Bangladesi menedékkérők: Magyarország nem fellebbezett az ítélet ellen

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint semmilyen jogi lépést nem tett hazánk a bangladesi menedékkérők ügyében.

Győr Ágnes
2017. 05. 19. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint két hónappal ezelőtt mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), hogy a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, ahogyan két bangladesi menedékkérővel bántak 2015 őszén a röszkei tranzitzónában. A strasbourgi bíróság egyhangú döntése értelmében jogszerűtlen volt a két férfi fogva tartása és visszaküldése Szerbiába a menedékkérelmük elutasítása után. Iliasz Iliasz és Ali Ahmed számára a bíróság 10-10 ezer euró (3-3 millió forint) kártérítést ítélt meg, továbbá arra is kötelezték Magyarországot, hogy térítse meg a két bangladesi peres költségeit.

Az EJEB döntése nem jogerős, a magyar kormány pedig azonnal bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be a döntés ellen. Azonban a strasbourgi bíróság lapunk megkeresésére közölte, hogy hazánk máig semmilyen jogi lépést nem tett az ügyben. Igaz, összesen három hónapja van a kormánynak, hogy fellebbezzen a március 14-én kihirdetett döntés ellen, ám a határidő néhány hét múlva lejár. Ráadásul a késlekedés azért sem érthető, mert a Fidesz és a kormányzat képviselői egymás után háborodtak fel az ítélet miatt Ugyanakkor ha Magyarország nem fellebbez a döntés ellen, a strasbourgi bíróság szerint a kormány köteles eleget tenni az ítéletnek – tájékoztatta lapunkat a szervezet.

Elsőként Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója szólalt meg, és bejelentette, hogy Magyarország fellebbez az elmarasztaló ítélet ellen. Mint mondta, hazánk nem enged migrációs politikájából, mivel meggyőződése, hogy jogilag helyesen jár el. Bakondi szerint a két bangladesi férfi esetében is teljes mértékben törvényesen bírálta el a menedékkérelmeket Magyarország, a Szerbiába történő kiutasításról pedig úgy született döntés, hogy a hatóságok meggyőződtek arról, biztonságos harmadik országról van szó. Az ügyben szűkszavúan a miniszterelnök is megszólalt, aki bár igyekezett elkerülni, hogy megemlítse a két külföldit képviselő, amúgy Soros Györgyhöz közeli Magyar Helsinki Bizottság nevét, utalt a szervezetre. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Ennek a szervezetnek kellene kifizetnünk a perköltséget, és ennek a két szerencsétlen embernek kellene milliókat kifizetnünk, akikről azt sem tudjuk, hol vannak.”

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlannak és végrehajthatatlannak nevezte a migránsok kiutasításával kapcsolatos strasbourgi ítéletet. Egyben ő is bejelentette, hogy a kormány fellebbezést nyújt be a döntés ellen. A tárcavezető bírálta a Magyar Helsinki Bizottságot, és nagyon szomorúnak nevezte, hogy a szervezetben dolgozó magyarok nem értik meg, a magyarok nem akarnak beengedni illegális bevándorlókat. Hozzátette, nem merült fel a kormányülésen, hogy Magyarország kilépjen az emberi jogok európai egyezményéből. Utóbbit azután szögezte le Lázár, hogy Vejkey Imre, a KDNP képviselője a parlamentben azt mondta, szerinte itt az idő elgondolkodni az egyezmény vagy egyes pontjai felmondásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.