Az Európai Akadémia is védelmébe vette a CEU-t

Egyre gyarapszik a CEU mellett kiállók sora, az Európai Akadémia elnöke is írt Orbán Viktornak. A volt államfő is megszólalt.

MN
2017. 04. 03. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet írt a magyar miniszterelnöknek az Európai Akadémia elnöke. A tudósokból, kutatókból álló európai szervezet több mint 3800 tagot számlál, eddig 109 tagot választottak Magyarországról, köztük többeket a CEU-ról. 

A szervezet elnöke, Sierd Cloetingh, a földtudományok professzora az akadémiai tagok nevében intézett levelet Orbán Viktorhoz.   

A nyilatkozat válasz a magyar kormány törvényjavaslatára, amely a levél megfogalmazása szerint „a külföldi egyetemek státuszát, működését, sőt megmaradását érintheti, és amely negatívan befolyásolja a Central European University (CEU) sorsát is.”                  

A professzor elismerően nyilatkozott a magyar akadémiai világról, ezen belül a CEU-ról is, amely szerinte gazdagítja a magyar tudományos életet, és az itt tanuló diákok magasan képzett emberi erőforrást jelentenek Magyarország számára.

„Sajnálattal látjuk, hogy az előterjesztett törvénymódosítás fenyegetést jelent ezekre a törekvésekre, és diszkriminatív bizonyos intézményekkel szemben. Ezért azzal a kéréssel fordulunk a magyar kormányhoz: állítsa le a tervezett törvényalkotást, és gondoljon a lehetséges hosszú távú negatív következményekre, amelyeket a törvény elfogadása okozhat. A CEU jelenléte nagyon előnyös Magyarország számára” – írta.

Az akadémia nevében az elnök arra ösztönzi a magyar kormányt, hogy őrizze meg a jelenlegi intézményrendszert, és továbbra is bíznak abban, hogy a kormány talál pragmatikus megoldást bármiféle adminisztratív vagy jogi anomáliára anélkül, hogy célba venne egyes intézményeket vagy kockára tenné a Magyarországon virágzó kiváló tudományos életet.  

Sierd Cloetingh az akadémikusok nevében egyetértését fejezte ki minden olyan európai és Európán kívüli akadémikussal, aki már aggodalmát fejezte ki a tervezett törvényalkotás miatt. Egyetértenek azokkal a diákokkal és intézményekkel is – köztük több európai ország tudományos akadémiájával és a Magyar Tudományos Akadémia elnökével – akik hangot adtak félelmüknek a törvénytervezet negatív hatásai miatt.

Nyilatkozatban állt ki a CEU mellett hétfőn az ELTE egyetemvezetése és az intézmény doktorandusz önkormányzata is. Kiemelték: az intézmény a magyar felsőoktatás pótolhatatlan része és az is kell, hogy maradjon.

Az MTI-hez eljuttatott dokumentumban felidézték, hogy az elmúlt több mint egy évtized során az ELTE különböző karai és szakkollégiumai folyamatos munkakapcsolatban álltak és állnak a Közép-európai Egyetem különböző tanszékeivel. A két intézmény között nemrég megújított együttműködési keretmegállapodás van érvényben – jelezték.

„A CEU-hoz közünk van, kölcsönösségen, elfogulatlanságon, a tudományos megismerés korlátozhatatlanságának hagyományán alapuló viszonyunk személyes, kollegiális, és reményeink szerint hosszú távú” – fogalmaztak, hozzátéve: az elmúlt napok eseményei mélységes aggodalommal töltik el őket.

Hozzátették: nagypolitikai, ideológiai küzdelmeknek ne legyen köze az egyetemi világhoz, azaz a tudományos minőséghez, a független oktatáshoz, a kutatás csorbíthatatlan autonómiájának hosszú évszázadokra visszanyúló hagyományához.

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) Elnöksége hétfői ülésén fogadott el állásfoglalást. Sajnálatukat fejezték ki, hogy az ő véleményüket senki nem kérte a törvényjavaslatról. Szerintük a vita olyan politikai dimenziókat nyert, amelyek messze vezetnek az eredeti tárgytól.

„Az MRK elismeri és jogosnak tartja azon kormányzati szándékot, hogy – figyelemmel az Oktatási Hivatal jelentésében megállapított hiányosságokra – a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi képzései kérdésében egyértelmű szabályozást vezessen be, illetve a jelenlegi szabályozás alapján elvárja a jogkövető magatartást, amely egyaránt érdeke a magyar felsőoktatásnak és a továbbtanulni szándékozó fiataloknak. Ez a szabályozási igény azonban nem vezethet magas színvonalú képzési és kutatási tevékenységet folytató intézmények bezárásához és a magyar felsőoktatási intézmények nemzetközi együttműködési lehetőségeinek beszűküléséhez” – írják.

„Az MRK-nak és a magyarországi egyetemeknek egyaránt érdeke, hogy elismerjék és támogassák a Közép-európai Egyetem azon törekvését, hogy a továbbiakban is Magyarországon működjön, természetesen eleget téve a magyar akkreditációs és egyéb jogszabályokban előírt követelményeknek. Az Magyar Rektori Konferencia arra kéri az érintett feleket, hogy a felmerült nézetkülönbségeket szakmai konzultációk keretében rendezzék, ehhez az MRK minden segítségét és fórumát felajánlja.”

Az MRK Elnöksége fontosnak tartja, hogy a végrehajtás során szakmai értékek ne menjenek veszendőbe. A szabályozás több felsőoktatási intézményt és nemzetközi szerződéseket is érinthet, ezért az MRK Elnöksége a nyilatkozatban azt javasolta, hogy a jogszabályoknak történő megfelelés elvárt időpontja 2019 szeptembere legyen, így minden érintettnek megfelelő idő álljon rendelkezésre a feltételek teljesítésére.

Azt is írták: aggodalommal érzékelik, hogy az ország negatív megítélése már olyan mértéket ölt, ami a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira is negatív hatással lehet. „Mivel ez a kommunikáció gyakran részleges információkon alapul, ezért a MRK Elnöksége kéri az oktatáspolitika irányítóit, hogy mindent tegyenek meg ezen negatív tendenciák ellensúlyozására.” – írták.

Ha jelen formájában megy át a héten benyújtott felsőoktatási törvénymódosítás, az jogsértő a CEU-ra nézve, mert csak egy egyetemnek kellene megfelelnie az előírt változtatásnak, és ez a CEU – közölte a Pestisracok.hu portállal Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa pénteken. 

Aáry-Tamás Lajos azt is elmondta: 17 éves pályafutása alatt soha semmilyen jogi típusú probléma nem merült föl a CEU-val kapcsolatban. Az összes rendelkezésre álló irat és engedélyezés alapján a ma hatályos törvények értelmében a Közép-európai Egyetem teljesen jogszerűen működik – tette hozzá.

Támogató nyilatkozatot küldött az intézménynek a volt köztársasági elnök is. Sólyom László szerint az ország alapvető érdeke az, hogy a Közép-európai Egyetem működhessen.

Sólyom László azt is írja, hogy az ország alapvető érdeke az is, hogy a felsőoktatás szabályozása megfeleljen az alaptörvénynek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.