Száz kérdésre vár választ Lázártól az LMP

A zöldpárt egy molinóval érkezett a miniszterelnökséget vezető miniszter hivatala elé.

MN
2017. 04. 01. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz kérdésre vár választ az LMP a paksi bővítés kapcsán a miniszterelnökséget vezető minisztertől. A zöldpárt egy molinóval érkezett Lázár János hivatala elé, a kérdéseket pedig írásban is benyújtják a miniszternek – derül ki a Hír TV tudósításából.

Szél Bernadett, az LMP társelnök-frakcióvezetője azt mondta, ha a pénzt új atomerőműblokkok helyett energiahatékonyságot növelő beruházásokra költenék, akkor nem lenne majd szükség az elöregedő reaktorok kiváltására és a veszélyes nukleáris energiára. Hozzátette: a kérdést valamennyi hazai mértékadó kutatóműhely véleményezte, és szerintük is lenne alternatívája az atomerőmű-építésnek.

„Addig, amíg a magyar kormány ezt a száz kérdést meg nem válaszolja, addig felszólítjuk, hogy egy fillért ne fizessen ki a paksi bővítéssel kapcsolatban. Fejezze be az összes olyan tevékenységet, mely arra irányul, hogy itt új blokkokat létesítsenek Magyarországon az emberek megkerülésével. Legyen olyan bátor, és írja ki a népszavazást akár saját hatáskörben, vagy pedig fogadják el az LMP népszavazási kérdéseit, azok közül számos bőven megállja a helyét, és azt várjuk, hogy Magyarországon végre elindulhasson a népszavazási kampány” – nyilatkozta.

Szél Bernadett az MTI-nek azt mondta, kíváncsiak, hogy milyen tételekből áll a Paks II. beruházás négyezer milliárdos költségkerete, és mi az, ami ebben nincs benne. Volt-e ebben az évszázadban olyan atomerőművel kapcsolatos beruházás Európában, amely a tervezett idő- és költségkereten belül valósult meg, és ki fizeti a paksi bővítésnél a költségtúllépést? Milyen energiaforrásból származik a legolcsóbban termelt áram Magyarországon, és mit tesz a kormány akkor, ha a nemzetközi piacokról beszerezhető áram tartósan olcsóbb lesz, mint amennyiért Paks II. termel, továbbá tényleg nincs-e alternatívája az atomenergiának? – tette fel a kérdést.

Az LMP firtatja azt is, hogy miért titkosak a paksi bővítés végrehajtási megállapodásai, továbbá szeretné megismerni a 2003-as paksi reaktorbaleset által okozott kár összegét, a kormánynak a Rothschild-csoport érdekeltségével a paksi bővítés ügyében kötött szerződéseit. Volt-e egyáltalán parlamenti felhatalmazása Orbán Viktornak 2014 januárjában a paksi bővítési szerződés aláírására, született-e kormánydöntés Orbán Viktor 2014. januári moszkvai útja előtt az orosz–magyar bővítési megállapodás aláírásáról, mekkora a magyar gazdaság energiaimport-függősége Oroszországtól, illetve vizsgálták-e a magyar titkosszolgálatok, hogy Oroszország próbálta-e befolyásolni a magyar döntéshozókat a paksi szerződés aláírása érdekében? – tudakolja az LMP.

Az ellenzéki párt felvetette azt is: vajon mennyi pénzt kerestek eddig Habony Árpád, Tiborcz István, Mészáros Lőrinc, Garancsi István érdekeltségei a paksi bővítéshez köthetően, illetve a független közvélemény-kutatások szerint támogatja-e a magyar lakosság többsége a paksi bővítést, és egyetért-e a kormány azzal, hogy ilyen fajsúlyú kérdésben csak népszavazáson lehessen döntést hozni?

Az ellenzéki párt szerint a kormány évek óta nem válaszol a felvetődő kérdésekre, holott a magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy az ország jövőjét évtizedekre meghatározó beruházás kapcsán megnyugtató válaszokat kapjanak. A végső cél, kikényszeríteni a népszavazást, illetve az ezzel járó alapos, széleskörű, szakmai, társadalmi és politikai vitát Paks II.-ről, és megakadályozni, hogy az ország következő ötven évének legfontosabb döntését Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin hozza meg egy „sötét füstös szobában” – hangsúlyozta Szél Bernadett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.