Nem vizsgálhatja bizottság az eddigi olimpiai költéseket

Elkaszálta a kormánypárti többség azt a kezdeményezést, hogy bizottság vizsgálja az olimpiai pályázatra elköltött milliárdok sorsát.

Katona Mariann
2017. 04. 10. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem állhat fel egy önálló parlamenti vizsgálóbizottság annak érdekében, hogy kiderüljön, mekkora összeget és pontosan mire költöttek a 2024-es budapesti olimpiai pályázat kapcsán. Az LMP kezdeményezte az átláthatóságot biztosító testület életre hívását, az elképzelést pedig az összes ellenzéki frakció támogatta. Arra kerestek volna választ, hogy a központi költségvetés mekkora összeggel és milyen feltételekkel támogatta a pályázat előkészítését és benyújtását, illetve a Budapest 2024 Zrt. kikkel és milyen szerződéseket kötött eddig.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottságában azonban a fideszes Répássy Róbert azzal igyekezett az egészet lesöpörni az asztalról, hogy a törvények szerint nem lehet olyan kérdésben vizsgálóbizottságot felállítani, amelyben az Állami Számvevőszék az illetékes. Márpedig az ÁSZ már korábban fel lett kérve a kiadások ellenőrzésére. Az igazságügyi bizottság ezért a kormánypárti képviselők nyolc szavazatával, a négy ellenzéki vokssal szemben gátat szabott annak, hogy egy külön testület ellenőrizze az eddigi költéseket.

Az LMP-s Ikotity István a javaslatuk elbuktatása után a Magyar Nemzetnek felidézte, hogy a nyilvánosságban is ismert információk szerint az olimpiai pályázat kapcsán csak nemzetközi tanácsadásra 7,2 milliárd forintot költöttek. Ez az összeg ezerszerese annak, aminél egy civil szervezet „homlokán három évig ott van a pecsét”, hogy külföldről támogatott. – Látszik, hogy amíg a kormány az utolsó szegig el akarja számoltatni a civileket, addig ő maga nem hajlandó semmiféle átláthatósági kezdeményezést támogatni – fogalmazott az ellenzéki képviselő.

A vizsgálóbizottság mellett a Jobbik lusztrációs törvényjavaslatát is elkaszálta az igazságügyi bizottság, még azt sem engedték, hogy parlament egyáltalán vitát folytathasson róla. A javaslat lényege egyrészt, hogy életre hívnák a Nemzeti Emlékezet Intézetét, amelynek feladata a jelenleg titkos adatok és dokumentumok alapján az esetleges jogi lépések megtétele lenne. Emellett azt is szeretnék, ha az állambiztonsági múlt minden dokumentuma kutatható, megismerhető és a teljes nyilvánosság számára hozzáférhető lenne.

A fideszes Répássy Róbert jelentette be, hogy nem támogatják a javaslatot, érdemi indokot azonban nem adott. Arra hivatkozott csak, hogy a jelenleg is működő Nemzeti Emlékezet Bizottságának éppen az a feladata, hogy a kommunista hatalombirtokosok rendszerét feltárja, majd ezután jöhet csak a hozzájuk képest láncszemeknek minősülő besúgók kérdése.

Ezután a kormánypárti politikus arról beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azt szeretné, ha a kommunista idők alatt az emberekről törvénytelenül gyűjtött adatokat, egyfajta információs kárpótlásként, eljuttatná az áldozatokhoz. Ám ennek – mint mondta – a történész szakma ellenáll.

A jobbikos Apáti István meg is jegyezte, hogy ezek szerint léteznek olyanok, akik meg tudják állítani a kormányfőt. Szerinte egyébként a Fidesz azért nem akarja támogatni huszonhét év után sem az aktanyilvánosságot, mert abban bíznak, hogy az idő mindent megold: egyre kevesebben lesznek még életben az érintettek közül és egyre csekélyebb lesz az érdeklődés is. Párttársa, Szávay István még azt is hozzátette, hogy a kormánypárt a saját soraiban lévő ügynököknek akar falazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.