A jövő héten ítélet várható a lúgos orvos perében

A védelem arra is hivatkozott, hogy az Egyesült Államok egyes tagállamaiban az ilyen támadások könnyű testi sértésnek számítanak.

Unyatyinszki György
2017. 06. 06. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúrián folytatódott a lúgos orvosként ismertté vált B. Krisztián büntetőpere, aki a vád szerint a Budai Irgalmasrendi Kórház egykori igazgatójaként megtámadta az őt elhagyó barátnőjét. Az első- és a másodfokú eljárásban már megállapították, hogy Renner Erika lakásánál a férfi maszkban várakozott, az alkalmas időpontban elkábította, majd maró lúggal leöntötte a nő nemi szervét, ezzel súlyos, maradandó sérüléseket okozott neki. A másodfokú, nem jogerős eljárás ugyanakkor úgy súlyosbította az elsőfokú ítéletet, hogy olyan bűncselekményeket is felsorolt, amelyek az első eljárásban nem szerepeltek.

Épp azért került az ügy a Kúria elé, mert B. Krisztiánnak meg kell adni a jogorvoslati lehetőséget például a magánlaksértés, a színlelt rablás, valamint az eltulajdonított okiratok kérdésében is. A férfi a testi sértésre vonatkozó első- és másodfokú ítélet megsemmisítését szeretné elérni. A vád viszont további súlyosbítást akar, ugyanis megállapítása szerint a nő sérülései életveszélyesek voltak, orvosi segítség nélkül meghalt volna, vagyis emberölési kísérlet vádjával szeretné elítéltetni B. Krisztiánt.

A tárgyaláson a férfi védője továbbra is arra alapozta érveit, nem látja bizonyítottnak, hogy valóban B. Krisztián lett volna a maszkos támadó, emellett azt is kétségbe vonják, hogy életveszélyes sérüléseket okozott volna, valamint azt is, hogy maradandók a nő sérülései. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az Egyesült Államok egyes tagállamaiban az ilyen támadások könnyű testi sértésnek számítanak. A védelem hozzátette, hogy szerinte az ellátás során orvosi műhiba is kiválthatta a nő jelenlegi állapotát. „Azt nem állítom, hogy nem fájt” – tette hozzá az alperes ügyvédje. Hangsúlyozta azt is, hogy az egykori orvosból a közvélemény előtt közellenséget csináltak.

Renner Erika ügyvédje a hallottak kapcsán alig tudta türtőztetni magát, szerinte a védelem állításai felülmúlják a bűncselekményben rejlő gátlástalanságot és aljasságot. A korábbi két eljárásban elmondottakon kívül hozzátette, a nők elleni erőszak mintapéldányának számító ügy rámutatott arra, hogy az igazságszolgáltatás nincs felkészülve az ilyen speciális esetek kezelésére, ezért szakmai továbbképzéseket javasol.

A Kúria – jogerős – döntése jövő keddre várható az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.