Izzik a levegő: hosszú hőségriadó jön

Másodfokú hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos, tartós kánikulára készülhetünk – a forróság később csak fokozódni fog.

Koncz Tamás
2017. 06. 21. 15:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy napig tartó, II. fokú hőségriasztást rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvos, az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése alapján: szerda éjféltől vasárnap éjfélig (június 22–26. között) tartós kánikulára számíthatunk, és legalább három napon át 27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Bár a kánikulát zivatarok enyhíthetik, a következő napokban nőhet a hőmérséklet: szerda délután például 33 fokot is mértek az ország déli térségében, Szegeden és Pécsen is – csütörtökön pedig már 34 fokra számíthatunk a régióban.

Napközben Európa-szerte a hazaihoz hasonló vagy még nagyobb hőség tombolt: az MTI összefoglalója szerint Franciaországban a hőhullám elérhette a 37 fokos rekordértéket, Spanyolország déli vidékén pedig 40-42 fokot is mérnek. Londonban akár 34 fokig is kúszhat a hőmérő higanyszála szerdán, ezzel a brit fővárosban a szerdai lehet a legforróbb júniusi nap 1976 óta.

A meteorológiai szolgálattól úgy tudjuk, hogy az itthoni hőség csak fokozódik a későbbiekben: a hétvégén 27,3 fokos átlaghőmérséklet várható az ország déli részén, a 34-35 fokos napi maximumok után pedig a jövő héten tovább nő a kánikula. Június 28-án egyes helyszíneken 36-37 fokos napi maximum is előfordulhat – így valószínű, hogy az országos tiszti főorvos is emeli majd a riasztási szintet.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal néhány tanáccsal is készül hőség idejére a lakosság számára, ezeket az ajánlatokat érdemes betartani, ha nem akarunk hőgutát kapni, bajba kerülni a nagy melegben.

Kánikulai napokon – különösen a meleg déli órákban – ha teheti, mindenki vonuljon el hűvös, besötétített szobába, és korlátozza a szabad levegőn tartózkodást a kora reggeli és esti órákra. Amennyiben elkerülhetetlen a szabadban lenni, húzódjon árnyékos helyre. Ha túl sokáig tartózkodott kinn, igyekezzen legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni. Nagy melegben zuhanyozzon langyos vízzel, akár naponta többször is, ha ezt nem teheti, frissítse fel többször arcát, nyakát, végtagjait. Ha ez sem megoldható, átmeneti enyhülést hozhat a különböző mentolos frissítőkendők alkalmazása.

A szabadban végzett sportolást, bevásárlást jobb a reggeli vagy kora esti órákra hagyni, de ennél is szerencsésebb, ha csökkentheti vagy kihagyhatja a fizikai munkát. Ütemezze át a nagytakarítást, ablaktisztítást, csak az esti órákban – álladó szellőztetés mellett – kezdje el a befőzést.

A lakást tanácsos éjszaka alaposan átszellőztetni, nappalra különböző árnyékolók (redőny, reluxa, sötétítő stb.) alkalmazásával csökkenthető a felmelegedés. A nem használt elektromos eszközök áramtalanításával nemcsak energiát spórol, de a hőmérsékletet is csökkentheti.

Kánikulában is kell közlekedni, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nagy meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakrabban érezheti magát fáradtnak, kimerültnek. Lassulhatnak a reflexek, türelmetlenebb, feszültebb, ingerlékenyebb lehet. A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek esetében gyakrabban ellenőrizze a járművek kerekeiben a légnyomást.

Amennyiben hosszabb utat tervez, iktasson be gyakrabban pihenőt, és mindenképpen vigyen magával a gépjárműben tartózkodók számára elegendő mennyiségű, lehetőleg hűtött ivóvizet. Sose hagyja gyermekét, háziállatát zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, de vigyázzon mert a napsütötte helyen hagyott hajtógázzal működő spray, gázgyújtó is veszélyforrás lehet.

Kánikulában számolni kell azzal, hogy jelentősen megnő a szervezet folyadékigénye, nem hagyható azonban figyelmen kívül, hogy a folyadékvesztéssel párhuzamosan a só veszteség is fokozott, ezért javasolt a megfelelő ásványi anyag tartalommal rendelkező folyadékok fogyasztása.

Lehetőség szerint ne fogyasszon magas cukortartalmú, koffeint vagy alkoholt tartalmazó innivalót, mert ezek a szervezet amúgy is megnövekedett folyadékszükségletét tovább növelik. Étrendjében kerülje a zsíros, fűszeres ételeket, fogyasszon sok gyümölcsöt és zöldséget. Fagyizáskor célszerű előnyben részesíteni a gyümölcsös fagyikat, melyek kellemes fanyar, savanykás ízük révén tovább hűsítenek.

A forró nyári napokon viseljen világos színű, bő szabású, természetes anyagból készített ruházatot, kerülje a szűk fazonú, műszálas ruhadarabokat. Idősek se viseljenek sötét ruházatot, fejkendőt. Fejét védje világos, széles karimájú fejfedővel, szemét jó minőségű – UV-szűrős – napszemüveggel. Vigyázzon: a napszemüvegek egy része, ha nem rendelkezik megfelelő UV-védelemmel, többet árthat, mint használ. Bőrét kenje be többször bőrtípusának megfelelő fényvédő krémmel.

A kánikula a vízparton a legelviselhetőbb, ám itt is be kell tartani néhány óvintézkedést veszély elkerülésére: közvetlenül étkezés után, teli gyomorral sose fürödjön. Napozás után zuhanyozással vagy más módon testét hűtse le. Felhevült testtel soha ne menjen a vízbe. A biztos úszástudást a felfújható fürdőeszközök nem helyettesítik. Soha ne fürödjön olyan helyen, ahol azt tiltják. A megfelelő bőrvédelemről ne feledkezzen meg, 10 és 15 óra között pedig ne menjen a tűző napra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.