A tíz éve változatlan ösztöndíjak miatt morgolódnak a hallgatók

„Nem éri meg jól tanulni” – panaszkodtak a Műegyetem hallgatói az alacsony juttatások miatt.

Unyatyinszki György
2017. 05. 10. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hónapokban botrányokon átesett Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre látogatott el szerdán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), ahol a telt házas fórumon arról panaszkodtak a hallgatók, hogy továbbra is nagy Józsa János rektor és a Gazdaságtudományi Kar (GTK) közötti feszültség, valamint az alacsony ösztöndíjak miatt „nem éri meg jól tanulni” – derül ki a HÖOK szerdai közleményéből.

A rektor és a kar közötti vita alapja, hogy bár rendeződni látszott, hogy a GTK az egyetem része marad és teljesítményüket elismerve érvényesülhetnek a műszaki túlsúlyú egyetemen, a rektor mégis az általa kijelölt dékánnak kedvezett, hiába nem kapott elég szavazatot a kari választáson. Józsa János sajátos egyetemvezetési gyakorlatáról sokat elmond, hogy a 24.hu értesülése szerint Palkovics László oktatási államtitkár fizetési limitet vezetett be az egyetemen, mert bizonyos személyek kedvezőbb juttatásban részesültek, mint az államtitkárság szerint az méltányolható.

A HÖOK egy korábbi sajtótájékoztatója alapján arra számít, hogy az alacsony ösztöndíjakról országosan panaszkodni fognak a hallgatók, mint ahogy azt most a BME diákjai tették. Az ösztöndíjak utoljára 10 éve emelkedtek, a Gyurcsány-kormány idején, de akkor is úgy, hogy szűkült a jogosultak köre. Az azóta mutatkozó infláció önmagában emelést indokolhat, de figyelembe kell venni azt is, hogy több olyan új költség is jelentkezett a hallgatók életében, melyekkel tíz éve még nem kellett számolniuk.

Kedden Balog Zoltán miniszter és Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be az Új nemzeti kiválóság program további forrásbővülését, ebből ösztöndíjra 4 milliárd forintot fordítanak. Kérdéseinkre, hogy az élvonalba tartozó hallgatók támogatása mellett várható-e, hogy hozzányúlnak az ösztöndíjakhoz is, Bódis József úgy reagált, hogy a HÖOK emelésre vonatkozó koncepciója a felsőoktatási kerekasztal előtt van, de úgy látják, hogy még nem kiforrott a tervezet. Információink szerint 28 milliárd forintos forrásbővülést szeretne elérni a HÖOK, ebből 40 százalékkal tudnák emelni a hallgatói juttatásokat. A 2018-as költségvetés tervezetében egyelőre nem szerepel az ösztöndíjak emelése, a költségvetés elfogadása még májusban, de várhatóan június elején megtörténhet.

A HÖOK a CEU ügye kapcsán tapasztalta, hogy számos feszültség felszínre került a felsőoktatásban, ezért országjárásba kezdtek Jövőkép címmel, hogy egy problématérképet rajzoljanak ki és ennek mentén tudják érvényesíteni a hallgatók érdekeit – jelentette be múlt héten a hallgatói szervezet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.