Kiderült, hogy miért késnek a csodazongorák

Módosították a tíz csodazongora állami beszerzésére vonatkozó szerződést május elején.

Jandó Zoltán
2017. 06. 01. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Módosították a tíz csodazongora állami beszerzésére vonatkozó szerződést május elején. Az európai közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztatás arra utal, hogy a szállítások ütemezésével van gond. A módosítást legalábbis részben azzal indokolták, hogy „Bogányi művész úr a teljesítési időpontok tekintetében egy rugalmasabb, a gyár kapacitásához jobban illeszkedő ütemterv elfogadását kérte”.

A kormányzat még 2015 áprilisában határozott arról, hogy 764,54 millió forintnyi közpénzt szán 10 Bogányi-zongorára, amelyet hazai és külföldi közintézményekben helyeznek el. A beszerzést végül a Budapesti Operettszínház írta ki, és tavaly zárták le. A hangszereket természetesen a Zengafons Kft. szállítja le, amelynek többségi tulajdonosa Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész, a hangszer megálmodója, de rajta kívül Bolega Attila főkonstruktőrnek és Üveges Péter Attila főtervezőnek is van részesedése a cégben.

Bár elvileg már megkezdhette volna a szerződés teljesítését a Zengafons Kft., a társaság napokban közzétett éves beszámolója szerint – amint erről a 444.hu írt – tavaly egyetlen zongorát sem értékesített. Sok előrelépés vélhetőleg azóta sem történt, nyilván ezért kérte Bogányi Gergely, hogy változtassanak az ütemterven.

A módosítás indoklásából egyébként az is kiderült, hogy változott az egyik külföldi helyszín, ahova a Zengafonsnak le kell szállítania a hangszereket. A kormányzat a kezdetektől azt tervezte, hogy a zongorákat hét hazai és három határon túli közintézményben helyezik el. Utóbbiak közül kettő – a berlini Konzerthaus, a moszkvai Csajkovszkij-konzervatórium – fixnek tűnik, de a helsinki Sibelius-akadémia és az ENSZ-központ látszólag folyamatosan váltogatja egymást, most előbbi néz ki befutónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.