Vezérre várnak az ifjú mozgalmárok – Újabb tüntetés lesz ma Budapesten

A CEU melletti tüntetésen megjelentek az eddig passzív Y generáció tagjai is. Már nem csak az oktatásról szól a tiltakozási hullám.

György Zsombor
2017. 04. 12. 4:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap, és Áder János államfő hétfői szignóját követően hétfőn ezrek vonultak az utcára, hogy kifejezzék tiltakozásukat leegyszerűsítve a CEU-ellenes kormányzati intézkedés ellen. Szerdán délután jöhet az újabb felvonás, szervezett, majd az eddigi tapasztalatok alapján esetleg spontán formában.  

A folytatással, a megmozdulások hatásával kapcsolatban sok kérdés felmerül. Mindenek előtt az, lesznek-e olyan személyiségek, akik a mozgalom élére tudnak állni, igazi, meghatározó figurává növik ki magukat. Egyelőre ilyenek nem tűntek fel, pedig a helyzet adja magát.

Az mindenképpen kedvező jel, hogy az eddigi két megmozdulás szervezői, hangadói jórészt kordában tudták tartani a mögöttük érkező tömeget, azután is, hogy az éjszakába nyúló rendezvényeken rendesen fogyott az alkohol. Hétfőre virradó éjjel például a hangosbemondón elhangzott kérés nyomán összeszedték a szemetet, kedd hajnalban pedig sikerült megállni, hogy a kivezényelt készenléti rendőrökkel a tüntetők komolyabban összeakaszkodjanak. Kivétel – két másik fiatal mellett –  az ellenzéki megmozdulások rendszeres résztvevője, a provokációtól sem visszariadó Gulyás Márton, aki ezúttal feltehetően festékkel öntötte le a Sándor-palota falát és a rendőröket. Utóbbiak, meg kell hagyni, eddig profi módon kezelték a helyzetet, jól látszik, hogy parancsnokaik is nagyon vigyáznak arra, hogy semmi olyan ne történjen, ami akár egy pillanatfelvétel erejéig is a 2006-os brutális eseményekre emlékeztet.

A rendezvények eddigi jó hangulata ellenére is szüksége lesz a szervezőknek új lendületre – amit hétfő este Áder János aláírása még megadott – és olyanok csatlakozására, akik nem közvetlenül érintettek a CEU ügyében. Olyanokéra, akik szimbolikus, önmagán túlmutató történetként tekintenek a történésekre. A Gulyás Márton-féle akciók biztosan nem tesznek jót a mozgalomnak, hiszen bár két-háromszáz fiatalt lelkesíthet, hogy a fővárosi Gyorskocsi utcában követelheti szabadon engedését, az összképen azonban nagyon sokat ront az, amit ő csinál. A rendőrök inzultálása provokáció, az elnöki hivatal épületének bepiszkítása – még ha nem is komoly a kár – pedig felesleges rongálás, ezt nyugodtan kimondhatjuk.  

Logikusan adná magát, hogy a hullámot meglovagolva az ellenzéki pártok valamilyen laza együttműködése bontakozzon ki, utcára szólítsák híveiket, például a szabad és minőségi oktatás elérését közös célként fogalmazva meg. Ám míg két ellenséges futballcsapat szurkolói tudnak együtt drukkolni a mondjuk a románok ellen játszó válogatottnak, addig ez a közös cél mentén való ideiglenes összezárás a hazai politikai viszonyokat látva pillanatnyilag nehezen elképzelhető. Az esti, spontán megmozdulások résztvevői 95 százalékban húszas éveik elején járó fiatalok, a szocialista Kunhalmi Ágnes és az együttes Juhász Péter buzdító szavai eddig nem sok őket értő fülre találtak.    

Nem magyar sajátosság, hogy az óriástüntetésekből nem tudnak profitálni az ellenzéki pártok – mondta a Magyar Nemzetnek Böcskei Balázs. A politológus szerint Szerbiában, Bulgáriában, valamint Oroszországban is megfigyelhető, hogy a tüntetések ereje nem okoz érezhető változást az ellenzéki erők támogatottságában. A szakértőt a CEU melletti nagy létszámú és folytatólagos demonstrációk kapcsán kérdeztük. A politológus elmondta: az autoriter rendszereket még stabilizálhatják is a tüntetések, mert – miután nem törekszenek a hatalom megdöntésére – azt az érzetet erősítik, hogy alternatíva hiányában nem győzhető le a hatalom. Az elemző szerint Magyarországon – a demokrácia és az autoriter rendszer közötti „szürkezónában” – is érvényesülhet ez a tendencia, 2010 óta ugyanis több nagy létszámú tüntetés is volt, amelyek végül nem növelték az ellenzék támogatottságát, sőt a baloldali formációk rendre kiszorultak a demonstrációkból.

– Ahhoz, hogy egy tiltakozóakcióból politikai alternatíva keletkezzen, az kell, hogy magasabb szintre emelkedjen a protestálás. Előbb valódi mozgalommá alakulhat a tömeg, majd pedig beindul az intézményesülés is, azaz a kezdeményezés párttá vagy valamilyen szervezetté alakul – fogalmazott Böcskei Balázs. Úgy véli: utóbbi még nincsen napirenden, hiszen mindössze két hete kezdődött a tiltakozás. Az is előfordulhat, hogy a megmozdulásokat kiváltó ügy mellé beemelnek olyan témákat is, amelyek már az egész társadalmat érintik, ezáltal pedig a szélesebb rétegeket is meg tudnak szólítani. A CEU melletti tüntetés azonban – hiába hallani egyre több kormányt kritizáló rigmust – egyelőre megmaradt alapvetően fővárosi ügynek.

A politológus szerint a tüntetések magját feltehetően középosztálybeli, liberális, Európa-párti fiatal középkorúak adják, akik szociodemográfiai jellemzőiket tekintve eltérnek a korábbi – akár a netadó elleni vagy a Sándor Mária-féle – tüntetések résztvevőitől. Megjelentek például az Y generáció tagjai is, akik alapvetően nem törekszenek a politikai részvételre, és nem is szervezik meg magukat. Éppen ezért nem is törnek a hatalom megszerzésére, a meglévő pártokkal, az elittel szemben viszont erősen szkeptikusak. – Alapvetően liberális demokráciában akarnak élni, de apolitikusak – mondta az elemző. Úgy véli: megjósolhatatlan, hogy mi lesz a kimenetele a mostani tüntetési hullámnak, miután kiszámíthatatlan a tömeg, a rendőrség és a kormánypártok viselkedése is.

Az viszont biztos, hogy a szerdai demonstráció már nem csak az oktatásról szól, vasárnap és hétfőn ugyanis a tüntetők már egyértelműen az egész Orbán-rendszer ellen fogalmaztak meg a kritikákat – ezt már Mikecz Dániel, a Republikon Intézet elemzője mondta. – A szervezők tartották a CEU-val és oktatással kapcsolatos tematikát, a tömeg egy része azonban más kritikákat is megfogalmazott. Az elemző becslése szerint a vasárnapi tiltakozáson a korábbi számokkal ellentétben nem 70 ezren vonultak az utcára, hanem nagyjából 45 ezren, de magyar viszonylatban ez mindenképpen figyelemre méltó adat. A hétfői, Áder János elleni demonstráció ráadásul már az ötödik tüntetés volt, ami egyértelműen azt jelzi, hogy erős ellenállásra készülhet a kormány.

Mikecz Dániel szerint az ellenzéki pártok átmenetileg háttérbe szorulnak a tüntetések miatt. – Magyarországon megfigyelhető, hogy a jobboldali pártok képesek a tüntetések élére állni, a baloldali formációknak ez kevésbé sikerül. A civil ethosz nagyon erős Magyarországon, a tüntetők pedig azzal akarják növelni a támogatottságukat, hogy megpróbálnak függetlenek maradni – fogalmazott a szakértő.

A demonstrációk szerdán tehát folytatódnak: a civil szervezetek elleni törvény miatt fél 6-tól lesz a Hősök terén tüntetés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.