Iránytű Intézet: A Jobbik lehet a legfőbb kihívó

Saját településükön viszont a baloldalt érzik erősebbnek a választók.

MN
2017. 06. 30. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választók relatív többsége (35 százaléka) véli úgy, hogy a Jobbik lehet a Fidesz első számú kihívója az elkövetkező években – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet júniusi felméréséből. A kutatás szerint az MSZP-t 8 százalék tekinti a legfőbb kihívónak, míg egy esetleges baloldali összefogást és az LMP-t 2-2 százalék. A megkérdezettek 28 százaléka nem tud vagy nem akar választ adni az erre vonatkozó kérdésre, míg 17 százalék sejti azt, hogy a Fidesz egyeduralkodó marad a továbbiakban. A Jobbik-szavazók nagy többsége (73 százalék) a saját pártját tekinti a Fidesz–KDNP első számú kihívójának, a többi párt csak elvétve jelenik meg. Ugyancsak a Jobbikot tekinti kihívónak az LMP, a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szavazóinak relatív többsége is. A Fidesz–KDNP-ben már nem ennyire egyértelmű a helyzet, a fideszesek 31 százaléka szerint a Jobbik a második legerősebb párt, de majdnem ugyanilyen arányban (28 százalék) válaszolták azt is, hogy a Fidesz egyeduralkodó marad a következő években. A Momentum szavazóinak relatív többsége a saját pártját nevezte meg a jelenlegi kormánypárt kihívójaként. Egyedül az MSZP szavazótáborában szerez (relatív) többséget az az álláspont, hogy a szocialista párt vagy egy baloldali összefogás lesz a kormánypártok legnagyobb ellenfele. A Magyar Nemzet megbízásából készült kutatásban a választók relatív többsége (45 százaléka) tartja úgy, hogy az ellenzéki pártok közül egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson a Jobbiknak lenne több szavazója, míg harmaduk gondol erősebbnek egy lehetséges baloldali összefogást. Meglehetősen sokan, a megkérdezettek 21 százaléka ugyanakkor nem tudja megítélni a kérdést, 2 százalék pedig megtagadta a válaszadást.

Az Iránytű Intézet egészen más adatokat kapott akkor, amikor a helyi (lakóhely szerinti települési) erőviszonyokra kérdezett rá. A választók 38 százaléka ugyanis úgy vélekedik, a lakóhely szerinti településén inkább a baloldali pártok szavazói vannak többen, míg 30 százalék gondolja azt, hogy a Jobbik szavazói. További 8 százalék úgy véli, „körülbelül ugyanannyian lehetnek”. A kérdést megítélni nem tudók aránya ebben a körben is igen magas, 23 százalékos volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.