Újabb uniós százmilliók áramlanak Simonka György köréhez

A Fidesz politikusa áll a medgyesegyházi beruházás mögött. Egy nap alatt döntöttek félmilliárd sorsáról.

Horváth Csaba László
2017. 05. 27. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, nem beszélt a levegőbe Lázár János kancelláriaminiszter, amikor néhány hónapja bejelentette, hogy 2017 az uniós támogatások kifizetésének éve lesz. A jelek szerint a brüsszeli forrásokat, ha törik, ha szakad, le kell hívni – a cél elérésében az sem jelenthet akadályt, ha olyan cégeket juttatnak hatalmas összegekhez, amelyek tulajdonosi körében végrehajtás vagy büntetőeljárás zajlik. Ugyanakkor a fideszes érintettség előnyt jelenthet. Ezt támasztja alá az, hogy miközben Simonka György országgyűlési képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozás folyik, a politikus köre különös körülmények között jut újabb uniós százmilliókhoz.

Lapunk kiderítette, hogy a kormánypárti képviselőhöz több szálon is kötődik az a társaság, ami 450 millió forint uniós pénzt kap arra, hogy Medgyesegyházán ipari parkot létesítsen. Brüsszel az összeget a terület- és településfejlesztési operatív program (Top) forrásaiból biztosítja, amelynek célja a falvak, városok gazdasági és szociális fejlesztése. A közel félmilliárd forintos támogatás nyertese a Medgyesegyházi Ipari Park Kft., amelynek figyelemre méltó tulajdonosi szerkezete van.

A tavaly bejegyzett társaság a helyi önkormányzat mellett két cég birtokában van, mindkettőben megtalálhatók Simonka György rokonai és bizalmasai. Egyike a szóban forgó társaságoknak az a mára 11 végrehajtási eljárással terhelt Paprikakert Tész Kft., ami feltehetően érintett a Központi Nyomozó Főügyészség által Simonka György környezetében folytatott vizsgálatban. Utóbbi vállalkozásnak egyébként korábban maga a fideszes politikus is tagja volt. Ám ennél érdekesebb, hogy egy olyan személy is tulajdonosa a kft.-nek, aki Simonka György üzlettársa egy másik, mára felszámolás alá került cégben, s akiről korábban megírtuk, hogy előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok a Simonka-üggyel összefüggésben. Egyébként az eljárásnak 11 gyanúsítottja van.

Az ipari parkra szánt közel félmilliárd forintos összeg mellett megemlítendő, hogy a Top-pályázatok keretében Pusztaottlaka – ahol Simonka György korábban polgármester volt – is komoly összeget kap. A néhány száz fős település 600 millió forintot nyert a helyi vadaspark „élményközpontúvá” fejlesztésére. A korábban szintén a kormánypárti képviselőhöz köthető cég egyébként már egy pusztaottlakai állatsimogató létesítésére is nyert pályázati pénzt.

Ugyanakkor nemcsak a csillagászati összegű brüsszeli pénzek kiosztása érdekes, hanem az is, ahogyan februárban döntést hozott a pályázatokról a Békés Megyei Önkormányzat területfejlesztési bizottsága. Kiderült ugyanis, hogy a Fidesz-többségű testület mindössze egyetlen nap alatt, a pályázatok részletes ismerete nélkül hozott döntést a pénzek szétosztásáról. Az öttagú grémiumból négyen szavaztak, egy képviselő tartózkodott, utóbbi a szocialista Varga Zoltán volt. Megkeresésünkre a politikus elmondta, az elbírálás előtt egy nappal értesítették róla, hogy dönteni fog a testület a több mint négyszáz pályázatról. A szavazás napján kizárólag a pályázatok címeit látták a döntéshozók. Ez pedig a politikus szerint azt jelenti, a Fidesz-többségű testület nem is tudja, hogy az összesen 18,3 milliárd forint uniós támogatást pontosan milyen pályázatokra osztotta ki.

Szerettük volna az ügyben megszólaltatni a bizottság elnökét, Ruck Mártont (Fidesz), de nem tudtuk utolérni. Szerepe azért sem elhanyagolható az ügyben, mert korábban ő volt a fejlesztési igazgatója a mára szintén pusztaottlakai, mellesleg felszámolás alatt álló Simba Hungary Kft.-nek, amelynek Simonka György a tulajdonos-ügyvezetője volt, vagyis jó ismerős a két politikus. Így tehát különösen pikáns, hogy Ruck Márton volt az elnöke a pályázati pénzekről döntő grémiumnak.

Ráadásul a szavazás körülményei sem egyedülállók. Két hete számoltunk be arról, hogy Nógrád megyében hasonló szisztémával, mindössze két nap alatt döntöttek 23,3 milliárd forint Top-pénz sorsáról. Noha a képviselők betekinthettek a pályázatokba, a számítógéphez nem nyúlhattak, helyettük egy hivatalnok görgette az egeret. Mindemellett a legtöbb ellenzéki képviselő – a rövid határidő miatt – el sem tudott menni a betekintésre, tehát úgy zajlott le a szavazás, hogy valójában nem tudták, mit tartalmaznak a pályázatok. A hab a tortán maga a szavazás volt, ott ugyanis azzal szembesültek a jobbikos és a szocialista képviselők, hogy az előterjesztésben csak kódok vannak. – A szavazás tehát úgy zajlott, hogy megkérdezték, támogatják-e a Top 1.32.38.19-es számú pályázatot – anélkül, hogy bárki tudta volna a teremben, az pontosan mit tartalmaz. A kormánypártiak pedig nyomták a gombot – mondta az egyik ellenzéki képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.