Nem változtat a CEU-ellenes törvényen a kormány?

A Hvg.hu birtokába került a magyar kormány Európai Bizottságnak küldött válaszlevele.

MN
2017. 05. 25. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sérti a magyar kormány szerint a szolgáltatásnyújtás szabadságát a felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása, ezért nem változtat az áprilisban elfogadott törvényen – a Hvg.hu információi szerint ez áll abban a válaszlevélben, amelyet az Európai Bizottság (EB) április végi figyelmeztetésére állított össze az igazságügyi minisztérium.

A harmincnapos válaszadási határidő letelte előtti utolsó napon kelt levélben a minisztérium azzal is érvel, hogy az oktatás minősége minden egyéb irányelv felett áll, márpedig a módosítás nélkül a minisztérium szerint nem lehetne garantálható, hogy ne működhessenek kamudiplomát adó felsőoktatási intézmények Magyarországon. Az anyaországban működtetendő kampusz követelménye és a névazonosság tilalma az érvelés szerint semmilyen más uniós alapértéket, így az oktatás szabadságát sem veszélyezteti.

Ismert, az EB április végén indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a felsőoktatási törvény módosítása miatt, úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldtek Magyarországnak, és ezzel megindult az eljárás a törvénymódosítás ügyében. A Bizottság szerint a lex CEU nem egyeztethető össze a belső piac szabadságaival, nevezetesen a letelepedés és szolgáltatásnyújtás szabadságával, illetve a tudományos kutatás szabadságával és az oktatáshoz való joggal, illetve az Európai Alapjogi Chartával.

A Hvg.hu emlékeztet arra, hogy a magyar kormánynak május 26-ig, azaz péntekig kell reagálnia a felszólító levélre. A magyar válasz fényében a Bizottság eldönti, hogy szükséges-e szerinte változtatni a törvényen. Ha igen, akkor egy következő levélben felszólítják a kormányt, hogy végezze el a módosításokat. Erre hivatalosan újabb két hónapja lesz a kormánynak, ha nem teszi – mint ahogy az a válaszlevélből várható – az Európai Unió Bíróságára kerül az ügy.

Ráadásul részben a CEU-ellenes törvény miatt indult meg Magyarország ellen a hetedik cikkelyt aktiváló európai parlamenti eljárás is, amelynek eredményeként Magyarország szavazati jogát is megvonhatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.