Volt kémelhárító: Az oroszok azt érzik, nálunk mindent szabad

Állítja: szabadon dolgoznak nálunk az ügynökök, a letelepedési kötvénnyel a kulcsot is átadtuk nekik.

MNO
2017. 03. 21. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakorlatilag szabad utat kaptak az orosz titkosszolgálatok a magyarországi műveletekhez, a hazai kémelhárítás kezét megköti a Kremltől tartó politika, a közmédia pedig orosz propagandát sugároz – mondta egy volt kémelhárítási igazgató az Indexnek adott interjúban.

Katrein Ferenc tizenhárom évig dolgozott a Nemzetbiztonsági Hivatalban (NBH), majd az Alkotmányvédelmi Hivatalban (AH), és műveleti igazgatóként is foglalkozott a terrorelhárítás, valamint a kémelhárítás ügyével. Az Indexnek elmondta, azért szerelt le 2013-ban, mert már nem tudott azonosulni a vezetéssel és azzal, hogy a magyar titkosszolgálatok munkáját lefojtják a orosz fenyegetéssel kapcsolatos ügyekben.

„Nem csinálhattunk meg szakmailag indokolt aktív műveleteket, és a nemzetközi együttműködések is le lettek építve a korábbiakhoz képest.”

Az egykori kémelhárító szerint a hangsúlyozottan oroszbarát magyar politikának tudható be az is, hogy a volt moszkvai agrárattasé Kiss Szilárd és a jobbikos, Kágébélának is becézett Kovács Béla szabadon járkálhat Magyarországon.

Katrein újságírói kérdésre válaszolva rátért a bőnyi rendőrgyilkosság és az MNA ügyére is: szerinte semmilyen szakmai érv nem hozható fel amellett, hogy a magyar kémelhárítás nem tett lépéseket az orosz katonai hírszerzéssel is kapcsolatban álló Magyar Nemzeti Arcvonal felszámolására. A volt titkosszolga szerint emögött is csak politikai félelmek álltak, és egy tragédia kellett ahhoz, hogy a Terrorelhárítási Központ végül felszámolja Győrkös István paramilitáris szervezetét.

A nyilatkozó úgy látja, hogy a magyar letelepedési kötvény súlyosan veszélyezteti a nemzetbiztonságot, olyan réseket tartalmaz, amelyeket az orosz és a kínai ügynökök is örömmel használnak ki – a háromszázezer eurós kötvényár pedig nem tétel egy szolgálat számára, ha kémeket szeretne Magyarországra vagy az uniós tagállamokba telepíteni. Katrein Ferenc hozzátette: 

titkosszolgálati offenzíva zajlik az Európai Unió ellen, ennek pedig részei azok a befolyásolási műveletek, amelyekben az oroszoknak komoly tudásuk és hagyományaik vannak. Oroszország ott van a migránsválság elmélyítésében

és főleg a felhasználásában a propagandára, a befolyásolásra – tette hozzá. A kölni eseményeknél és más szexuális bűncselekményeknél például szerinte annak a hangsúlyozásában vannak jelen az oroszok, hogy az esetet a német vagy nyugati hatóságok és média el akarja hallgatni. A nyilatkozó azt mondta, a kölni tömeges szexuális zaklatás ügye is szépen felépített művelet volt, a tudatosan kreált Lisa-ügyre pedig az egészen magas szinten reagált az orosz fél, maga Szergej Lavrov külügyminiszter.

Ami az 1989 előtti ügynökaktákat illeti, Katrein Ferenc a teljes feltárást szorgalmazza.

„Húzhatjuk-halasztgathatjuk, de meg kell csinálni. Amikor bent voltam a házban, nyilván azt mondtam, hogy nem kéne. De most, hogy már egy ideje kint vagyok, és látom, mennyi kárt lehet okozni a szivárogtatásokkal, hogy ki volt ügynök és ki nem, azt mondom, inkább tegyük meg, és kezdjük újra”

– mondta az Indexnek a magát jelenleg külföldön élő civilként, leszerelt titkosszolgaként jellemző férfi. A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

Magyarországon törvény írja elő, hogy a politikai élet résztvevőinek milyen átvilágításon kell átesniük, tehát a magyar nemzetbiztonság működik, az életet meghatározó fontos döntések közelébe ilyen típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés nélkül nem lehet kerülni – jelentette ki Orbán Viktor kedden Salgótarjánban. Úgy fogalmazott: nem kell nagy meglepetésnek tekinteni, hogy bár Magyarország nem a legnagyobb ország, fontos helyen fekszik, és másoknak is vannak velünk szándékai, akik befolyást akarnak gyakorolni Magyarországra.

Olyan világban élünk, amikor tőlünk keletre, nyugatra, délre és északra csupa olyan ország található, amelyeknek vannak Magyarországhoz fűződő ilyen-olyan érdekei, illetve eszközei, hogy megpróbáljon érvényt szerezni nekik – mondta. Hozzátette: Magyarországot nem lehet izolálni, megvédeni lehet. Ehhez dinamikus, alkalmazkodni tudó nemzetbiztonsági védelmi rendszerre van szükség, ezt 2010 után felépítették és működtetik – hangsúlyozta.

Orbán Viktor kiemelte: törődik ezzel a kérdéssel, elég sok időt visz el a munkájából.

(MTI)

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.