marad”. Mivel korábban vita volt arról, hogy vajon 138 ezer vagy 150 ezer hiteles aláírás szükséges a budapesti népszavazás elrendeléséhez, ezért a választási irodánál biztosra mentek, és 151 239 érvényes szignóig folytatták az ellenőrzést.

Megyesné Hermann Judit aljegyző a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a Fővárosi Választási Bizottság aláírásokkal kapcsolatos döntését 5 napon belül lehet megtámadni a Nemzeti Választási Bizottságnál, amelynek szintén 5 napja van a döntésre. Amennyiben ezt a határozatot is megtámadják, a bíróság mondja ki a végső szót.

Ez azonban csak a jogorvoslatok első köre, hiszen ha jogerőssé válik az FVB határozata, akkor a bizottság erről értesíti a főpolgármestert, akinek az ügyben a fővárosi közgyűlés soron következő ülésén kell bejelentést tennie, majd a közgyűlés hoz határozatot arról, hogy elrendeli-e a helyi népszavazást. A közgyűlés azért van nehéz helyzetben, mert ugyan időközben visszavonta a 2024-es olimpiára beadott pályázatát, és a népszavazási kérdés ezzel okafogyottá vált, ám épp egy közgyűlési rendelet szól arról, hogy a közgyűlés „köteles helyi népszavazást elrendelni, ha azt a fővárosi választópolgárok legalább tíz százaléka kezdeményezi”. Mivel ez a döntés – bármi lesz az eredménye – szintén megtámadható a bíróságon, végső soron a Kúria dönt majd arról, hogy visszavont pályázat esetén is meg kell-e tartani a helyi népszavazást Budapesten az olimpia megrendezéséről.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.