Majdnem reménytelen a Momentum népszavazási kezdeményezése

Az alkotmányjogász szerint nem lehet referendum arról, hogy egy miniszterelnök csak két ciklust tölthessen be.

Katona Mariann
2017. 04. 08. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte esélytelen, hogy a Momentum Mozgalom kezdeményezésére népszavazás lehessen arról, hogy itthon egy miniszterelnök csak két cikluson keresztül vezethesse a kormányt. A budapesti olimpia ellen egy sikeres aláírásgyűjtő kampányt már maguk mögött tudó friss párt a napokban jelentette be, hogy két erről szóló kérdést is bead a Nemzeti Választási Bizottsághoz, nem titkoltan a már legalább kétszer miniszterelnöknek megválasztott Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc miatt.

Lövétei István alkotmányjogász a Magyar Nemzet megkeresésére ugyanakkor leszögezte, hogy egy ilyen korlát bevezetéséhez mindenképpen szükség volna az alaptörvény módosítására. Márpedig népszavazás nem irányulhat alkotmánymódosításra. Ráadásul az alkotmányjogász szerint a parlamentáris berendezkedésű kormányzati rendszereknél – amilyen Magyarország is – nem szokott lenni ilyen megkötés. Az Egyesült Államok ismert erről a szabályozásáról, de az egészen más rendszer. Az alkotmányjogász szerint „abba kellene már hagyni, hogy ötpercenként népszavazást emlegetünk”. Kifejtette, rendben van, ha az alapvető dolgokról sokan szeretnének referendumot tartani, de az már „kikacagása a világnak”, hogy még minden szempontból lehetetlen kérdéseket is így akarnak eldönteni, ráadásul ha a választási bizottság – jogosan vagy jogtalanul – visszautasítja, ugyanúgy próbálkoznak tovább.

Nem volt sokkal bizakodóbb a bizottság MSZP-s delegáltja sem. Litresits András lapunk kérdésére kizártnak nevezte, hogy „ennél a testületnél” ilyen kérdés továbbmehessen. Valószínűsítette, hogy a burkolt alaptörvény-módosítási szándék lesz az elutasítás oka. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az alaptörvény rendelkezik ugyan a miniszterelnök megválasztásának fő szabályairól, ugyanakkor bizonyos részletek – mint például hogy a büntetett előélet kizáró ok – már alacsonyabb szintű törvényben vannak meghatározva. Éppen abban, amelyet a Momentum a népszavazási kezdeményezéssel módosítana. Ilyen logika mentén tehát akár az időkorlátnak sem feltétlenül kellene szerepelnie az alaptörvényben, vagyis nem szabna gátat a referendumnak, hogy az alkotmányt is átírná. Bár Litresits András hozzátette, hogy az államfő esetében – ahol szintén törvény rendelkezik néhány részletről – az alaptörvény rögzíti, hogy csak egyszer lehet újraválasztani.

Nem teljesen új egyébként az az ötlet, amely két ciklust engedne egy miniszterelnöknek. Néhány hete Vona Gábor, a Jobbik elnöke a hónapról hónapra ismertetett kormányzati vállalásaik között jelentette be, hogy amennyiben megszerzik a hatalmat, bevezetik, hogy egy ember csak nyolc évig lehessen kormányfő. Akkor a politikus azzal indokolta elképzelésüket, hogy nyolc évnél hosszabb idő alatt fennáll a veszélye a kiégésnek, a hatalomhoz való görcsös ragaszkodásnak és akár a személyiségjegyek torzulásának is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.