Íme a Századvég számai: szó sincs gyengülő Fideszről!

A Jobbik bezzeg gyengült, ennek fő oka természetesen a köpönyegforgatás a kormányközeli központ szerint.

2017. 05. 05. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég friss közvélemény-kutatása szerint a kormánypártok támogatottsága jelenleg 32 százalék a teljes népességen belül, vagyis az elmúlt hetek felfokozott belpolitikai hangulata nem eredményezett érdemi változást a Fidesz–KDNP esetében.

A Jobbik hónapok óta tartó gyengülése viszont a közzétett adatok szerint folytatódott, áprilisban a teljes népességnek már csak a 9 százaléka szavazott volna a pártra; ennek vélhető okaként nagy magabiztossággal állítják, „a Jobbik szavazóbázisának jelentős része nem tolerálja a párt ideológiai irányváltását, a baloldali fordulatot”. Ezzel összefüggésben Vona Gábor népszerűsége is csökkent, 2016 decembere óta 19 százalékról 17 százalékra esett a politikusról kedvező véleményt formálók aránya.

Az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében jelenleg 12 százalék, a DK és az LMP 4-4 százalékon áll, az Együttre továbbra is 1 százalék voksolna. A többi pártra összesen a megkérdezettek 5 százaléka szavazna, a bizonytalanok aránya viszont 33 százalékra emelkedett az elmúlt hetekben.

A Fidesz–KDNP előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is stabil, 47 százalékuk szavazna a kormánypártokra. A Jobbik ebben a közegben is vesztett szavazókat, 18 százalékra csökkent a támogatottsága. Az MSZP-re a biztos szavazó pártválasztók 19 százaléka voksolna, míg a DK-ra és az LMP-re egyaránt 5 százalékuk, az Együttre 2, más pártokra 4.

A Századvég a hónapfordulón egy hét alatt ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg, az adatok elvileg legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a valós számoktól.

A Tárki és a Nézőpont legutóbbi számai némileg eltérnek a Századvégéitől, de még inkább attól, amit a Medián mért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.