A pusztuló turistaházak rejtélye

Révész Máriusz kerékpározás- és aktívkikapcsolódás-ügyi kormánybiztosnak fogalma sincs, miért alakult így.

Unyatyinszki György
2017. 06. 17. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kisgyóni turistacentrum a Fejér megyei természetjárás egyik legnépszerűbb központja volt, amíg az állami Nemzeti Sportközpontok (NSK) két éve birtokba nem vette a területet fejlesztés céljából. Azóta azonban csak pusztul a környék: mindent felver a gaz, az épületekről lelopták a fémrácsokat, nincs közvilágítás. Nem csak a bakonyi turistaházakkal akad gond: a 2013-ban meghirdetett Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program (TÖP) részeként öt szálláshelyet tervezett felújítani a kormány, ám a mai napig sehol nem történt egy kapavágás sem. A költségvetésből eddig 2,350 milliárd forintot biztosítottak a programra, valamint 2018-ban további egymilliárdot terveznek elkölteni, miközben az idei évre tervezett második ütem sem kezdődött még el.

A probléma gyökere mindegyik helyszínen a koncepciótlanság, illetve a megoldatlan jövőbeli működtetés.

Felújításra vár a kisgyóni mellett a Hidegkúti turistaház a Mátrában, a Balaton-felvidéken az egykor népszerű Rodostó turistaház, a Lajos-forrásnál álló Dreher-villa, valamint Galyatetőn a Vasas Síház. – Fogalmam sincs, minden még a kinevezésem előtt volt – nyilatkozta lapunknak Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztéséért és népszerűsítéséért felelős kormánybiztos, miért nem történt semmi 2014 óta. 2016-os kinevezése is azért történt, hogy végre elkezdődjenek a fejlesztések – jegyezte meg. – Sokáig nem tudtam, mi a dolgom. Minden hozzám tartozó területen viszont örültek, hogy van egy ember, akihez fordulhatnak – jellemezte a mostoha feladatot, amit elvállalt.

Mivel sehol sem eldöntött, hogy ki és milyen formában fogja működtetni a felújított ingatlanokat, milyen vendégszámmal terveznek és milyen szolgáltatásokkal, így végleges tervekig sem jutott el az NSK – tudtuk meg a program szakmai partnereként közreműködő Magyar Természetbarát Szövetség (MTSZ) munkatársaitól azzal kapcsolatban, hogy mi állhat a késedelmek hátterében. Például a Dreher-villa esetében a felmérés kiderítette, hogy nincs vezetékes víz, emellett a falakat könnyező gomba támadta meg, így könnyen elképzelhető, hogy le kell bontani mindent. Eközben a Vasas Síháznál minden folyamat áll, ugyanis sok szálláslehetőség van a környéken, és nem lenne gazdaságos az üzemeltetése. Hogy miért pont ezeket a házakat választották ki, azt Révész Máriusz sem tudta megmondani.

A már említett Kisgyón esetében a kormánybiztos is meggyőződött róla, hogy csak romlottak az állapotok a turistaegyesületek távozása óta. Érthetetlennek nevezte, hogy miért vette el az NSK a kulcsokat. – Mi lett a már korábban megítélt forrásokkal? – kérdeztük a kormánybiztost, de nem tudott választ adni, csak azt erősítette meg, hogy jelenleg egymilliárd forintos a keretük. Kerestük az NSK-t is a hiányzó több mint 1350 millió forint kapcsán, azonban nem ez volt az első ügy, amelyben válaszra sem méltatták lapunkat. Azt sem árulták el, mi alapján választották ki a turistaházakat. A témára rálátó forrásaink úgy vélik, azért sem haladtak a projektek, mert a Nemzeti Turisztikai Ügynökség számára túlságosan kis hal a természetjárás, a programért felelős Nemzeti Sportközpontoknak is sokadrendű feladata, hogy a turistaházakkal haladjon, hiába állnak rendelkezésre milliárdok.

A fejlesztések hatalmas csúszása kapcsán Révész Máriusz párhuzamot vont azzal, hogy a kormány 2014-ben szakmai szervezetekkel a stratégiai kerékpárút-fejlesztéseket is meghatározta, amelyek közül alig valósult meg valami. Eközben közel ezer kilométer kerékpárút épült vidéken uniós forrásokból az önkormányzatok által, de nem a koncepció szerint. A turistaházak esetében az állami erdészetek is rengeteg házat újítottak fel, de a főprojekt nem haladt. A kormánybiztos abban bízik, sikerül elérnie az érintett felekkel, hogy legalább idén megkezdődjön a munka Rodostó, Kisgyón és a hidegkúti turistaház esetében. A Vasas Síházat ki szeretnék venni a programból, mert nem lenne gazdaságos az üzemeltetés – tette hozzá. – Ha úgy működne minden, mint a spanyol El Caminón, akkor megérné, de nincs túrázó – mondta Révész Máriusz. Az egyik kisgyóni kulcsosházat korábban fenntartó egyesület tagja lapunknak elmondta, hogy „ez a fajta turistaszolgáltatás üzleti alapon nem működtethető”.

Bár a jogszabályok értelmében a Magyar Természetbarát Szövetségnek kellene átvennie és üzemeltetnie az elkészülő turistaházakat, a szervezet épp azt kívánja kezdeményezni, hogy ez kikerüljön a kapcsolódó kormányrendeletből. A szövetség „nem arra való”, hogy turistaházakat üzemeltessen, ehhez sem megfelelő tapasztalat, sem erőforrások nincsenek – mondták lapunknak az MTSZ munkatársai. Beszédes a Galyatetői Turistacentrum helyzete is, ami az egyetlen MTSZ által üzemeltetett szálláshely: 2015-ben indult működése óta stabilan veszteséges, tavaly 18 millió forintot bukott rajta a szövetség. A turisták nem ott keresnek szállást, inkább az étterem miatt fordulnak meg a helyen – tették hozzá az természetbarátoknál.

– Nem kell a turistaházaknak nyereségesnek lenniük – hangoztatta több alkalommal is a TÖP kapcsán Révész Máriusz. Tette ezt legutóbb egy hónapja Kisgyónon is, ahol egyeztetést tartottak a házak helyzetéről. Kérdésünkre, hogy akkor ez bombaüzlet-e, hiszen a veszteség nem az üzemeltetőt terhelné, már óvatosabban fogalmazott: – Ha szükségét látom, akkor a színházak támogatásához hasonlóan a turistaházaknál is sor kerülhet ennek előterjesztésére.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a cél a turistaházak hosszú távú, önfenntartó működési kereteinek biztosítása, aminél inkább csak az induláshoz adnának állami segítséget. A szolgáltatásokat olyan árszínvonalon tartaná megfelelőnek, hogy egy többgyerekes alsó középosztálybeli család akár havonta egyszer elmehessen. Különösen a kiránduló gyerekek számát szeretnék növelni, akik elköteleződhetnek a túrázás iránt, így felnőttként is visszatérnének. Munka akad bőven, ugyanis még egyetlen közbeszerzést sem tudtak kiírni.

„Ha egyszer már felmásztunk egy magas csúcsra, akkor legközelebb ne a lankákat akarjuk megmászni” – mondta Orbán Viktor 2013-ban, amikor Dobogókőn megállapodást írt alá Garancsi István MTSZ-elnökkel a turistaházak felújításáról és az Országos Kéktúra útvonalának fejlesztéséről. Ez a mentalitás jól szemlélteti: mintha a megállapodáshoz próbálták volna igazítani az ezerarcú hazai turisztikai fejlesztési igényeket. Orbán azt ígérte, hogy a „kötélbarátja” által vezetett MTSZ az állami tulajdonban lévő területeket, létesítményeket megkaphatja (ebből azóta nem kérnek), valamint azok felújítását, karbantartását is támogatja a kormány (ez pedig négy éve nem realizálódott). Hozzátette azt is, amit Révész Máriusz is hangoztat: nem az a lényeg, hogy a turizmusban minél nagyobb gazdasági haszonra tegyünk szert, hanem az, hogy erdőink mindenki számára bejárhatók és hozzáférhetők legyenek. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.