Jogosítványpánikot okozott egy új jogszabály

Visszamenőleg nem igazítják a születésnaphoz a vezetői engedélyek érvényességét.

Bodacz Péter
2017. 06. 13. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olykor nehézséget okoz a rendőröknek, hogy a megfelelő jogszabályt a megfelelő helyen és időben alkalmazzák: lapunk egyik olvasója arról számolt be, hogy egy május közepi közúti ellenőrzés során közölték vele, év végén lejáró jogosítványa valójában már nem érvényes. A rendőr arra a jogszabályra hivatkozott, ami január óta hatályos, és a vezetői engedély érvényességét a tulajdonos születésének dátumához köti, ami jelen esetben már elmúlt. A rendőr csak szóban figyelmeztetett és megjegyezte, hogy a „mulasztásért” egyelőre nem bírságolnak. Jelezte ugyanakkor, hogy azonnal meg kell újítani a lejárati dátum szerint a vezetői engedélyt.

A január eleje óta érvényes új előírás valóban a születésnaphoz köti a jogosítvány lejártát, de a jelenleg érvényes vezetői engedélyek lejárati idejét nem írja felül. A rendelkezés csak az új, vagy megújítandó okmányok érvényességét érinti. Azaz a dokumentumon feltüntetett dátumot kell figyelembe vennie mind a hatóságoknak, mind a tulajdonosnak. Az új jogszabály szerint a vezetői engedély kiállításánál az érvényességet általában úgy kell meghatározni, hogy a lejárat hónapja és napja az egészségügyi érvényességi időponton belül megegyezzen az okmány birtokosa születési idejének hónapjával és napjával. A fő szabály alóli kivétel, ha az orvosi vizsgálaton a meghatározott életkorra vagy a külön jogszabályban meghatározott betegségekre tekintettel két évet meg nem haladó egészségi alkalmassági időt állapítanak meg a járművezetőnek. (A korábbi szabályok szerint a vezetői engedély érvényessége a kiállítási dátum valamelyik évfordulója volt.)

Az új előírás is okot adhat bosszankodásra, szerencsétlen esetben ugyanis hónapokat, de akár egy évet is veszíthetünk megújított jogosítványunk érvényességi idejéből. Ez úgy lehetséges, hogy a rendszer a jogosítvány érvényességi határidején belüli utolsó születési dátumhoz igazította a jogosítvány érvényességét. Lehetőség szerint célszerű tehát a születésnapunkra, vagy azt követően mihamarabbi időpontra időzíteni az okmányiroda felkeresését, ha vezetői engedélyünk lejárt.

Lapunk az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) érdeklődött arról, hogy a közúti ellenőrzést végző rendőrök kaptak-e eligazítást az okmányok érvényességére vonatkozó szabályokról, illetve hogy a közúti ellenőrzést végző rendőr egyszeri tévedéséről van-e szó, vagy elterjedt a jogszabály ilyen – téves – értelmezése. Szerettük volna megtudni azt is, hogy milyen szankciót von maga után, ha lejárt vezetői engedéllyel vezet valaki, valamint hogy ilyen esetben gyakorolhat-e méltányosságot az intézkedő hatósági személy. Az ORFK-tól lapzártánkig nem érkezett válasz.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az első jogosítvány kiállítása ingyenes, a hosszabbításkor kiadott plasztikkártyáért négyezer forintot kell fizetni. Az 50 év alattiaknak az orvosi alkalmassági vizsgálatért 7200 forintot kell fizetniük, míg idősebb korban több ezer forinttal csökken a díj.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.