Publicus: Orbán népszerűsége tovább csökkent

Az MSZP-közeli intézet felmérése szerint a Fidesz támogatottsága egy százalékpontot növekedett

MN
2017. 05. 27. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A május 12. és 18. között, 1007 fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatás szerint a Fidesz szavazóinak száma a múlt hónapban egy százalékpontot csökkent, majd erre a hónapra egy százalékpontot emelkedett, és így újra 25 százalék. Viszont a párt szavazóinak aktivitása továbbra is magas.

Az MSZP megtartotta az elmúlt hónapokban megszerzett új szavazóit, és támogatottsága változatlanul 14 százalék. A párt szavazói továbbra is meglehetősen aktívak – derült ki a felmérésből.

A Jobbik támogatása a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkenve 10 százalék. A párt támogatottsága lassan egy éve beszorult a 10-11 százalékos sávba. A Jobbik támogatóinak aktivitása továbbra is alacsony.

Az LMP és a DK támogatottsága nem változott, 3 százalékon áll mindkét párt. Az Együtt támogatottsága ebben a hónapban elérte az egy százalékot, csakúgy mint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, viszont nem sikerült ez a Párbeszédnek, és az MLP-nek. A Momentum Egyesület a múlt hónaphoz hasonlóan 2 százalékon áll. A Momentummal kapcsolatban a felmérés megjegyezi: február óta stabil szereplője a kutatásoknak, kiugró növekedést nem tudott felmutatni. A kis pártok szavazóit elcsábítva egyelőre csak Budapesten tudott mérhető bázist építeni. 

A közvélemény-kutatás az egyes politikusok megítélését is vizsgálta. Eszerint Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége 40 pontos, amely a múlt hónaphoz képest 2 pontos csökkenés, viszont januárhoz képest összesen már 9 pontos visszaesés.

A múlt hónapos növekedés után erre a hónapra egy pontot csökkenve, 43 ponton áll Botka László (MSZP) népszerűsége, amely a fideszes szavazók körében csökkent. Az ellenzéki politikus a többi választói csoportban megőrizte vagy enyhén növelte a támogatottságát.

Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége a korábbi két százalékpontos növekedés után szintén egy pontot csökkent, és így 34 pont. Hasonlóan Botkához, Vona népszerűsége is a Fidesz-táborban csökkent kimutathatóan, és ugyanaz a polarizációs folyamat figyelhető meg nála is.

A felmérés szerint Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége két pontot csökkent, így 19 pont. Gyurcsánynál nem mutatható ki olyan társadalmi csoport, ahol markánsan eltérő lenne a változás.

Medián április végi felmérése szerint a kormánypártok januárban még 37 százalékon álltak a teljes szavazókorú népesség körében, április végére viszont 31 százalékra esett a támogatottságuk. A kormányközeli Századvég Alapítvány korábbi kutatásának eredményei szerint ugyanakkor a kormánypártok előnye stabil volt. A Tárki felmérése szerint ha volt is hatása az áprilisi utcai demonstrációknak, a pártpreferenciákat nem befolyásolták, hiszen az elmúlt negyedévben lényegében változatlan a pártok népszerűsége, a kormánypártok vezető pozíciója szilárd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.