Elbuktunk a parlagfű elleni harcban

Egyre kevesebb az ellenőrzés, nincs pontos információ a fertőzött területek nagyságáról sem.

Kuslits Szonja
2017. 05. 30. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikertelen a parlagfű elleni védekezés rendszere az országban. A parlagfű pollenkoncentrációja ugyanis 2013 és 2015 között nem csökkent, országos napi átlagkoncentrációja minden évben többszörösen meghaladta a tervezett célértéket – adta hírül honlapján az Állami Számvevőszék. Németh Erzsébet, a szervezet felügyeleti vezetője hétfőn sajtótájékoztatón arról beszélt: nem mutatható ki összefüggés a védekezésre fordított erőfeszítések és a pollenkoncentráció változása között, utóbbira az időjárásnak is nagyobb hatása volt.

A parlagfű egyébként az egyik legismertebb gyomnövényünk, 2013-ban közel 2,5 millió ember szenvedett miatta allergiás megbetegedésben. A hazai allergének között első helyen szerepel a pollenje. Az ellene való védekezés rendszerének ellenőrzése során az Állami Számvevőszék negyvenhárom szervezetet vizsgált, köztük a Földművelésügyi Minisztériumot, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, valamint húsz önkormányzatot. Megállapították, hogy a védekezés során megtett intézkedések nem biztosították a hosszú távú célok megvalósítását. A Földművelésügyi Minisztériumnak például nem voltak teljes körű információi a kiadásokról és a fertőzött területek nagyságáról sem. A Parlagfű Bejelentő Rendszer adta lehetőségekkel is kevés önkormányzat élt.

A felderítéssel érintett terület mérete, illetve a megyei kormányhivatalok által ellenőrzésre fordított napok száma is folyamatosan csökkent. A Földmérési és Távérzékelési Intézet 2013 és 2014 között nem, 2015-ben pedig az ország területének csak egy részén végzett távérzékeléses parlagfű-felderítést. A közérdekű védekezés rendszerében részt vevő kormányhivatalok és jegyzők pedig nem szabályszerűen látták el feladataikat – olvasható az Állami Számvevőszék honlapján.

További probléma, hogy a kormányhivatalok nem a parlagfű elleni védekezés időszakában kapták meg a pénzt, így ennek nagy részét vissza kellett fizetniük. A közfoglalkoztatás keretén belül elvégzett parlagfű-mentesítés hatékonysága is alacsony volt. A 2014-es évben például az adatok szerint több mint hetvenezer közfoglalkoztatottat vontak be a védekezésbe, és ők összesen tizenhárom és fél ezer hektárnyi területet mentesítettek.

Kelen Andrásné, a Parlagfűpollen No Egyesület elnöke lapunknak korábban elmondta: a gyomnövény pollenkoncentrációja évek óta olyan magas, hogy nincs biztosítva az emberek egészséghez való alkotmányos joga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.