Tizenegy ellenzéki képviselő tiszteletdíját csökkentették

A Ház kormánypárti szavazatokkal hagyta jóvá Kövér László döntését.

MTI
2017. 05. 30. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ház kormánypárti szavazatokkal hagyta jóvá Kövér László házelnök erről szóló döntéseit, amelyekre a teljes ellenzék nemmel voksolt.

Ezek alapján a szocialista képviselők a szemléltetésre vonatkozó házszabályi rendelkezéseket sértették meg április 10-én frakciótársuk, Kunhalmi Ágnes CEU-val kapcsolatos napirend előtti felszólalása alatt. Józsa István, Szabó Sándor, Szakács László, Teleki László és Tukacs István egy-egy Vétó feliratú táblát tartott fel, Bangóné Borbély Ildikó, Gőgös Zoltán, Heringes Anita, Horváth Imre és Korózs Lajos pedig olyan táblákat emelt fel, amelyek összeolvasva piros színnel a Ne írd alá, János szöveget adták ki. Előbbi képviselők tiszteletdíját egyenként 50 000 forinttal, míg utóbbiakét 100 000 forinttal csökkentették.

Az érintettek a házelnöki döntés hatályon kívül helyezését kérték a mentelmi bizottságtól, ám az nem adott helyt kérelmünknek. A szocialista politikusok ezt követően az Országgyűléstől kérték a hatályon kívül helyezést, ez a mostani döntés ugyanakkor végül „hatályában fenntartotta” a tiszteletdíj-csökkentéseket.

Hiszékeny Dezső is a megbüntetett szocialisták között lett volna, de a Ház végül nem szavazta meg tiszteletdíjának mérséklését. A szavazást megelőző MSZP-s tájékoztatás alapján esetében eljárási hiba történt.

A parlament 249 292 forinttal – egyharmadával – csökkentette Szabó Tímea független országgyűlési képviselő tiszteletdíját, amiért a Párbeszéd társelnöke Áder János újraválasztott köztársasági elnök május 8-ai eskütétele után a képviselői székére felállva egy marionettbábut emelt a magasba, amelynek fejére az államfő fényképét rögzítette.

Eközben azt mondta: „Nem köztársasági elnök, egy bábu.” A házelnök indoklása szerint ezzel Szabó Tímea súlyosan megsértette az Országgyűlés tekintélyét.

Szabó Tímea is a mentelmi bizottsághoz, majd az Országgyűléshez fordult saját ügyében, de a parlament – a kormánypárti többség szavazataival – a házelnöki döntést jóváhagyta.

Az MSZP elnökhelyettese korábban sajtótájékoztatón jelezte, hogy a párt országgyűlési képviselői a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak, ha az Országgyűlés megszavazza a tiszteletdíj-csökkentésüket.

Gőgös Zoltán azt mondta, ez az ügy nem a pénzbüntetésről, hanem arról szól, hogy a Fidesz nem tűri a nép hangját az Országgyűlésben. „Úgy látszik, hogy az elnök ebből sportot csinál, és megpróbálja ellehetetleníteni az ellenzéki képviselők működését” – fogalmazott. Kitért arra, hogy szerintük súlyos eljárási hiba is történt, ugyanis Hiszékeny Dezsőt is ugyanakkora mértékben, 100 000 forintos tiszteletdíj-csökkentéssel sújtották, mint azokat a frakciótársait, akik az Áder Jánosnak szóló felszólítást tartották. Hiszékeny azonban a Vétó feliratú táblát mutatta – mondta, jelezve: ezzel kiderült, az ülésről készült jegyzőkönyv nem volt szabályos.

A Vétó feliratot tartó képviselőket 50 000 forintra büntette a házelnök.

Az MSZP elnökhelyettese elmondta: a fellebbezéskor jelezték, hogy eljárási hiba történt, és a házelnök most úgy próbálja megoldani a problémát, hogy Hiszékeny Dezső fizetéscsökkentését a parlament nem fogja megszavazni. Ez elég sunyi módszer – hangoztatta. Gőgös Zoltán azt mondta, nem volt arra példa, hogy az Európai Bíróság ne a képviselőknek, ne magánembereknek adott volna igazat, amikor a szólásszabadság korlátozásáról volt szó.

Jelezte, hogy ezekkel az eszközökkel a jövőben is élni fognak. „Nem fog megfélemlíteni senki bennünket azzal, hogy 100 000 forintra büntet bennünket” – hangoztatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.