Hiába fújták le a budapesti olimpiát, megépülnek a helyszínek

A kormány szerint előbb-utóbb biztosan lesz budapesti olimpia, ezért felhúzzák hozzá az épületeket is.

MN
2017. 04. 08. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan nincs, hogy nincs – nagyjából ilyen logikai alapon érvelt az olimpiai helyszínek megépítése mellett Fürjes Balázs kormánybiztos, a Budapest 2024 olimpiai projekt vezetője.

Bár a momentumos népszavazási kezdeményezés hatására a főváros már eldöntötte, hogy visszavonják Budapest 2024-es olimpiai pályázatát, Fürjes még mindig az azonos nevű programot vezeti, és célkitűzései is nagyjából ugyanazok. A kormánybiztos az Insidethegames.biz-nek adott exkluzív interjút, melyben kifejtette,

hiába vonták vissza az olimpiai pályázatot, annak minden tervezett beruházása megépül.

„A kormány megerősítette, miután visszavontuk a pályázatot, hogy minden tervezett épület elkészül ennek ellenére is. Mindig is azt mondtuk, hogy megcsináljuk. Mindez azt jelenti, a 2024-es projekt releváns lehet 2028-ban vagy 2032-ben” – mondta a lapnak Fürjes, aki szerint Budapest szerelmes az olimpiába, és előbb vagy utóbb megvalósítja ezt a 120 éves álmot.

Így megépül a Duna-partra tervezett olimpiai stadion is, melyben 2023-ban atlétikai világbajnokságot rendezne Budapest, Fürjesék pedig már meg is kezdték a szervezés előkészületeit. Az interjút a Nemzeti Sport találta meg.

Fürjes később az MTI-nek elküldött közleményben pontosított, szerinte „nincs napirenden a kérdés, hogy Budapest pályázzon a 2028-as vagy 2032-es nyári olimpiára, előkészítés sem zajlik ebben az ügyben”.

„A kormány a korábban elmondottaknak megfelelően több, az olimpiától függetlenül szükséges sportlétesítmény építését tervezi, e tervek megvalósítását többször is megerősítette” – szögezte le, majd úgy folytatta: „Amennyiben a 120 éves magyar olimpiai álomból egyszer valóság lesz, akkor az minimális költséggel járna a sportlétesítmények tekintetében\".

Ha a kormány mégis olimpiai fejlesztésekbe fogna,y legalább 200 milliárd forintba kerülhet az összes komplexum felépítése – legalábbis a PricewaterhouseCoopers becslése szerint, mely 2015-ben még összesen 774 milliárdra becsülte a budapesti olimpia teljes költségét.

A rendezvény és az ehhez kapcsolódó beruházások azonban szinte minden esetben kétszer-háromszor drágábbak lesznek az eredetileg tervezettnél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.