Kezdik túltolni a sorosozást, a teljes baloldalt lebérencezte a Fidesz

A civil törvény szigorítását viszont olyan példával magyarázzák, mely nekik is kínos lehet.

Koncz Tamás
2017. 04. 08. 15:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal úgy táncol, ahogy Soros fütyül, most sem a magyar emberek, hanem a külföldről pénzelt Soros-szervezetek érdekeit védi – üzent szombaton a Fidesz, miután a Demokratikus Koalíció és a Lehet Más a Politika tiltakozott a külföldi támogatású civil szervezeteket megbélyegző törvényjavaslat ellen.

A Fidesz szerint az átláthatóságról szóló törvényjavaslat célja, hogy egyértelművé tegye, melyek azok a szervezetek, amelyek külföldi pénzekből és idegen érdekekből próbálják befolyásolni a magyar közéletet és például a magyar bevándorláspolitikát.

„A törvényjavaslat az amerikai mintát követi, az Amerikai Egyesült Államokban 1938 óta regisztrálniuk kell magukat a külföldi támogatású szervezeteknek ( ) Magyarországon is jó néhány olyan szervezet van, amely befolyásolási kísérletivel veszélyezteti hazánk nemzetbiztonságát és szuverenitását” – olvasható a közleményben.

A kormánypárt az amerikai mintával a Foreign Agents Registration Act nevű szabályozásra utal – csakhogy a tényeket eltorzítva: a FARA ugyanis nem a civil szervezeteket, hanem a külföldi kormányok és vállalatok által támogatott, Amerikában bejegyzett csoportokat regisztrálja, ezzel jelezve, hogy kinél merülhet fel a lobbitevékenység lehetősége.

Nem mellesleg a magyar kormány két patronáltja is felkerült a FARA-listára: nyilvántartásba került, hogy két amerikai cég, az SLI Group LLC, és a Liberty International Group LLC 2015 novembere és 2016 júliusa között összesen közel 360 ezer dolláros hazai támogatást kapott Orbán Viktor hivatalától.

Emellett mindkét cég tagja volt annak a konzorciumnak is, amelyben hazai oldalról a Századvég képviseltette magát, és ami 2014-ben egy 1,3 milliárdos pályázat elnyerése után „képviselte a magyar érdekeket” Amerikában – írja a 444.hu

A civil törvény szigorítása ellen sajtótájékoztatón tiltakozott a DK: oktatási szakértőjük, Arató Gergely szerint a CEU ügye után a kormány egy újabb kártyát húzott elő Vlagyimir Putyin orosz elnök paklijából, a szigorítás egyetlen valódi célja, hogy hiteltelenné tegye a szervezeteket és külföldi kémnek állítsa be őket. Megjegyezte, hogy legutóbb az ’50-es évek diktatúrájában volt ez szokás.

A politikus szerint azonban semmilyen alapja nincs a kormány lépésének, mert a civil szervezetek működése átláthatóbb, mint a kormányé, az az indok pedig félrevezető, hogy a pénzmosás és a terrorizmus miatt van szükség a módosításra.

A civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője is: elmondta, a javaslatot szégyenletes provokációnak tartják, mely ellen ők is „megteszik a maguk tétjét”, és módosító javaslatcsomagot nyújtanak be. Mint kifejtette, tudni szeretnék, hogy az állami és a pártalapítványi támogatások „hol landolnak”, valamint mely civil szervezetek, médiumok „szívják fel” ezeket a közpénzeket.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint a tervezet semmilyen újdonságot nem hoz az átláthatóságban, a civil szervezeteknek eddig is jelenteniük kellett, hogy milyen támogatásokat kapnak.

Kitért arra is, míg például a Helsinki Bizottság közhasznúsági jelentése részletesen tartalmazza, hogy 2015-ben mennyi pénzt kaptak és mire, addig a Civil Összefogás Fórum (CÖF), „egy kormányzati álcivil szervezet” jelentéséből azt látni, mintha nem kapott volna semmi támogatást, ugyanakkor „valójában több milliárd forintot költött el”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.