Már a rendőröktől jön a kamerás bírság

Az önkormányzatok bizonyítékként továbbítják a felvételeket, s azok alapján a hatóság folytatja le az eljárást.

2017. 05. 20. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szab már ki közigazgatási bírságot a legtöbb érintett budapesti kerület azokban az esetekben, ahol korábban kizárólag kamerafelvételek alapján, a közterület-felügyelő távollétében büntették meg a szabályszegő az autósokat – tudta meg a Magyar Nemzet.

Eddig egységesen 50 ezer forintra bírságolták azokat, akik nem tartották be a kötelező haladási irányt. Ők az elmúlt hetekig azt hihették, hogy jobban járnak a kerületi közterület-felügyeletek által kiszabott drasztikus büntetés befizetésével, különben rendőrség elé viszik őket. Végül így is történik, miután Pintér Sándor belügyminiszter a közelmúltban „tájékoztatást” adott a polgármestereknek és a jegyzőknek, hogy a közterület-felügyelő csak a helyszínen, azaz személyesen szabhat ki közigazgatási bírságot, ráadásul az autó szélvédőjén vagy egyéb jól látható helyen értesítést kell elhelyeznie. Világos, hogy e két feltétel – csak a forgalomfigyelő kamerákra alapozva – nem teljesülhet.

Így – bár Pintér Sándor levele nem számít jogforrásnak – a kérdéseinkre válaszoló önkormányzatok szinte kivétel nélkül jelezték: immár automatikusan a rendőrségre, bizonyítékként továbbítják a felvételeket, s azok alapján a hatóság folytatja le a közigazgatási eljárást. Ennek végén a büntetési tétel nem változott, továbbra is 50 ezer forint, a különbség csak annyi, hogy az egy-egy városrészben évente beszedett akár több száz milliós bevétel az államkasszát gyarapítja. Az ügyet még Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester robbantotta ki márciusban, amikor arra buzdította a csak kamerafelvételek alapján megbírságoltakat, hogy ne fizessenek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön pedig arra kérte a fővárosi kormányhivatalt, hogy az érintett kerületek ügyében indítson vizsgálatot, és szüntesse meg a törvénytelen állapotokat.

Az egyik legkritikusabb helyszín a III. kerületi Szépvölgyi út–Bécsi út kereszteződése volt, ahol a főváros végül le is szereltette a szerintük engedély nélkül felszerelt kamerát. Elsőként Óbuda-Békásmegyer önkormányzata jelezte: a belügyminiszter levelét tudomásul vették, és annak megfelelően járnak el. Bús Balázs fideszes polgármester azt közölte, hogy kérésére a kerületi közterület-felügyelet március 31-én felfüggesztette a bírságok kiszabását, s az azóta keletkezett felvételek alapján senkit nem büntettek meg.

Gellért Lajos, a szocialista vezetésű XIII. kerület sajtóreferense érdeklődésünkre most elmondta: a vita kirobbanása után ők szintén áprilistól önként döntöttek úgy, a kerületi rendőrkapitányságnak küldik meg a kamerák adatait.

Hajdu László (DK), a XV. kerület polgármestere azt mondta: náluk csak a forgalmas Szentmihályi úton van egy kamera. – Egyetértek a belügyminiszterrel, csakhogy a jogszabályok mást tartalmaznak. Tudom, hogy sok embert büntettek meg 50 ezer forintra, s ebből az önkormányzatnak tavaly ősz óta százmilliós bevétele származott, de most már mi is a rendőrkapitánysághoz továbbítjuk az ügyeket – mondta Hajdu László. Úgy véli, korábban sok vétlent is megbüntettek, s ő is aránytalannak találja az egységesen 50 ezer forintos büntetést. Hozzátette, a törvények, a jogszabályok módosítására, észszerűsítésére van szükség.

Ugyancsak emellett kardoskodik Hutiray Gyula, Erzsébetváros fideszes alpolgármestere is. Szerinte is méltánytalan a magas bírság, nem mellékesen pedig rendet kellene vágni, mert éppen a hatályos törvények, a három minisztérium által is kiadott rendeletek „ütik egymást”. Megjegyezte: már ők sem bírságolnak, de azt a XXI. században furcsának tartja, hogy élőerőt alkalmazzanak a modern technika helyett: az alpolgármester szerint a notórius szabályszegőket nem bírságolni kell, hanem bevonni a jogosítványukat.

– Az önkormányzati rendészet a közlekedés biztonságának javítása érdekében az észlelt szabálysértéseket a rendőrségnek küldi meg – válaszolták kérdéseinkre a kormánypárti vezetésű Újpesten. Az önkormányzat adatai szerint a IV. kerületben tavaly hárman haltak meg, és harminchatan súlyosan megsérültek közlekedési balesetben. – Összesen 13 százalékkal több személyi sérüléssel járó baleset volt 2016-ban, mint az azt megelőző évben – írták.

Sajnálatos, hogy lapunk a két legnagyobb mennyiségű kamerás bírságot kiszabó városrészt, a VIII. és a XII. kerületet sem érte el, pedig együtt csaknem egymilliárd forintos bevételt kaptak a szabályszegőktől.

Két másik kormánypárti vezetésű kerületben, Terézvárosban és Bel-Budán azonban egy fillért sem szedtek be ilyen módon. Hassay Zsófia, a VI. kerület polgármestere ugyanakkor felvetett egy újabb jogi kérdést, vagyis: mi lesz az elmúlt években tízezrével megbírságoltakkal? Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere szerint a fokozatosság elvét kellene alkalmazni a bírságoknál, de a legfontosabb közérdeknek azt nevezte, hogy a közlekedők tartsák be a szabályokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.