Miért fogy a magyar? Mert sokan halnak meg

A születésszám persze fontos, de csak az egyik oldala az éremnek. A hétfői KSH-jelentés margójára.

Kovács Áron
2017. 05. 29. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH legfrissebb adatainak hétfői publikálása után szinte biztos, hogy ismét sokan kongatják majd a vészharangot, hiszen három hónap alatt megint több mint 16 ezerrel lett kevesebb a magyar, ami ráadásul 51 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Amikor a népességfogyásról van szó, a legtöbbször a születések számának visszaeséséről beszélnek, a kormányzati politikának is mindig a gyermekvállalás ösztönzése áll a középpontjában. Egyelőre ezek a törekvések sikertelennek tűnnek, hiszen az első negyedéves adatok alapján ismét csökkent a születések száma, és demográfiai okokból (egyre kevesebb lesz a szülőképes korban lévő nő) nem is lesz egyszerű megfordítani a trendet.

A születésszám persze fontos, de csak az egyik oldala az éremnek. A másikon az áll, hogy az idei első negyedévben több mint 38 ezren haltak meg, ami elég nagy növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Hasonló kiugrás volt már 2015-ben is, szintén az első negyedévben, akkor több mint 38 ezren távoztak. Ezt – a KSH évkönyvének tanúsága szerint – a járványos betegségekkel, jellemzően az influenzajárvánnyal magyaráztak a szakemberek. Különösen a nők körében ugrott meg a halálozások száma, elsősorban azért, hiszen közöttük jóval több az időskorú.

Idén várhatóan a kemény téllel és a betegségekkel magyarázzák majd a kiugró halálozási adatokat, de a helyzet hosszabb távon is elég ijesztő. Magyarországon a halandóság nemzetközi összehasonlításban kifejezetten magas, annak ellenére is, hogy 1993 óta egészen a 2015-ös megtorpanásig lassan csökkent. Ez az év azonban megtört még egy trendet: hosszú idő után először csökkent – kis mértékben ugyan – a születéskor várható élettartam: a férfiak 2015-ben 72, a nők pedig 78,6 évre számíthattak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.