Döntött a törvényszék: Habony Árpád közszereplő

Egy miniszterelnöki tanácsadó médiatulajdonosnak tűrnie kell, hogy plakáton mutogatják.

Lándori Tamás
2017. 05. 12. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán Viktor miniszterelnök és több más politikai vezető körül fel-felbukkanó, de alapvetően rejtőzködő médiatulajdonos, Habony Árpád beperelte a Jobbikot annak legutóbbi, Ti dolgoztok, ők lopnak feliratú plakátkampánya miatt személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva. 

A felperes azonban nem a lopásról szóló üzenet miatt állt elő követeléssel, hanem azt kifogásolta, hogy engedélye nélkül használták fel a képmását.

Azt indítványozta, hogy a Fővárosi Törvényszék rendelje el a plakátok megsemmisítését, a Jobbikot pedig kötelezzék bocsánatkérésre.  

Habony jogi képviselője – aki kérte, nevét ne írjuk le, illetve megtiltotta, hogy róla a bíróságon kép- és hangfelvétel készüljön – azzal érvelt, hogy a plakátok képi részének nincs is a jog által védett véleményközlése. Mint mondta, az is elég lett volna, ha az ellenzéki párt azt írja a poszterekre, hogy Habony Árpád lop, akkor is ugyanez lett volna az üzenet, de legalább nem sértették volna meg a felperes képmáshoz való jogát. Az állítást egyébként valótlannak tartják, mondván, lopás miatt még csak eljárás sincs folyamatban a férfi ellen.

Azzal kapcsolatban az eljáró bíró, Szabó Csilla számára sem volt egyértelmű az ügyvéd előadása, hogy álláspontja szerint Habony Árpád közszereplő-e vagy sem.

„Akkor csak kicsit közszereplő?”

– kérdezett vissza Szabó, mikor az ügyvéd azt fejtegette, ügyfele közszereplői minősége „nem éri el azt a szintet”, ami alapot adna a plakátokon való szerepeltetésre. A felperesi jogász arra is felhívta a figyelmet, hogy Habony sosem kívánt közszereplő lenni, nem lépett a nyilvánosság elé.

Az alperes Jobbikot képviselő Kummer Ákos idézte a Fidesz.hu egyik 2012-es írását arról, hogy Schmitt Pál lemondása után Orbán Viktor, Kövér László és még néhány vezető kormánypárti politikus társaságában tartott szűkkörű egyeztetésen Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó is részt vett, akinek tehát szerinte kiemelt szerepe van a kormányzat körül.

Ki közszereplő, ha a kormányfő tanácsadója nem?

– kérdezte Kummer, hozzátéve, hogy Habonynak komoly befolyása van a közügyek alakulására úgy is mint sajtóorgánumok tulajdonosának. 

A párt jogi képviselője példaként hozta, hogy ha a semmilyen állami hivatalt nem viselő Simicska Lajos mint több médium – köztük lapunk – tulajdonosa közszereplő, akkor a róla sűrűn hírt és képet közlő 888.hu és Lokál tulajdonosa ugyancsak közszereplő kell, hogy legyen.

A bíróság alapvetően az alperesi érvelést fogadta el. A bírónő hangsúlyozta, mindenkit megillet a képmáshoz való jog, de a felperesé jelen ügyben ütközik a Jobbik szabad véleménynyilvánítási jogával. Közszereplő vonatkozásában ilyenkor a közügyek szabad megvitatása érdekében a személyiségi jogot kell háttérbe szorítani. 

Nem attól közszereplő valaki, hogy a nyilvánosság elé lép, hanem hogy olyan tevékenységet végez, ami egyértelműen azzá teszi 

– hangzott el a szóbeli indoklásban. A döntés megállapította, Habony Árpád médiatulajdonos, akinek cégeihez állami pénzek kerülnek, továbbá – bár szerződés nélkül – politikai tanácsadó, akinek valamilyen ráhatása mindenképpen van a közügyekre. Kitért arra is, hogy egy politikai pártnak a véleménynyilvánításhoz való joga kiemelt jelentőségű, különösen a választási kampány közeledtével. 

Ezek fényében a felperes nem kifogásolhatja azt, hogy a képmását nyilvánosságra hozzák egy olyan plakátkampányban, amely a közpénzek felelőtlen szétosztásáról közöl erős, éles üzenetet a választók felé – szólt a döntés indoklása. A pervesztes fél várhatóan fellebbezni fog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.