Einstandolta, majd meg is veszi Lázár minisztériuma a volt zálogházat

Műemléki védettség, elővásárlási jog, einstand: másfél hónap alatt kerülhet Lázár tárcájához egy értékes fővárosi ingatlan.

Koncz Tamás
2017. 05. 18. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem tudni, mi a Miniszterelnökség terve a volt királyi zálogház épületével, de egyértelmű, hogy Lázár János minisztériumának nagyon kell a több mint 4500 négyzetméteres, üresen álló fővárosi ingatlan.

Április 3-án, a Magyar Közlöny alapján írtuk meg, hogy a kancelláriaminiszter kormányhatározatban adott műemléki védettséget a LónyaiY utca 30–32. és a Kinizsi utca 12. szám alatti épületegyüttesre – egyben azt is leszögezte, hogy az államnak elővásárlási joga van az ingatlanra.

Mindössze másfél hónap kellett ahhoz, hogy ennél tovább lépjenek: egy szerdán közölt, Orbán Viktor által jóváhagyott kormányhatározat szerint a Miniszterelnökség azonnali hatállyal is megveheti az épületet, a szükséges forrást pedig a nemzeti fejlesztési és nemzetgazdasági tárcának kell előteremtenie.

A határozatokból nem derül ki, hogy Lázár János minisztériumának miért van olyan égető szüksége az épületre, hogy azt két hónapon belül, állami monopolhelyzetüket érvényesítve szerezzék meg – és az sem, hogy pontosan mennyit szánnak megvásárlására. Levélben érdeklődtünk a Miniszterelnökség és az érintett tárcák sajtóosztályánál a részletekről – ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket.

A kiszemelt, L alakú, klinkertéglás homlokzatú saroképület 1901 és 1903 között épült, Révész Sámuel és Kollár József tervei alapján, és évtizedeken át a Magyar Királyi Központi Zálogház központja volt. Később a BÁV fióktelepeként funkcionált, mígnem 2007-ben megvette a hárommillió forintos tőkével jegyzett, „szállodai szolgáltatásokat” nyújtó Catalonia Hungary Kft., amely információnk szerint jelenleg is a saroképület tulajdonosa. A céget is megkerestük kérdéseinkkel, levelünkre egyelőre nem kaptunk választ.

A korábbi tervek szerint az ingatlant szállodává alakították volna – erre utal a Ferencvárosi Főépítészi Iroda 2008-as összefoglalója is, ami már akkor komoly turisztikai fejlesztéseket sejtetett a kerületben; a Kinizsi utcában a piaci ingatlanárak egyébként tavaly év végén elérték a négyzetméterenkénti 600-620 ezer forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.