Extrajuttatást kapnának a gyermeket befogadó szülők

A jelenleg hatályos szabályozásnál hatékonyabban ösztönözheti a gyermekek örökbefogadását a kormány, dupla pénz járna az ikrek után.

Hutter Marianna
2017. 04. 11. 8:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenleg hatályos szabályozásnál hatékonyabban ösztönözheti a gyermekek örökbefogadását a kormány – derül ki a lapunk által megismert tervezetből, ami több törvényt módosítana „a gyermeket nevelő családok segítése céljából”. Arról, hogy a kormány a közeljövőben változtatna a gyermeknevelést segítő kedvezményeken, hogy a jelenleginél jobban ösztönözze a gyerekvállalást, mert a születésszám még mindig csak alig emelkedik, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt az egyik március elejei kormányinfón. Ám konkrétumokról akkor még nem tett említést. Csupán annyit árult el, hogy a kabinet egy 2060-ig tartó demográfiai programot készít elő.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tervezete vélhetőleg ennek a csomagnak az első eleme, amely az állami szakellátásban élő gyermekek családba fogadását segítené elő. Az előterjesztés szerint a nevelőszülőket jelenlegi díjazásaikon felül „családba gondozási díj” illetné meg minden olyan nevelésbe vett gyermek után, akit a nevelőszülő együttműködésével sikerült a vér szerinti családjába „hazagondozni” vagy örökbefogadáshoz segíteni.

Ez alól kivételt képezne, ha maga a nevelőszülő vagy a vele egy háztartásban élő személy fogadná örökbe a gyereket. A javaslat pozitív változást hozhat, mivel a jelenlegi szabályozás nem feltétlenül teszi érdekeltté a nevelőszülőt abban, hogy segítse a gyermek örökbefogadását, hiszen így elveszti az utána járó rendszeres támogatást. Így lapunknak nyilatkozó gyermekvédelmi szakemberek szerint még ma is előfordul, hogy a nevelőszülő megkeresi a gyermek vér szerinti anyját, és ráveszi, hogy ne mondjon le róla.

Márpedig az a gyermek, akiről nem mondtak le, vagy legalább telefonon felhívják félévente, nem adható örökbe még akkor sem, ha lenne, aki szívesen befogadná.

A módosításnak köszönhetően azonban a nevelőszülő is érdekeltté válna az örökbefogadás elősegítésében, ugyanis – még ha csak egyszeri alkalommal is, de – juttatásban részesülne. Hogy ennek összege mekkora lenne, arra a módosítás két javaslatot is megfogalmaz. Az „A” verzió szerint egy gyermek családba gondozása esetén alkalmanként legalább a minimálbér összege járna a nevelőszülőnek, míg a jóval kedvezőbb „B” verzió szerint a minimálbér 300 százaléka. Az első változat szerint két testvér együttes hazagondozása vagy örökbefogadása esetén a minimálbér 150 százalékát fizetné az állam, míg a második szerint 450 százalékot. Három vagy több gyermek családba gondozása esetén ez a minimálbér 200 vagy 600 százalékát jelentené. Kérdés, melyik verziót támogatja a kormány, látható eredményt ugyanis nyilvánvalóan csak a magasabb összegű juttatás hozna a gyerek után járó nevelési díjjal szemben.

Azt viszont a módosítás mindkét verziója kiköti, hogy csak akkor kaphatja meg a nevelőszülő a juttatást, ha megfelelően biztosította a nevelésbe vett gyermek kapcsolattartását hozzátartozóival, és együttműködésének tényét a gyermekvédelmi gyám megerősíti. A változtatás 2018. január elsejétől léphet életbe.

Az Emmi javaslata emellett többek közt bevezetné az örökbefogadói díjat is. Erre az a személy lehetne jogosult a jövő évtől, aki örökbe fogad egy gyermeket. Ugyanakkor például feltétele az örökbefogadási díjnak, hogy az örökbefogadó a gyermek nevelésbe vételének napját megelőző két éven belül rendelkezzen 365 napon át tartó biztosítással. Az örökbefogadói díj a neveléstől számított 168. napig – vagyis közel fél évig – járhatna, összege megegyezne a csecsemőgondozási díjjal, csakhogy ez nemcsak újszülött baba esetén járna, hanem a gyermek életkorától függetlenül, közvetlenül az örökbefogadás után.

Az anyasági támogatás feltételei is módosulnának az örökbefogadó szülők számára. A jelenlegi szabályozás szerint az örökbefogadó szülő akkor jogosult anyasági támogatásra, ha a szülést követő hat hónapon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték. A módosítás viszont ezt a határidőt már nem említi. Ehelyett az örökbe fogadó szülő akkor kapná meg az illetményt, ha az örökbefogadást véglegessé vált határozatban engedélyezték, és a gyermeket a végleges engedélyezés időpontját megelőzően legfeljebb egy éve nevelte folyamatosan saját háztartásában. Ugyanakkor a támogatás iránti kérelmet az örökbefogadás végleges engedélyezését követő hat hónapon belül kell benyújtani.

A fenti változások mellett a munka törvénykönyve is módosulhat. Eszerint az örökbe fogadó szülőknek is járhat fizetés nélküli szabadság a kisgyermek gondozása céljából egészen addig, amíg tankötelezetté nem válik. Az e célból kivett fizetés nélküli szabadság munkában töltött időnek fog számítani.

A kormány módosítaná a családok támogatásáról szóló törvényt is. Például a jövőben nemcsak azoknak járna a gyermeknevelési támogatás (gyet), akiknek legalább három – három és nyolc év közötti – gyermekük van, hanem azoknak is, akik ikerpárt nevelnek. A szaktárca emellett további változtatással is kedvezne az ikergyermekeket nevelő szülőknek. Ugyanis míg jelenleg egy ikerpár után nem jár dupla gyermekgondozási díj (gyed), a módosítást követően ezt „a szülő egyidejűleg több, azonos korú gyermeke jogán is” igénybe vehetné. Emellett a gyed a jövőben járhat majd a nevelőszülőknek is. Ez a támogatás legkorábban a nevelésbe vételtől lenne folyósítható a gyermek második életévének betöltéséig. Ám ha a nevelő szülő egyidejűleg több nevelt gyermek révén is jogosult lenne a gyedre, akkor is csak egyikük után kaphatna juttatást.

Ezeken felül a családi pótlékra való jogosultságot is kiterjesztené az Emmi javaslata. Ez járna azon gyermekek után is, akiket súlyos fogyatékosságuk vagy tartós betegségük miatt 30 napot meghaladóan szociális intézményben helyeznek el. Ekkor a pótlékot az intézményben nyújtott iskolai oktatáshoz vagy fejlesztő nevelési-oktatási tevékenységhez való hozzáférés érdekében kellene biztosítani.

A törvénymódosítások kitérnek a szociális üdültetésre és étkeztetésre, illetve ifjúsági és gyermekvédelmi programokat szervező Erzsébet-programra is. Az Erzsébet-program végrehajtásáért részben az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány felel. A változtatás szerint 2017-től kezdődően ötéves időszakonként megújítandó megállapodás fogja meghatározni, hogy a kormány az alapítványt milyen mértékben és feltételekkel támogatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.