Fogy a levegő pártjában Botka László körül

A miniszterelnök-jelölt mindenkivel összeveszett az MSZP-n belül és kívül is. Miközben már országszerte egyeztetnek a szocialisták a DK-val.

Katona Mariann
2017. 06. 23. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érezhetően nő az elégedetlenség az MSZP-n belül, ahogyan az is egyre szembetűnőbb, hogy a szűk egy hónapja még jelentős többséggel miniszterelnök-jelöltnek választott Botka László körül lényegében elfogyott a levegő. A Magyar Nemzet szocialista forrásai egyöntetűen azt állították, hogy Szeged polgármesterének stratégiája, az összes többi baloldali párttal vállalt konfliktusa tarthatatlanná vált, de a személyi döntései is felháborodáshoz vezettek. Mindezt ráadásul úgy, hogy az MSZP támogatottsága kevesebb mint egy évvel a választások előtt egyáltalán nem indult emelkedésnek.

Sokakban igen erős visszatetszést keltettek a Botka László által hozott és egyből magas posztra emelt „új emberek”, mint például Ruff Bálint. A korábban az SZDSZ-hez kötődő, Fodor Gábor és Szili Katalin mellett is tevékenykedő Ruff ráadásul pillanatok alatt Botka László főtanácsadója lett. De hasonló a vélekedés a szintén tanácsadóként megjelent Dancs Ákosról, aki korábban az LMP színeiben volt önkormányzati képviselő, majd a Párbeszédnél folytatta karrierjét. Rengeteg kritika éri a szintén Botka László emberének tekintett új kommunikációs igazgatót, Kerényi Györgyöt, aki a többek szerint elhibázott kommunikáció mellett sokakban ellenérzést keltve több tucat ember előtt kritizálta – zárt ajtók mögött – például Hiller Istvánt.

Az új szereplők behozatalára Botka Lászlónak már csak azért is lehetett szüksége, mert lényegében a nyilvánosság előtt zajlott, ahogy az elmúlt időszakban mögé felsorakozott „erős embereket” kínos helyzetbe hozta, mondhatni elfordította magától. Ilyen volt például Tóth Bertalan frakcióvezető. Ő volt az, aki a hét elején még mindenki előtt védte az MSZP saját plakáttörvényes javaslatát, állta a szocialisták kollaborációjáról szóló támadásokat, mindezt ráadásul Botka László tudtával. Majd hirtelen a miniszterelnök-jelölt egyetlen döntéssel kifarolt az ügyből. Mint megírtuk, az ügyből akkora vita kerekedett, hogy Tóth Bertalan kiviharzott az MSZP-t kampányidőszakban irányító országos választási bizottság (ovb) alakuló üléséről. De Tóbiás József kampányfőnököt is nehéz helyzetbe hozta, amikor a korábban felkért támogató csapata – Tóth Bertalan, Molnár Zsolt, Baja Ferenc – helyett egy egészen más kampánystábot jelentett be, konfliktust vállalva így az érintettekkel.

A személyi döntések mellett már hónapok óta meglévő, de egyre inkább élesedő kritika Botka Lászlóval szemben, ahogyan a többi baloldali pártot kezeli, és elzárkózik minden reálisan megvalósítható együttműködéstől. Lapunk információi szerint hiába zárja ki a közös munkát Gyurcsány Ferenccel, ennek ellenére országszerte helyi és megyei szinten már megkezdődtek a tárgyalások az MSZP-sek és a Demokratikus Koalíció (DK) között. Ráadásul párton belül az az elvárás, hogy Gyurcsány Ferenccel is legyen egyeztetés. Az általános vélekedés szerint a többi párt közül az Együtt számíthat még potenciális partnernek, a Párbeszédet azonban mérhetetlennek tartják, így hozadékát sem látják az esetleges összeborulásnak.

Az MSZP-ben azt már tényként fogadták el, hogy az LMP-vel biztosan nem lesz együttműködés. Ennek ellenére – információink szerint – Botka László tudta és felhatalmazása mellett próbálták még néhány hete is megnyerni a zöldpártot. Úgy tudjuk, hogy a szocialistáktól a korábbi pénztárnok Puch László és Szekeres Imre ült le az LMP elnökségi tagjával, Ungár Péterrel. Információink szerint ráadásul nemcsak az országgyűlési választásokra szóló együttműködés volt a téma, a szocialista politikusok a közös munka reményében már az önkormányzati voksolás kapcsán is osztozkodtak volna. Ám ezúttal is elutasításba ütköztek.

A Magyar Nemzet megkeresésére Puch László annyit mondott, hogy ismeri Ungár Pétert, sokat beszélgetnek, de miután egy összefogásról szóló tárgyalásra nincs mandátumuk, így nyilván ilyenről nem is tárgyalnak. Ungár Péter pedig lapunknak úgy fogalmazott, hogy több szocialista politikussal folytatott már egyeztetéseket, de ezeket nem kívánja kommentálni.

Az LMP elnökségi tagja hozzátette még, hogy az MSZP-nek mindenekelőtt el kellene számolnia a Heti Válaszban megjelentekkel. A hetilap arról cikkezett, hogyan érkeztek pénzek a Fidesztől az MSZP-hez: kiemelték a Puch Lászlóhoz tartozó Népszavában és Szabad Földben elhelyezett állami hirdetésekért járó mintegy 200 millió forintot, illetve hogy szintén Puch László családi érdekeltségei jelentős hiteleket kaptak a jegybankelnök unokatestvérének bankjától. Puch László ennek kapcsán lapunknak annyit mondott, hogy a legnagyobb példányszámú heti- és napilap miért ne kaphatna a hirdetést, a hitelek esetében pedig azt hangsúlyozta, hogy cégei a legjobb feltételek melletti konstrukciót fogadták el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.