Gulyás Márton: A választási rendszer brutálisan igazságtalan

Polgári engedetlenségig vinné a választójogi rendszer igazságosabbá tételéért kezdett küzdelmet Gulyás Márton. Interjú.

Pintér Bence
2017. 06. 06. 11:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogy sikerült ilyen különböző helyről érkező embereket meggyőznie arról, hogy érdemes ezért az ügyért közösen kiállni?
– Igazából ezért a Fidesznek jár az elismerés: ők voltak azok, akik meggyőzték ezeket az embereket arról, hogy olyan brutális az igazságtalanság Magyarországon a választási rendszert illetően, hogy az egy pillanatra még a súlyos világnézeti különbségeket is képes felfüggeszteni. Nem arról van szó, hogy ezek az emberek bármi másban is közösséget tudnának vállalni, sőt: egyértelmű, hogy az egyenlőség, az emberi jogok, a szociális jogok kapcsán, vagy a legalapvetőbb demokratikus kérdéseket tekintve radikálisan különböző véleményen vannak. De abban egyet tudtak érteni, hogy igazságtalan a választási rendszer, és ez veszélyezteti azt, hogy 2018-ban szabad és demokratikus választásokat tudunk tartani. 

– A videóban radikális jobboldali politikusok is feltűnnek, mint Zagyva György Gyula vagy Pörzse Sándor. Nem tartott attól, hogy ez már önmagában vörös posztó lesz a baloldali ellenzék pártjainak hívei számára? 
– Erre lehetett számítani, meg is mondtam a videóban szereplőknek, hogy komoly kritikák, támadások fogják őket érni ezért. Van, akit ez – egyébként joggal – felháborít, de azt látni kell, hogy ez a videó nem arról szólt, hogy bármilyen politikai oldal, vagy bármiféle kirekesztés politikai emancipációt nyert volna. Pont azt akartuk bemutatni, hogy a választási rendszer alapvető, kardinális kérdés: ahhoz, hogy egyáltalán beszélhessünk róla, hogy milyen szociális és emberi jogok sérülnek az országban, először beszélnünk kell erről a témáról. Van-e olyan igazságos a választási rendszerünk, hogy ezekről a kérdésekről pártok tudjanak érdemben a parlamentben beszélni? Nem véletlenül alakult ki ez a helyzet: a népképviseleti rendszer legfontosabb intézménye, a parlament pusztán csak üres váz. Az elmúlt években szisztematikusan leépítette a képviseleti demokráciát a Fidesz. Ezt vissza kell szereznünk azért, hogy ezeket az értékvitákat a törvényhozásban lehessen érdemben lefolytatni, ahol ezeknek törvényi következményei vannak. 

– Volt, aki nem vállalta a szereplést? 
– Volt, de neveket nem mondok. 

– Tehát ön szerint a választási rendszer a legfontosabb ügy? 
– Igen, mivel a Fidesznek nem a támogatottsága ilyen nagy, hanem a rendszer által nekik kínált előny aránytalan. Nem arról van szó, hogy a magyar társadalom kétharmada meggyőződéssel áll az Orbán-kormány mellett. Az elmúlt hét évben kialakították az autokratikus kormányzás kereteit, amelyek látszólag demokráciát kínálnak az embereknek, de világos, hogy senki sem tud érdemben odakerülni a kormányrúdhoz rajtuk kívül. Lehet és kell is beszélni az ellenzéki pártok szerencsétlenségeiről, szervezetlenségéről; de alapvetően az a probléma, hogy egy szisztematikusan, jól építkező új pártnak sem áll rendelkezésére sem médiafelület, sem megfelelő közforrás. A választójogi törvény aránytalansága pedig lehetetlenné teszi, hogy a társadalmi támogatottságának megfelelő képviseletet szerezzen a parlamentben. Ilyen összeállítás mellett nem lehet beszélni az ellenzéki pártok alkalmatlanságáról, hiszen a rendszer azt sem teszi lehetővé, hogy kiderüljön az alkalmatlanságuk. Ez a rendszer brutálisan igazságtalan. 

– Tehát a 2018-as választás eleve veszett ügy az ellenzéki pártok számára? 
– A jelen keretek között kizárólag a Fidesznek van esélye a győzelemre, a kérdés pedig csupán annyi, hogy ez egy többségi, vagy egy kétharmados győzelem lesz-e. 2014-ben sem a többség szavazott a Fideszre: negyven százaléknyi szavazattal húzták be a mandátumok kétharmados többségét a parlamentben. Ez nem állhat érdekében senkinek. 

– Mi lesz a következő lépés? Tüntetések? A választójogi törvény megváltoztatásához elengedhetetlen lenne a Fidesz támogatása. Mi adja a reményt? 
– A remény abból adódik, hogy ezt az ügyet egy mozgalom fogja a zászlajára tűzni. Nem arról van szó, hogy tüntetést szervezünk, vagy videót készítünk, hanem széles társadalmi bázissal rendelkező mozgalmat építünk. Most arra kértük a pártokat, hogy dolgozzák ki saját javaslataikat a választási rendszerre. Ezeket a terveket augusztus elejéig várjuk. Ezután augusztus 20-án elindítjuk a kampányt, amelynek keretében a parlamenttel szemközt felállítunk egy agórát: itt fog elindulni az az érdekegyeztető folyamat, ahol a pártok és a politikai szervezetek közösen megszülik azt a választási rendszerre vonatkozó javaslatot, amelynek az elfogadtatásáért küzdenek majd szeptember 20-a és október 23-a között. A parlamentnek október 23-ig lesz lehetősége erről a javaslatról szavazni. Amennyiben ez nem történik meg, a kérés követeléssé fog változni, és polgári engedetlenségi eszközökkel fogunk küzdeni az elfogadtatásáért. 

– Tehát tegyük fel, hogy elkészül egy közös javaslat, melyet mondjuk – legyünk optimisták – az összes ellenzéki párt együtt nyújt be a parlamentben  
– Benyújthatja maga a Fidesz is. Tudom, hogy ez hülyén hangzik, de azt kell észrevenni, hogy az elmúlt évek rendszerkritikus megmozdulásai abban az egyben voltak tévedésben – nem elítélve őket –, hogy ha a Fideszt nem lehet jobb belátásra téríteni, akkor le is kell mondani arról, hogy a követeléseinket megfogalmazzuk. Ennek a gondolkodásnak véget kell vetni. A fideszes túlhatalom meghaladása ott kezdődik, hogy nem a Fidesz által megszabott keretekben gondolkozunk, hanem azokban a keretekben, amelyeket az igazságosság követelménye állít elénk. 

– Érkeztek már visszajelzések az ellenzéki pártok részéről? 
– Egyelőre hivatalosan nem, de informálisan az elmúlt időszakban nem találkoztam olyan párthoz kötődő emberrel, aki szerint ez a követelés ne lenne fontos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.