Tüdőrákban sajnos a magyarok az elsők az EU-ban

Az összes végzetes daganatos megbetegedés 27 százaléka tüdőrák.

MN
2017. 05. 30. 14:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon halnak meg a legtöbben tüdőrákban az egész Európai Unióban – közölte kedden az Eurostat. Az EU-ban a halálozások harmadáért felelős valamilyen daganatos betegség, ezek 2014-ben összesen 1,3 millió ember halálát okozták. Ebből 272 ezer halálesetért felelős a tüdőrák, ami átlagosan 21 százalékos arány. A férfiakat nagyobb arányban érinti ez a betegség, 2014-ben 185 ezren haltak meg tüdőrákban, míg a nők közül 87 ezren.

A 2014-es összesített adatok szerint Magyarországon a végzetes daganatos betegségek 27 százaléka tüdőrák, míg a második helyen álló Belgiumban, Dániában, Görögországban, Hollandiában és Lengyelországban ez az arány 24 százalék. A legkevésbé Lettország, Szlovákia és Svédország (16 százalék), illetve Portugália (15 százalék) érintett.

Május 31. a dohányzásellenes világnap, ebből az alkalomból a az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) is közzétett egy kutatást, amely szerint a dohányzás nem csak az emberek egészségét károsítja, de a dohányáru előállítása és elszívása a környezetre is veszélyt jelent. Más növényekhez képest a dohány termesztéséhez több trágyára és rovarirtóra van szükség. Erdőket irtanak ki, hogy termőterülethez jussanak, ám a dohánylevelek kiszárításához szükséges tüzelőt is rengeteg fa kivágásával kell előállítani.

Évente nagyjából 11,4 millió tonnányi fára van szükség a szárítási eljáráshoz, vagyis 300 cigarettához körülbelül egy fára. A világ legnagyobb dohánytermelőjének számító Kínában az éves erdőirtás 18 százaléka a dohánytermesztés számlájára írható. A WHO szerint a cigarettagyártók évente félmillió tonna nikotinnal és más vegyi anyaggal szennyezett hulladékot termelnek. Évente több mint 6 trillió cigarettára gyújtanak rá világszerte, emiatt 3-5 millió tonna üvegházhatású gáz, továbbá több ezer tonna rákkeltő anyag jut a levegőbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.