„Kapott már elég pénzt, legyen az elég”

Szántai Attilát még 2004-ben ártatlanul 13 év fegyházra ítélték több emberen elkövetett emberölés kísérletéért.

Fekete Gy. Attila
2017. 05. 22. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszázmillió forintért, továbbá a mindenkori minimálbérnek megfelelő összegű havi életjáradékért indított kártérítési pert a rendőrség, az ügyészség és a büntetés-végrehajtás ellen egy sashalmi panziós. Szántai Attilát még 2004-ben ártatlanul 13 év fegyházra ítélték több emberen elkövetett emberölés kísérletéért. Engedéllyel tartott fegyverével 2001. január 5-én lelőtt egy maffiózót, egy másikat súlyosan megsebesített, miután már hetek óta zsarolták, fenyegették, és többször meg is verték. Havi 300 ezer forintot követeltek tőle védelmi pénz gyanánt, de ő nem akart fizetni.

Szántaira azután szállt rá a helyi alvilág, hogy panziója egyik vendégét meglopták. Az ügyben eljáró rendőrök egyike, N. Gábor őrmester ekkor vetette fel, tud valakit, aki elintézi, hogy ilyesmi még egyszer ne forduljon elő. Sz. Attila volt az, aki barátjával havi 200 ezer forintért vállalta volna a panzió védelmét. Szántai ilyen áron nem kért belőle, de értésére adták, hogy mindenképpen fizetnie kell, különben baja eshet a vendégek autójának, botrányok törhetnek ki a hotelben.

Sz. Attila a rendőrség szerint is az ország legnagyobb és legveszedelmesebb bűnszervezetének, a Fekete Seregnek a tagja volt. Társával, V. Józseffel, aki az egyik szomszédos kerületi rendőrkapitányság osztályvezetőjének a fia volt, egy hónap múlva hiába várták a védelmi pénzt. Szántai nem fizetett, noha addigra rájött: bár a helyi rendőri vezetők gyakran ünnepeltek név- és születésnapokat a panziójában, most nem számíthat a segítségükre. Január 5-én Szántai két visszatérő olasz vendége után indult a közeli bárba, ahol gyakran leitatták és különféle trükkökkel kifosztották külföldieket, erre akarta figyelmeztetni őket. Végzetes hiba volt. A bárban volt ugyanis Sz. Attila és V. József, és azonnal a „pénzüket” követelték. Szántai nem akart fizetni, ezért alsónadrágra vetkőztették, megverték. Alig tudott kimenekülni. Futott hazáig, nyomában a két maffiózóval. Panziójába érve magára zárta az ajtót, de üldözői rátörték. Épp csak be tudott zárkózni a irodába, ahol a Smith & Wesson márkájú pisztolyát tartotta. Amikor csőre töltött fegyverrel eléjük állt, támadói hátrálni kezdtek. Az ajtón kívül közel egy tucat figyelmeztető lövést adott le, de a két nehézfiút ez sem tántorította el. Egy óvatlan pillanatban V. József megragadta Szántai fegyverét, az elsült, eltalálta V.-t, aki meghalt. Sz. Attila a lövés után segíteni próbált barátjának, de Szántai rálőtt, és sérülten a földre rogyott.

A maffiózók azt vallották, hogy Szántai magától vetkőzött le, és ők csak azért mentek utána, hogy visszaadják neki a táskáját és a ruháit. A rendőrség elfogadta a magyarázatot. Szántai gyanúsított lett, majd vádlott, végül elítélték. Párhuzamosan eljárás indult Sz. Attila és néhány társa ellen zsarolásért és rablásért. Az ügyészségen pedig N. Gábor őrmester ellen, aki Szántaira hozta a maffiát. Szántai a fegyházban együtt raboskodott Sz. Attila és V. József barátaival. Mint több interjúban is elmondta, többször veszélyben volt az élete. Végül talált egy bántalmazóinál is erősebb embert, aki pénzért a védelmébe vette. A büntetés-végrehajtás akkori illetékesei szerint mindez meg sem történt. Azért nem, mert Szántai soha nem tett panaszt, hogy bántalmazták volna.

Szántai 2007-ben véletlenül találkozott sokadik ügyvédjével, Jován Lászlóval, aki az ügyben született három ítélet (Szántaié, Sz. Attiláéké és N. Gáboré) alapján perújítást kezdeményezett. 2007. november 23-án a Fővárosi Ítélőtábla félbe is szakította Szántai büntetését, szabadlábra helyezte, és elrendelte a perújítást. 2011. április 7-én perújítási eljárásban jogos védelemre hivatkozva a bíróság felmentette Szántait. A fogságban töltött évekért később első fokon nyolcvanmillió forint kártérítést ítéltek meg neki, de az államot képviselő Igazságügyi Minisztérium fellebbezett. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla százmillióra emelte a Szántainak fizetendő összeget.

A panziós és ügyvédje már akkor jelezte, hogy ezzel nincs vége: további vagyoni és nem vagyoni kártérítésért külön is perelni fogják a rendőrséget, az ügyészséget és a büntetés-végrehajtást azokért a súlyos szakmai hibákért, amelyeket Szántai sérelmére elkövettek. Például külön eljárásokban nyomoztak a rendőr ellen, aki Szántaira hozta a maffiát, illetve külön az őt zsaroló és bántalmazó maffiózók és az őket végső elkeseredésében jogos védelemből lelövő Szántai ügyét. Senkinek nem szúrt szemet, hogy Szántai ügyében a maffiózók, a maffiózók ügyében Szántai sértett-tanúként szerepelt. Majd ezek után, mivel nem egy eljárásban lettek elítélve, összezárták Szántait áldozatai barátaival.

Jován László peren kívül szeretett volna egyezségre jutni, de a Belügyminisztérium azt üzente neki: kapott már Szántai elég pénzt, legyen az elég. Nem érdekelte őket, hogy vállalkozásainak többsége tönkrement, panziójának a forgalma visszaesett, az ingatlan értéke 90 millióval csökkent. Szántai szerint a több mint hat év alatt milliárdos kár érte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.