Új helyzet előtt a köztársasági elnök

Közéleti személyiségek szerint bőven lenne ok a törvénymódosítás megállítására.

Markotay Csaba
2017. 04. 07. 8:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Valamit tehet” Áder János államfő a felsőoktatási törvénymódosítás ügyében, amelynek elfogadása szerencsétlen lépés volt. Ezt mondta lapunknak az államfő aláírására váró lex CEU-val kapcsolatban Jeszenszky Géza. Az egyetemi tanár, egykori külügyminiszter, az első Orbán-kormány washingtoni nagykövete szerint az államfő jogérzékén múlik, hogy a jogszabályt aláírja, újratárgyalásra visszaküldi a parlamentnek vagy az Alkotmánybírósághoz fordul. Ugyanakkor hangsúlyozta: az államfőnek figyelembe kell vennie a külpolitikai vonatkozásokat, vagyis azt, hogy fontos az országnak a jó amerikai–magyar viszony, és éppen ilyen lényeges az ország hírneve is. Jeszenszky Géza kiemelte, az egyetemek a középkor óta a tudomány csarnokai, az pedig kicsinyes lépés, ha a működésbe adminisztratív okokkal kötnek bele. Arra a kormányzati érvre, hogy a CEU „fantomegyetem”, ami Amerikában nem is végez képzést, csak itthon, azt válaszolta: ez nevetséges érv, hiszen sok olyan egyetem van a világban, amelyik más országban is képez hallgatókat.

– Új helyzet elé állítja a lex CEU Áder Jánost, hiszen ilyen horderejű ügyben még nem kellett döntést hoznia – erről már Pogátsa Zoltán közgazdász beszélt a Magyar Nemzetnek. Arra a kérdésre, hogy vajon mit kellene tennie az államfőnek, a „nem aláírni” szófordulattal válaszolt. Mint mondta, ha valóban csak technikai kérdésről és változtatásról van szó, amit a több hazai felsőoktatási intézménynél is feltárt szabálytalanságok indokolnak, akkor az új szabályozás egy középszintű minisztériumi fórumra tartozna, és semmi szükség nem lenne a felsőoktatási törvény megváltoztatására. A lex CEU viszont nem oktatási-nevelési, hanem egyértelműen politikai kérdés – fogalmazott.

Bod Péter Ákos, az MTA doktora azzal egyetért, hogy semmilyen „sufniegyetem” ne működjön az országban, de szerinte ehhez nem kellett volna kivételes eljárásban törvényt módosítani, csak az eddigi szabályokat betartani. – A felsőoktatásban érintettek nélkül hozott statáriális eljárás azonban arra utal, hogy itt nem erről van szó – mondta. – A lex CEU-nak a felsőoktatáshoz nincs sok köze, amihez pedig köze van, annak súlyos következményei lehetnek az országra nézve. – Példaként említette, hogy ha a brexit nyomán uniós kutatóintézetekre akarna pályázni az ország, akkor ezek után vajon melyik európai döntéshozó mondaná azt, hogy ennek Budapesten lenne a helye. Bod Péter Ákos szerint a rapid, körültekintés nélküli parlamenti döntés után az államfőnek lenne tartalmi oka arra, hogy a folyamatot megakassza. Szerinte jó megoldás lenne, ha a törvényt visszaküldené a parlamentnek.

A törvénymódosítás már Áder Jánosnál van, Kövér László házelnök megküldte azt neki. Szerettük volna megtudni az államfő hivatalától, kihasználja-e a rendelkezésre álló öt napot, vagy előbb meghozza a döntését, ám erről nem adtak tájékoztatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.