Burkolt pártfinanszírozást kiáltott a Fidesz a plakáttörvény vitájában

A kormánypárt szerint a törvény a korrupció kockázatát csökkenti, az ellenzék szerint álságos és megkésett.

MN
2017. 05. 02. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett burkolt pártfinanszírozásról, vagyis a politikai célú plakátok korlátozásáról szóló törvényjavaslat megvitatásával zárult a parlament keddi ülése. Ez az a fideszes javaslat, amely megszabná, hogy milyen áron lehet plakáthelyet biztosítani politikai célra. Kampányidőszakban ráadásul – hasonlóan a lapokban elhelyezett hirdetésekhez – nyilvánosságra is kellene hozni, ki és mennyiért bérel hirdetési felületeket.

A javaslat egyértelműen válasz a Jobbik kormánypártokat bíráló, Ti dolgozok, ők lopnak szlogennel futó kampányára. Az előterjesztők ugyanakkor kimondatlanul is Simicska Lajosra (lapunk tulajdonosára) céloznak. Az üzletember plakátcégei ellen több támadást is indítottak a kormánypártok, például megpróbálták eltávolíttatni a budapesti közterekről a Mahir hirdetőoszlopait. 

Répássy Róbert fideszes képviselő az MTI tudósítása szerint azt mondta: ezzel a burkolt pártfinanszírozást akadályozzák meg, és a korrupció kockázatát is csökkentik. A javaslat szükségességét azzal magyarázta, hogy az Állami Számvevőszék eddig csak ingatlan használata esetén vizsgálta a támogatást, más esetekben nem.

Burány Sándor, az MSZP vezérszónoka álságosnak nevezte a javaslatot, és kitért arra, hogy nem foglalkozik a Fidesz médiában szerzett túlsúlyával. Úgy vélekedett, most olyan területet akar a kormánypárt szabályozni, amely már kicsi szelete a tortának, és amelynek nagyobb részét amúgy is a Fidesz tartja kontroll alatt. Szerinte a Fidesz Simicska Lajos miatt akarja beszabályozni a piacot.

Volner János, a Jobbik vezérszónoka felszólalásában felidézte a Fidesz korábbi, bújtatott pártfinanszírozással kapcsolatos ügyeit. Ezek között említette az államtól kapott pártszékház eladását hatszázmillió forintért, és szóba hozta Andy Vajna kormánybiztos tévévásárlási ügyét is. A jobbikos képviselő feltette a kérdést, hogy a Civil Összefogás Fórumnak (CÖF) miből van pénze „hülyeségekkel kiplakátozni az országot”, és számon kérte, hogy őket miért nem akarja a kormány elszámoltatni.

Hadházy Ákos, az LMP vezérszónoka szerint részben jó a törvényjavaslat, mert fontos tudni, hogy a pártok mire mennyit költenek, ugyanakkor megkésettnek és „félmunkának” tartja. Nehezményezte azt is, hogy a legfontosabb kérdésben nem adnak választ, így a kormánypártok továbbra is állami pénzből tudnak majd reklámkampányt folytatni. Jelezte, hogy ennek megszüntetése érdekében törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek.

Répássy Róbert zárszavában úgy fogalmazott, az ellenzék nem tud reális alternatívát mutatni a kormánypártokkal szemben, ezért „frusztrációjában” nem tud mást tenni, mint állami propagandával vádolja a sajtó nagy részét.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.