Ellentámadásba lendült a megvádolt gödi otthon

Feljelentést tett a Topház a bántalmazásról, kínzásról és éheztetésről szóló jelentés miatt.

Kuslits Szonja
2017. 05. 12. 5:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon a gödi Topház a Mental Disability Advocacy Center (MDAC) nevű nemzetközi civil szervezetet képviselő ismeretlen tettesek ellen, akik engedély nélkül készítettek fotókat az otthon lakóiról. A lapunk által megismert feljelentés szerint április 18-án engedély nélkül léptek az intézménybe a szervezet munkatársai, és ott illegálisan készítettek kép-, hang- és videofelvételeket. A kiskorúakról készített felvételekhez ugyanis szükség lett volna a szülők vagy a gyámok előzetes, írásbeli engedélyére. A dokumentum szerint probléma lehet az is, hogy nem tudni, milyen célokra akarják felhasználni a gyerekekről készült kép- és hanganyagokat, ami visszaélésekre adhat alkalmat.

A gondozottak egyébként a Topház szerint az MDAC látogatása után zavart, zaklatott állapotban voltak. Mint arról beszámoltunk, a szervezet a közelmúltban harmincoldalas jelentésben írt arról, hogy az intézményben borzalmas higiénés körülmények között, lekötözve, éheztetve és bántalmazva töltik a mindennapokat a benn lakó fiatalok.

A megismert dokumentumok szerint egyébként a Soros Györgyhöz köthető MDAC már tavaly júliusban kérte az otthont fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot, hogy meglátogathassák a Topházat. Erre november végén engedélyt is kaptak, a látogatásnak azonban feltételei voltak. A fenntartó kikötötte például, hogy a szakértőknek előre kell időpontot egyeztetniük, és csak fenntartói kísérettel járhatják körbe az otthont. Továbbá kizárólag olyan ellátottakkal találkozhatnak, akik gyámjuktól, szüleiktől erre írásbeli engedéllyel rendelkeznek. Ezek a kitételek egyébként a szervezetnek valószínűleg azért nem feleltek meg, mert attól tartottak, hogy így nem a valós képet látják majd.

Lapunknak egy neve elhallgatását kérő, az intézményhez közeli forrás arról beszélt: a jelentésben is látható fotókhoz a gyerekeket beállították, azok nem fedik a valóságot. A vizsgálatok jelenleg is folynak, így nem tudni, sikerül-e ezt bizonyítani. Fontos azonban megjegyezni, nem csak az éheztetés vagy a lekötözés minősül kínzásnak, a nemzetközi egyezmények szerint az is annak számíthat, ha valakinek nem látják el a nyílt sebeit.

Steven Allen, az MDAC igazgatója mindeközben szerdán a szervezet Facebook-oldalán azt írta: hitelesek az információik, amelyeket a jelentés tartalmaz, és jogszerűen jártak el. Szerinte mindent megtettek az érintettek személyiségi és emberi jogainak védelméért. A szervezet cáfolta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szavait is, amelyek szerint munkatársai engedély nélkül mentek az épületbe, illegálisan fényképeztek, és ezzel törvénysértést követtek el. Az államtitkár azt mondja, amit az MDAC látni vélt, az nincs. A szervezet szerint azonban Czibere állításai hamisak, és a vonatkozó bizonyítékokat minden releváns, független vizsgálatban bizonyítani tudják. Megy tehát az adok-kapok, de az érdemi vizsgálat egyelőre nem zárult le.

Rendszerszintű problémák azért jócskán akadnak az intézményben. Ilyen például a súlyos szakemberhiány: ötven gyermekre jut két gondozó, s komoly baj van az infrastruktúrával is – erről már a szülők tájékoztatták lapunkat. Kiderült az is: évek óta kilincselnek azért, hogy jobb helyzetben élhessenek gyermekeik, többször keresték a fenntartót és az illetékes döntéshozókat, de hiába, a helyzet nem javult. A szülők mégis kiállnak az intézmény mellett. A legnagyobb nehézséget a forráshiány és a szociális területen dolgozók rendkívül alacsony fizetése okozza.

Forrásaink szerint a gödi speciális otthonban a rendőrség mellett jelenleg a kormányhivatal, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is vizsgálódik. Igazságügyi szakértőket szintén kirendeltek az intézménybe.

Nem a Topház az egyetlen olyan, gyermekeket ellátó intézmény, amellyel kapcsolatban jelenleg is rendőrségi vizsgálat van folyamatban. Szintén tart például a nyomozás a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon és Általános Iskola felfüggesztett igazgatója ellen, aki a gyanú szerint szexuálisan zaklatta a rábízott kiskorúakat. Ahogy azt lapunk a Székesfehérvári Járásbíróságtól megtudta: áprilisban újabb két hónappal, június 24-ig meghosszabbították a férfi előzetes letartóztatását, mivel továbbra is fennáll a szökés veszélye, valamint feltehető, hogy a volt igazgató szabadlábon veszélyeztetné a bizonyítást. Kiderült az is: tovább bővült a sértettek köre, már tizenöt kiskorút érint az ügy.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.