„A karomnál fogva lerángattak az emeletről” – ismét újságírót inzultáltak

Ezúttal a 444 videós riporterét fenyegették a Fidesz konzultációs lakossági fórumán.

Katona Mariann
2017. 05. 05. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Halász Júlia, a 444.hu munkatársa videós riportot szeretett volna készíteni a Fidesz konzultációs országjárásának budapesti állomásáról még csütörtökön, de gyorsan kiderült, hogy nem hagyják dolgozni. Nem forgathatott a Simicskó István honvédelmi és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részvételével zajló lakossági fórumon, mindössze – a közönség több tagjához hasonlóan – a telefonjával csinált néhány képet. Már a hallgatói kérdések mentek, amikor egy telefonhívás miatt ki kellett mennie a teremből, ám a kameraállványát bent hagyta.

Kint odalépett hozzá Szabó László, aki a Fidesz újbudai tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese, becsukta a terem ajtaját, és „fenyegetően” megállt mögötte. Halász Júlia beszámolója szerint rátámadt, kicsavarta a kezéből a telefont, és azzal gyanúsította meg, hogy mégis felvételeket csinált a kamerájával. „Miután nem adta vissza a telefonomat, és elkezdett lökdösni, hangosan segítségért kiáltottam” – idézte fel a történteket az újságíró, hozzátéve, hogy nem segített neki senki.

Ezután – mint kifejtette – Szabó László a karjánál fogva lerángatta az emeletről, és az épület előtt is folytatta a fenyegetőzést. Több kollégája vagy barátja is körbeállta a riportert, és próbálták megfélemlíteni. Miután Halász Júlia közölte, hogy rendőrt hívott, fideszes „támadója” törölte a fotókat a telefonjából, és visszament a rendezvényre. Ezután vele már nem is találkozott.

A helyszínre érkező egyenruhások beszéltek a szervezőkkel is, ám végül azt mondták, hogy nem sikerült azonosítani azt az embert, aki a riportert inzultálta. Halász Júlia a történtek miatt feljelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon.

Nem sokkal a történtek nyilvánosságra kerülése után a Facebook-on tüntetést kezdett szervezni a „nem maradunk csendben” csoport. Azt írták, hogy az elmúlt időszakban a kormánypárti média és politikusok folyamatos verbális támadás alá vették a tőlük független, velük egyet nem értő sajtó munkatársait. Márpedig – szögezték le – nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása. Holnap délután ezért a XI. kerületi Fidesz iroda elé várják a demonstrálókat és arra is készülnek, hogy a kormánypártoknak címzett üzenetekkel ragasszák tele az épületet.

Néhány napja a Hír TV munkatársa is hasonlóan járt, amikor az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója megragadta a kérdezni próbáló riporter kezét.

Fidesz: rágalmazás amit az újságíró állít

A kormánypárt újbudai szervezete visszautasította a 444 munkatársának állításait. Azt írták, hogy ők eleve annak ellenére engedték be az újságírót a fórumra, hogy az zártkörű volt. Szerintük a riporter az első sorok között sétálva próbált felvételeket készíteni, a viselkedésével pedig zavarta a hallgatóságot. Többükkel szóváltásba is keveredett, amiért a közönségből volt, aki nem látta a kivetítőt, vagy nem hallotta az előadókat. Az újbudai Fidesz szerint az újságírót – miután elhagyta a termet – „kikísérték” az épületből, de az erőszakosságról szóló beszámolót visszautasítják. Mindössze „határozott fellépésről” beszélnek, és szerintük nem igaz, hogy lerángatták volna, ahogyan lökdösés, vagy megfélemlítés sem volt. Álláspontjukat pedig – közlésük szerint – nemcsak a jelenlévők, de a biztonsági kamerák felvételei is igazolják. Egyúttal rágalmazás miatt feljelentést tesznek. (K. M.)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.