Hallgatás övezi Soros uniós útját

Lázár János konkrétumok említése nélkül kilátásba helyezte a lex CEU módosítását.

Markotay Csaba
2017. 04. 27. 18:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) elnökével, Jean-Claude Junckerrel tárgyalt tegnap Brüsszelben Soros György, a találkozón elhangzottakat azonban titkolják. Már a magyar származású amerikai milliárdos érkezése is rendhagyóan zajlott, ugyanis erre az időre hermetikusan lezárták a brüsszeli épület érintett részét a sajtó elől. Később is csak néhány fotó elkészítésének idejére mutatta meg magát, de ezenkívül az újságírók nem tudtak a közelébe jutni.

Arról, hogy Soros György pontosan miről tárgyalt a hazánk ellen éppen a napokban kötelezettségszegési eljárást indító bizottság elnökével, szinte semmit sem tudni. Az EB vezető szóvivője mindössze annyit árult el, hogy a Soros György által alapított CEU, illetve Ukrajna volt a téma. Margaritisz Szkínász ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Soros György látogatása nem befolyásolhatja az Európai Bizottság döntéseit a magyar felsőoktatási törvénnyel vagy a migrációs válság kérdésével kapcsolatban, a brüsszeli testület teljes mértékben függetlenül működik. – Nincs semmi különösen drámai ebben a találkozóban – fogalmazott a szóvivő, kiemelve, hogy Jean-Claude Juncker és Soros György több mint húsz éve ismerik egymást. Lapunk az Európai Bizottságtól úgy értesült: a beszélgetésen jelen volt a CEU ügyében illetékes uniós biztos, Carlos Moedas is. Annyit lehet még tudni, hogy az üzletembernek nem ez volt az egyetlen megbeszélése a belga fővárosban, találkozik még az EB első alelnöki posztját betöltő Frans Timmermansszal és több uniós biztossal is.

– Végre mindenki láthatja, hogy nem a tanszabadságról, hanem Soros György érdekeiről van szó – fogalmazott Lázár János, aki többször igyekezett a kormányinfón Soros-kérdésként beállítani a lex CEU ügyét. A miniszter megjegyezte, jó lenne, ha Brüsszelben a tagállamok ügyeivel is olyan gyorsasággal és megkülönböztetett figyelemmel foglalkoznának, mint ahogy Soros Györgyöt fogadták. – Ehhez nyilván spekulánsnak kell lenni – jegyezte meg. – Valami miatt fontosnak tartotta Juncker elnök úr, hogy Soros Györgyöt, világunk egyik legfontosabb és legerősebb spekulánsát fogadja. Nem tudom, hogy ebből az euróra nézve vagy Magyarországra nézve következik-e valami – fogalmazott Lázár János, nyilván az euró elleni korábbi spekulációkra is célozva.

A miniszter beszélt arról is, hogy a kormány az Európai Bizottság vizsgálata után kész akár arra is, hogy változtasson a felsőoktatási törvény nemrég elfogadott módosításán, azaz a lex CEU-n. Arra a felvetésre, hogy lényegi vagy csak technikai módosítás várható-e, Lázár János azt mondta, meg kell várni, hogy az EB vizsgálata mit állapít meg. Felhívta rá ugyanakkor a figyelmet, hogy miután a bizottság kötelezettségszegési eljárása alapvetően a szolgáltatásokkal és azok szabad áramlásával kapcsolatos irányelvet érinti, nem pedig a tanszabadsággal vagy az egyetemi autonómiával összefüggő alapjogi kérdéseket veszi sorra, arra számít, hogy viszonylag gyorsan rendezni tudják a „félreértéseket”.

A CEU egyébként ez utóbbit máris tagadta. Az EB közleményére hivatkoznak, amely szerintük arról is szól, hogy a törvény nem egyeztethető össze a tanszabadsággal és az oktatáshoz való joggal.

Közben a CEU rektora cáfolta saját helyettesét. Míg Enyedi Zsolt rektorhelyettes szerdán már 50 százaléknál kevesebb esélyt adott arra, hogy az intézmény Budapesten maradjon, Michael Ignatieff a hallgatóknak írt e-mailben leszögezte: továbbra is elkötelezettek, hogy a magyar fővárosban működjön a CEU, és ezért minden tőlük telhetőt megtesznek. – Minden ezzel ellentétes állítás a legjobb esetben is ki lett ragadva a szövegkörnyezetből vagy egyszerűen hamis – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnöknek egyébként a szerdai európai parlamenti vitán ma és holnap is nemzetközi fórumon kell megvédenie álláspontját, többek között a lex CEU-val kapcsolatban, mégpedig az Európai Néppártban. A napokban megjelent sajtóhírekkel szemben azonban Lázár János szerint a néppárt nem fogja kizárni a Fideszt soraiból, és a Fidesz sem fog kilépni. A kancelláriaminiszter úgy értékelte a szerdai vitát, hogy Orbán Viktor és a kormány megvédte Magyarország érdekét. Szerinte ha a kormányfő nem megy el az Európai Parlament ülésére, akkor „felmossák a padlót velünk”.

Új szakaszába léptetett az EB tegnap két korábban indított kötelezettségszegési eljárást is. Az egyik arra vonatkozik, hogy legyenek egyértelmű irányelvek a várandós vagy szoptató nők munkafeltételeire, a másik pedig energetikai szabályozást érint. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.