Lázár János: Baloldali provokáció az EP szerdai döntése

Brüsszeli vizsgálat, menekültügy, nemzetállami helyzet – ezekről is beszélt a kancelláriaminiszter.

MN
2017. 05. 18. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma és a következő néhány hónapban komoly viták várhatók az Európai Unió és Magyarország kapcsolatáról – jósolta a csütörtöki Kormányinfón Lázár János. Szerinte most erős többségben vannak azok, akik szerint a tagállamoknak egyre kevesebb hatáskört kell hagyni. „A következő évek arról szólnak, képesek leszünk-e függetlenségünket megőrizni. Tegnap baloldali provokáció történt Brüsszelben” – állítja.

A kancelláriaminiszter egy nappal azután lépett az újságírók elé, hogy az Európai Parlament a jogállamiság súlyos megsértése miatt a 7. cikkely szerinti eljárás előkészítését kérte Magyarországgal szemben, amely súlyos esetben akár hazánk szavazati jogának megvonásával is járhat.

„A magyar kormány nem teljesíti azt a kérést, hogy a jogi vagy fizikai határzárat szüntesse meg” – szögezte le a miniszter az egyik, EU-val folyó vitára kitérve. Közölte azonban, hogy a párbeszédre nyitottak.

Ezzel párhuzamba állította a nemzeti konzultációt, melyet eddig körülbelül 1,5 millióan töltöttek ki. A következő évek kérdése szerinte, ki éljen a hazánkban, és az is, hogy ezt ki döntse el.

„Soros György és munkatársai a lábukat lejárták, hogy a szerdai döntés megszülessen, Sorosnak annyi embere, képviselője van ma Brüsszelben, mint egy államnak. Vendetta zajlik hazánk ellen, mert nem vagyunk hajlandók bevándorlókat befogadni” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Arra a felvetésre, miszerint néppárti politikusok is megszavazták a tegnapi döntést, úgy reagált, a Fidesz pártcsaládjában is sokféle ember van, baloldaliak is, ebben semmi rendkívüli sincs. Úgy véli, nincs olyan frakció az EP-ben, amelynek tagjait Soros emberei ne keresték volna meg. „Soros György egész Európában tudja az érdekeit érvényesíteni” – jelentette ki a politikus. Szerinte tájékoztatót, leveleket küldenek a Soroshoz köthető szervezetek a Brüsszelben dolgozó politikusoknak.

Állítása szerint Lázár nem félt még senkitől, Sorostól sem, de a világ legtehetségesebb pénzügyi spekulánsának tartja.

Ennek ellenére cáfolta azt az újságírói felvetést, miszerint Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt Soros-ügynöknek tartaná. A Fidesznek egyébként töretlen a bizalma az Európai Néppárt iránt.

A CEU-ügyről és az itt működő, de külföldi finanszírozású egyetemekről szólva a kancelláriaminiszter kijelentette: folynak az egyeztetések más országokkal, például Kínával is itt működő intézményekről. Szerinte ez is azt jelzi, hogy lehetséges a párbeszéd, de mindenkinek be kell tartania a törvényeket. A tárgyalások egyébként a CEU-val is folynak, Lázár János azt várja, hogy az egyetem részéről mondják el, mit akarnak.

Kijelentette egyébként, hogy ha a lex CEU-t módosítani kell, hajlandóak a kötelezettségi eljárás keretében végrehajtani.

Kovács Zoltán kormányszóvivő egyébként tagadta, hogy nincs amerikai–magyar oktatási egyezmény, szerinte három ilyen is létezik.

A CEU később közleményben reagált a tájékoztatón elhangzottakra, több pontban cáfolva azokat. Leszögezték: Budapesten akarnak maradni, és amerikai és magyar akkreditációjú mester és doktori diplomákat kiadni. Oktatási szempontból nem látják indokoltnak egy amerikai kampusz felállítását. A helyzet megoldására egy New York állam és Magyarország között kötött kétoldalú megegyezést tartanak megfelelőnek. 

\"Nem akarunk „törvényen kívüli státuszt”, csupán biztosítani akarjuk a több mint 20 éve tartó budapesti működésünk folytatásának jogi alapját. A lex CEU elfogadhatatlan módon korlátozza tanszabadságunkat, amit a tarthatatlan határidők tovább súlyosbítanak. Ha a törvényt nem vonják vissza vagy módosítják érdemben, nem folytathatjuk tevékenységünket a városban, ami az otthonunk\" - állapították meg. Hozzátették: A minisztériumközi munkacsoport azonban világosan tudtukra adta, hogy nem fognak velük tárgyalni.

Az EP-ben történtek kapcsán pedig leszögezték: a magyar kormány nemzetközi megítéléséért saját maga felelős, nem a CEU.

A határzárra kitérve Lázár János elmondta, hogy jól működik, egyben tagadta, hogy veszélyes áramot vezettek volna a kerítésbe. Mint megjegyezte, az EU-nak joga van vizsgálódni, erre készen is állnak.

„Magyarország függetlenségének erősítése a cél, egyben a kereskedelmi lehetőségek bővítése” – mondta el a miniszter Orbán Viktor kínai látogatása kapcsán. A világ nyugati és keleti fele kiegyensúlyozta egymást, a tőke, a technológia és a gazdasági erő szerinte már keleten is megvan.

A Budapest–Belgrád-vasútvonal projektjének végére a nyáron pont kerülhet. Mint Lázár mondta, ez jól mutatja, hogy képesek vagyunk a keletről érkező befektetések fogadására. Magyarország közép-európai centrum szeretne lenni, erre akarjuk terelni a személy- és áruforgalmat. Vannak keleti, valamint északi irányban is terveink. „Meggyőződésünk, hogy a vasúti projekt megtérül” – szögezte le.

Tegnap a kormány tárgyalt a haderő fejlesztéséről is. A Miniszterelnökség vezetője szerint korrekt NATO-szövetségesként kötelességünk megvédeni magunkat, 2018-ban a gdp egy százalékát fogjuk védelemre szánni, az arány 2024-re érheti el a két százalékot. Utóbbi az a szint egyébként, amelyet papíron a szövetség összes államának tartania kellene, így az egy százalék aligha világraszóló siker.

2010-hez képest megfeleződött a bűncselekményének száma – ismertette a biztonsági helyzetet sikertörténetként a miniszter. Tizenkétezer helyett tizenhétezer ember van börtönben, ez is hozzájárult a javuláshoz.

Elfogadták a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési tervet. Növekszik a magyar haderő létszáma, és a technikai háttér is fejlődik majd. Elsőként a szállítókapacitás növelését érnék el, ezenkívül erősítenék a légierőt és a szárazföldi erőket is.

2030-ra a 93 ezerhez képest jelentősen növekednie kell a születendő gyermekek évenkénti számának, így a következő hetekben több olyan bejelentés is várható, amely a családok támogatásáról szól. Visszafordítanák a népesség csökkenését, Lázár János szerint sok kihasználatlan támogatási lehetőség van. Mint hangsúlyozta, a demográfiai gondokat nem a bevándorlással kell megoldani. Szerinte több mint tucatnyi európai ország oldaná meg a népesedési gondokat migrációval, de Magyarország nem tartozik ezek közé.

Döntöttek arról, hogy a kormány megtárgyalja az áfacsökkentésről szóló beszámolót. A kancelláriaminiszter ismertetése szerint az árak elsőre jelentősen csökkentek, ami segítette a munkából-fizetésből élőket, de az árak egy-másfél év alatt kiegyenlítik magukat. Szerinte így is sokan jól jártak.

Tárgyal majd a kabinet arról, hogy a következő évtizedekben mik lehetnek a gazdaság húzóágazatai. Úgy látják, a magyar agráriparban több van, mint amit ma hazánk kihoz belőle. Felszámolnák az osztatlan közös földtulajdonokat, amennyiben a tulajdonosok hozzájárulnak.

„Körmend és az országhatár között végre elkezdődhet az autópálya építése” – tért ki röviden a fejlesztéspolitikára Lázár.

10 milliárd forinttal egészítenék ki jövőre is a háziorvosok bérét, és emelkedik a bíróságokon és ügyészségeken dolgozók fizetése is. A budapesti kórházak fejlesztéséről szólva kijelentette: az ezerágyas szuperkórház 100-120 milliárdból épülhet meg a budai oldalon, emellett a működő kórházak hasonló összegből fejlődhetnek, több év alatt.

Lapunk kérdésére egyébként kijelentette, több vírus védőoltásának támogatottá tétele napirenden van. Növelni fogják a gyerekeknek adandó védőoltások számát.

Más téma: a tervek szerint a nyári időszakra megerősítik a rendőrséget, illetve mentőhelikoptert is beszereznének.

„Folyamatos az elektronikus támadás az állami rendszerek ellen, erősítésre szorul a védelem” – árulta el Lázár. Kérdésre válaszolva ugyanakkor kijelentette, nincs tudomása róla, hogy a hétvégi, világméretű vírustámadás minket is érintett volna.

A miniszter tájékoztatása szerint a gödi Topház speciális otthon ügyének kapcsán kikérik az ott élő gyerekek szüleinek véleményét, így velük kezdődtek egyeztetések a fejlesztési irányokról.

Spéder Zoltánnal, az Index egykori tulajdonosával csak magánügyekben beszélhet – árulta el a miniszter. Lázár János bevallottan baráti kapcsolatban áll az üzletemberrel. Azt nem közölte, ki tiltotta meg, hogy másról is beszéljenek. A politikust egyébként nem csak ő maga, de más is elfogultnak tartja Spéderrel kapcsolatban.

Arra reagálva, hogy a Miniszterelnökség pert veszített a Dobrev Klárához köthető Altus-csoporttal szemben, kijelentette, mérlegelik, hogy a Kúriára viszik-e az ügyet. Az ügy lényege egyébként, hogy a kormány szerint pártpolitikai szinten avatkozhatott bele a magyar viszonyokba az EU, mikor egy projekt kapcsán pénzügyi támogatásban részesítette Gyurcsány Ferenc feleségének cégét. Lázár hangsúlyozta, hogy a bíróság ítéletét be fogják tartani.

Nem jelent egyébként nemzetbiztonsági kockázatot, hogy Gyurcsány azt állítja, terhelő információi vannak Orbán Viktor miniszterelnökről – jelentette ki kérdésre válaszolva Lázár. Szerinte mindig komolyabban vesznek valamit, ha egy egykori kormányfő állít valamit. Gyurcsány vagy álljon elő valamivel, vagy hagyja abba az egészet – szólított fel a kancelláriaminiszter. Szerinte Gyurcsány leépülő személyiség. „Ha valaki komoly ember, nem így lép fel” – fogalmazott.

„Az ingatlanok értékesítésére vonatkozóan szigorúak a jogszabályok” – mondta Lázár János arra reagálva, hogy Mészáros Lőrinc versenyeztetés nélkül vette meg a Tatabánya főterét birtokló cég harmadát. „Biztos vagyok benne, hogy akik ott vannak, gyorsan feljelentést tettek már” – utalt arra, hogy ha tényleg tapasztaltak szabálysértést, az igazságszolgáltatás tesz majd rendet.

Az MVM a miniszter szerint beszámolóval tartozik arról, mire adott a CÖF-nek félmilliárd forintot, hiszen az végül is az adófizetők pénze. „Nem az a kérdés, az állami cég kinek ad, hanem hogy ad vagy nem ad” – jelentette ki. Lázár szerint mindig lesznek olyanok, akik nem kapnak pénzt, és kritizálják a támogatási döntést. Szerinte mindenkinek be kell számolnia arról, honnan van a pénze, csakhogy az itthoniakra már vonatkozik törvény, a külföldi pénzeket kapó civil szervezeteket pedig most próbálják szabályozni. Válaszával egyébként a Miniszterelnökség vezetője a kormány részéről gyakorlatilag elsőként ismerte el, hogy az MVM támogatása közpénznek minősül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén 637 milliárd forintnyi adósságot engedett el, Lázár szerint ez teljesen jogos. Úgy látja, a NAV-nál helyesen teszik, hogy leírják a hosszú évek óta behajthatatlan tartozásokat, melyek a végrehajtást is gátolják. 2016-ban egyébként 130 százalékkal nőtt a behajtásból származó bevétel.

A miniszter nem kívánta kommentálni Pécs vezetésének döntését, miszerint a sikkasztásért elítélt Fodor Ibolyát javasolták a Pécsi Értéktár Bizottság egyik tagjának.

A makói ivóvízfejlesztési projektről szólva – 3,7 milliárd forint uniós pénzt költött az önkormányzat, de továbbra is pocsék az ivóvíz – kijelentette, 31 milliárd forintot kérhet vissza Brüsszel, az érintett önkormányzatoknak viszont feleennyi pénze sincs. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a projekt menthetetlen, a kivitelezővel próbálnak tárgyalni az ügy megoldásán.

„A kampány alatt több humort és nagyobb nyugalmat javaslok” – mondta Lázár arra vonatkozóan, hogy Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke nemrég pusztán Soros-féle provokációnak nevezte egy nő ügyét, akit a Kálvin téri aluljáróban támadtak meg azután, hogy kiállt egy angolul megszólaló felszolgáló mellett. Áder János idei beiktatásakor a közbeszéd eldurvulásáról beszélt, erre vonatkozóan a miniszter úgy fogalmazott: „Amit a köztársasági elnök mondott, azt a dolgot igazságtartalma miatt magamra vettem. Másét nem tudom magamra vállalni, az ügy részleteit nem ismerem. De ne várja, hogy egy képviselőtársamtól elhatárolódjam” – zárta rövidre a témát a Miniszterelnökség vezetője.

„Nem bírnak magukkal” – jelentette ki a Momentum Mozgalomról Lázár János, miután megtudta, hogy a szervezet tagjai bementek az Origo szerkesztőségébe. Megdöbbentőnek tartja az esetet, és reméli, nem ez jön a következő egy évben. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Magyarországon sajtószabadság van, és nem az ilyen akciók fognak népszerűségnövekedést okozni.

Újságírói kérdésre kijelentette: amikor Recep Tayyip Erdogan török elnök Magyarországra látogat, biztosan nem fog senkinek bántódása esni. Ez azért téma, mert Erdogan washingtoni látogatásán az elnök testőrei kurd tüntetőkkel verekedtek össze.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.